Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ ’55 – ’59

10:06 1/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο το απόγευμα, στην Κυπριακή Εστία από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε), την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και τα λοιπά Κυπριακά Σωματεία της Αττικής.

Η εκδήλωση, που είχε τον τίτλο «Ο λόγος της αγχόνης, εύψυχον ήθος και

σηματωρός Έρως Πατρίδας του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. ’55 – ‘59», επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στους εννιά εκτελεσθέντες αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. , τους Ανδρέα Δημητρίου, Ανδρέα Ζάκο, Ανδρέα Παναγίδη, Ευαγόρα Παλλικαρίδη, Ιάκωβο Πατάτσο, Μιχάλη Καραολή, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Στέλιο Μαυρομμάτη, Χαρίλαο Μιχαήλ, όπως αυτοί προβάλλουν μέσα από τα γραπτά και τις επιστολές τους, κυρίως μέσα από τα κρατητήρια της βρετανικής κατοχής, πριν εκτελεστούν δι απαγχονισμού.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε. και πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., κ. Λοϊζος Λοϊζος, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης και τιμής προς όλους τους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. επώνυμους και ανώνυμους, που με συνέπεια αγωνίστηκαν, όπως είπε, ενάντια στην αγγλοκρατία για την «εθνική ολοκλήρωση και την ένωση με την μητέρα Ελλάδα», σημειώνοντας ότι ο αγώνας αυτός συνεχίζεται.

Τόνισε ότι φιλοδοξία της εκδήλωσης είναι να μετατραπεί σε «μυσταγωγία πατριωτικής ανασύνταξης από την οποία θα μπορούν ν’ αντληθούν διδάγματα για τη συνέχιση του αγώνα για την απελευθέρωση, την επανένωση, την επιστροφή» καταλήγοντας ότι κινητήριος δύναμη αυτής της «ηρωικής σελίδας της ελληνικής ιστορίας» είναι «ο πόθος για την ελευθερία και η πίστη στο Χριστό και στην Ελλάδα».
Το λόγο πήρε για να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, ο οποίος θυμήθηκε τα φοιτητικά του χρόνια κατά τα οποία, όπως είπε, είχε έρθει σε επαφή και είχε φιλία με πολλούς Κυπρίους συνομηλίκους του που ήταν εξόριστοι στην Ελλάδα λόγω του αγώνα τους ενάντια στον βρετανικό ζυγό. Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ιδιαίτερα τη θρησκευτική πίστη των αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α., υπογραμμίζοντας ότι χωρίς βαθιά πίστη και αξίες δεν υπάρχει αντοχή στον αγώνα και δεν είναι εύκολο να θυσιάσει κανείς τη ζωή του για τον αγώνα αυτό, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, όπως είπε, καθώς οι σχέσεις Εκκλησίας και Παιδείας δεν είναι στενές.

Εκλεισε το χαιρετισμό του με μια μικρή αναφορά στο σήμερα της Ελλάδας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τους ξένους, πρέπει να κάνουμε κάτι και εμείς», ότι η Εκκλησία θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και κατέληξε με τα λόγια του Μακρυγιάννη: «αυτός ο τόπος δεν είναι δικός μου, αυτός ο τόπος δεν είναι δικός σου, αυτός ο τόπος είναι δικός μας».

Στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ επέλεξε να κάνει ειδική μνεία στο ρόλο των γονιών των πεσόντων της Ε.Ο.Κ.Α. υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο τους, παρά τον ανείπωτο πόνο τους

Keywords
Αναζητήσεις
agglokratia 55-59
Τυχαία Θέματα