Εγκαινιάστηκε το Κυπριακό Μουσείο Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου

12:05 1/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το πρώτο Κυπριακό Μουσείο Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου, στο οποίο εκτίθεται μεταξύ άλλων και το αυτοκίνητο “Mini” που χρησιμοποιούσε ο Мr. Bean στη δημοφιλή βρετανική τηλεοπτική σειρά, εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

«Η δημιουργία του πρωτότυπου αυτού χώρου, που αποτελεί το επιστέγασμα προσπαθειών αρκετών χρόνων, αγάπης και αφοσίωσης προς το ιστορικό όχημα, συνιστά μια καινοτομία για τα σημερινά κυπριακά

δεδομένα και θέτει το θέμα του ιστορικού αυτοκινήτου σε νέα προοπτική», ανέφερε σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Μουσείου ο κ. Μητσόπουλος.

Εξήγησε πως μέσα από μια διαδραστική εμπειρία δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να παρακολουθήσει την προβολή ταινίας για την ιστορία του αυτοκινήτου, καθώς επίσης και ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια οδικής ασφάλειας που απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την ενίσχυση της οδικής κουλτούρας και συνείδησης και κατ’ επέκταση την προώθηση της ασφαλούς οδήγησης.

Υπέδειξε παράλληλα πως η σημασία του Μουσείου υπογραμμίζεται πρωτίστως από τα ομολογουμένως μοναδικά εκθέματα που παρουσιάζει. «Σε ένα χώρο 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μια μοναδική συλλογή 70 ιστορικών, κλασικών και συλλεκτικών αυτοκινήτων, λεωφορείων και γεωργικών ελκυστήρων, ακόμα και ποδηλάτων» ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα πρωτότυπα εκθέματα καλύπτουν έναν αιώνα αυτοκινητοβιομηχανίας από το 1912 μέχρι το 2004.

Ο κ. Μητσόπουλος εκθείασε και το γεγονός ότι το Μουσείο αποτελεί μια εξ ολοκλήρου ιδιωτική πρωτοβουλία, της οποίας ο σκοπός έρχεται να συμπληρώσει τις προσπάθειες της πολιτείας για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας αλλά και την καλλιέργεια οδικής συνείδησης.

Εκθείασε ακόμη το ότι μέρος των εσόδων του Μουσείου θα διατίθενται σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Εξέφρασε τέλος τα συγχαρητήριά μου προς τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Πρώτου Κυπριακού Μουσείου Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου Ντίμη Μαυρόπουλο, του οποίου, όπως είπε, η διαχρονική αγάπη για το αυτοκίνητο μετουσιώθηκε στην αποπεράτωση του Μουσείου, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη λειτουργία του Μουσείου, διαβεβαιώνοντας για την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων στην ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Μουσείο σε ένα χώρο 1000 τ.μ. στον Ύψωνα Λεμεσού οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν μία εσωτερική συλλογή 70 ιστορικών και κλασσικών αυτοκινήτων ενώ στους εξωτερικούς θα εκτίθενται λεωφορεία και τα πρώτα γεωργικά τρακτέρ.

Τα πρωτότυπα εκθέματα καλύπτουν έναν αιώνα αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού ο βετεράνος της συλλογής, την παρούσα χρονική στιγμή, είναι ένα Ford ”T” του 1912 ενώ το νεότερο όχημα, ένα συλλεκτικό κομμάτι του 2004.

Επίσης, η συλλογή περιλαμβάνει την υπερθωρακισμένη προεδρική “Cadillac” που κατασκεύασε ειδικά η Αμερικανική κυβέρνηση για να τη δωρίσει στον Πρόεδρο Μακάριο Γ’ το 1977. Επίσης, υπάρχει, με επίσημο πιστοποιητικό, το διάσημο αυτοκίνητο “Mini” του Мr. Bean με την κλειδαριά στο πλάι και ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε η “σιδηρά κυρία” Margaret Thatcher, μάρκας Rover P5 του 1973.

Ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου βρίσκεται και το διάσημο ποδήλατο μάρκας “Bough”, κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ξύλο.

Σημειώνεται τέλος πως 1 ευρώ από κάθε εισιτήριο εισόδου, θα διατίθεται σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα ενώ όλα τα έσοδα από το πρώτο Σαββατοκύριακο που θα είναι ανοιχτό το Μουσείο θα διατεθούν στο Ίδρυμα Θεοτόκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα