Εγκαίνια Κυπριακού Μουσείου Θεάτρου από τον Πρόεδρο Χριστόφια

19:12 26/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στα εγκαίνια του Κυπριακού Μουσείου Θεάτρου προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δηλώνοντας ότι το έργο αυτό ”αποτελεί υλοποίηση του οράματος της Κυβέρνησης, του ΘΟΚ και του Δήμου Λεμεσού, για ένα χώρο που να στεγάζει την ιστορία της θεατρικής δραστηριότητας του τόπου μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”.

”Για την Κυβέρνηση”, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια του Κυπριακού Μουσείου Θεάτρου, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο ”Πάνος Σολομωνίδης” στη Λεμεσό, ”η ανάπτυξη

του πολιτισμού αποτελεί μίαν από τις βασικές πτυχές της πολιτικής της”.

”Ο στόχος για πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου”, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ”υλοποιείται, δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως είναι το θέατρο, η μουσική και η τέχνη”.

”Μέσα από τον στόχο αυτόν”, πρόσθεσε, ”προσδοκούμε στην ανάδειξη του πολιτισμού μας και, συνεπώς, στη προβολή της Κύπρου, στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

”Με αυτές τις σκέψεις”, τόνισε ο Πρόεδρος, ”εγκαινιάζω σήμερα το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου και σας διαβεβαιώνω ότι ο κύριος στόχος του, το να δημιουργηθεί ένας μουσειακός χώρος που να μην είναι κλειστός στις συλλογές του αλλά ανοικτός προς το κοινό, προβάλλοντας το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της Κύπρου, σήμερα υλοποιείται”.

”Εγκαινιάζουμε απόψε”, είπε ο κ. Χριστόφιας, ”έναν πολύ σημαντικό για τον τόπο και τον πολιτισμό μας χώρο, που προσφέρει στέγη για προβολή της ιστορίας του θεάτρου στην Κύπρο”.

Οπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ”η θεατρική τέχνη είναι ένα δυναμικό σχήμα, που μεταφέρει, καταγράφει και αναπτύσσει την ιστορία, την παράδοση, την επιστήμη και τον παγκόσμιο πολιτισμό”.

”Είναι”, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ”μέσο επικοινωνίας και έκφρασης και δημιουργεί ερεθίσματα για καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης, συμβάλλει στη δημιουργία συλλογικών αντιλήψεων και στόχων” και, μέσα από μια διαδικασία διερεύνησης ιδεών και αξιών, η θεατρική τέχνη καλλιεργεί και αναπτύσσει τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές που απαρτίζουν τη σύγχρονη δημοκρατική ιδιότητα του Πολίτη.

”Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες”, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ”γίνεται πλέον πραγματικότητα και παίρνει σάρκα και οστά, στο κτίριο αυτό του πρώην Λιθογραφείου Κουβά, το οποίο ευγενικά δωρίθηκε από τον κ. Πάνο Σολομωνίδη, για να στεγάσει το Πολιτιστικό Κέντρο και το Κυπριακό Μουσείο Θεάτρου”.

Σχετικά με τις κυβερνητικές πράξεις για προαγωγή του πολιτισμού στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι, ”μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες και παρά την οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει, έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα”.

Τέτοιες ενέργειες, είπε, είναι ”η έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου στήριξης των τοπικών Αρχών για τη δημιουργία έργων πολιτιστικής υποδομής, η αναθεώρηση του κανονισμού για τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας, η έγκριση του νέου σχεδίου επιχορηγήσεων εκδόσεων, η αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά τον εμπλουτισμό των δημό

Keywords
Τυχαία Θέματα