Έκκληση για ουσιαστική αλλαγή στη Συρία απευθύνει ο Μπραχίμι

13:25 27/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι απηύθυνε σήμερα έκκληση για πραγματική αλλαγή στη Συρία και για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εξουσίες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση που διαρκεί 21 μήνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους.

“Η αλλαγή που απαιτείται δεν πρέπει να είναι διακοσμητικού χαρακτήρα, ο συριακός λαός έχει ανάγκη και ζητεί μια πραγματική αλλαγή και αυτό το καταλαβαίνει όλος ο κόσμος”,

τόνισε ο Μπραχίμι σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό. “Πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα έχει όλες τις εξουσίες (…) που θα αναλάβει την εξουσία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Αυτή η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί με τη διενέργεια εκλογών”, πρόσθεσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Μπραχίμι δεν έθεσε πάντως κάποια προθεσμία για τις εκλογές αυτές που μπορεί να είναι “είτε προεδρικές, αν υπάρξει συμφωνία για να διατηρηθεί ένα προεδρικό καθεστώς, είτε (μόνο) βουλευτικές, αν υπάρξει συμφωνία για αλλαγή προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα”.

“Η μεταβατική περίοδος δεν πρέπει να οδηγήσει στην κατάρρευση του κράτους και των θεσμών του”, επέμεινε.

Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν το Μάιο του 2012 για μια τετραετή θητεία, ενώ η θητεία του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ τερματίζεται το 2014. “Αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζουμε ένα πλήρες σχέδιο, προτιμάμε να υποβάλουμε ένα σχέδιο στο οποίο θα έχουν συμφωνήσει τα μέρη ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή του. Και αν αυτό δεν γίνεται, η τελευταία λύση παραμένει να πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα λάβει μια υποχρεωτική απόφαση”, δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα