Έκκληση Επιτρόπου Χαν στα κράτη μέλη για υποβολή των προγραμμάτων

18:14 10/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αυστριακός Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, έκανε σήμερα έκκληση στα κράτη μέλη να ετοιμάσουν και να υποβάλουν το συντομότερο, τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020.

Η Κομισιόν αναμένει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προγράμματα έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και να επιτευχθεί συμφωνία στις αρχές του 2014, ώστε να προσανατολιστούν άμεσα οι επενδύσεις στην οικονομική μεγέθυνση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης που επιβεβαιώθηκε σήμερα με την ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιφερειακής

Πολιτικής της Ευρωβουλής είναι η εστίαση των επενδύσεων σε βασικούς τομείς για την οικονομική μεγέθυνση και τις θέσεις εργασίας, μέσω μιας κοινής σειράς κανόνων που θα ισχύσουν και για τα πέντε ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης, το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, το ταμείο συνοχής, το ευρωπαϊκό γεωργικό ταμείο για την αγροτική ανάπτυξη και το ευρωπαϊκό ταμείο θαλάσσιων υποθέσεων και αλιείας).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε λίγες προτεραιότητες που θα συνδέονται στενά με την στρατηγική 2020 για την οικονομική μεγέθυνση. Ειδικότερα:

-Το 50% έως το 80% του προϋπολογισμού του ΕΤΠΑ να επικεντρωθεί σε μέτρα για τη στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας και ανάπτυξης, το ψηφιακό θεματολόγιο, την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ και τη στροφή προς την οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

-Για την οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα να αναληφθεί επιπλέον υποχρέωση για τη διάθεση τουλάχιστον του 12% έως 20% στην ενεργειακή απόδοση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες να καταρτίσουν σαφείς και μετρήσιμους στόχους για τον αντίκτυπο στις επενδύσεις. Η πρόοδος να μετράται και να κοινοποιείται.

-Μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλούστευση της χρήσης των ταμείων της ΕΕ. Πρόκειται για μεγαλύτερη προσέγγιση των κανόνων που διέπουν όλα τα ταμεία, καλύτερα στοχοθετημένες, αλλά λιγότερες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, μεγαλύτερη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαν, μετά την ψηφοφορία της Ευρωβουλής, που παρέχει τα παρέχει τα μέσα για ανάληψη δράσης, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Τώρα την ευθύνη τη φέρουν τα κράτη μέλη, οι περιφέρειες και οι πόλεις για να προχωρήσουν τις προετοιμασίες για την επόμενη περίοδο», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα πολιτική εστιάζει τις επενδύσεις στους βασικούς τομείς της οικονομικής ανάπτυξης: στήριξη των ΜΜΕ, έρευνα και καινοτομία, ψηφιακό θεματολόγιο και οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα -όπως καθορίστηκε στο θεματολόγιο για την οικονομική μεγέθυνση της στρατηγικής για την Ευρώπη 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα