Ευθυγράμμιση των συμφερόντων μας με τα συμφέροντα των ισχυρών “παικτών”

14:42 29/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα μας, με τα συμφέροντα που έχουν ισχυροί “παίκτες” στην περιοχή μας και να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη τους σε ένα νέο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο που να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Μιλώντας στις εργασίες της 24ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του ΣΤ΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), ο κ Συλλούρης είπε ότι “η Κύπρος είναι σε πολύ δύσκολη

θέση, ωστόσο, υπάρχει ελπίδα, αν εμείς αποφασίσουμε να τη ζωντανέψουμε”, προσθέτοντας ότι “πολλά έχουν αλλάξει στη γειτονιά μας, από τις διεθνείς και τις περιφερειακές συγκυρίες”.

“Παρά την τουρκική κατοχή η Κύπρος μπορεί να σπάσει τη γεωπολιτική ομηρία δεκαετιών και να αναδειχθεί σε χώρα παραγωγό αερίου ή και πετρελαίου στο μέλλον”, είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας ότι “οι γεωπολιτικές συνθήκες όπως τείνουν να διαμορφωθούν στην περιοχής μας, έχουν αναδείξει την προοπτική η Κύπρος να καταστεί ένα ασφαλές ενεργειακό κέντρο”.

Ανέφερε επίσης ότι “ο εντοπισμός πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο επίπεδο της οικονομίας, της πολιτικής και της διπλωματίας”.

Πρόσθεσε ότι “η ρήξη στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, η ανατροπή καθεστώτων στον αραβικό κόσμο, οι εξελίξεις στην περιοχή μας, είναι γεγονότα που πρέπει να μελετήσουμε και να αξιοποιήσουμε”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, “επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας όπως η γεωγραφική και γεωπολιτική της θέση, η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο φυσικός πλούτος της, το ανθρώπινο δυναμικό της, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών της και η πολιτιστική κληρονομιά της”.

Αναφέροντας ότι “σήμερα η πατρίδα μας αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα”, ο κ. Συλλούρης είπε ότι “οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν παγώσει εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά όλα αυτά που συνετελέστηκαν από το 2008 και εντεύθεν μας έχουν σύρει πολύ πίσω από τις διαχρονικές γραμμές ασφαλείας της πλευράς μας”.

Εμείς, συνέχισε, από το 2008 είχαμε προειδοποιήσει ότι με τον τρόπο που οδηγηθήκαμε σε απευθείας διαπραγμάτευση, το Κυπριακό θα πισωγύριζε σε συνθήκες όμοιες με το 2004.

“Η Άγκυρα θα αθωωνόταν από τις εγκληματικές ευθύνες της στο Κυπριακό και θα μετατρεπόταν σε καταλύτη της λύσης, το ψευδοκράτος θα αναβαθμιζόταν και η πλευρά μας θα εγκλωβιζόταν σε μια άκαρπη διαδικασία και θα εξαναγκαζόταν να κάνει επικίνδυνες υποχωρήσεις”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “δυστυχώς, όλες μας οι προβλέψεις έχουν επαληθευτεί”.

Ανέφερε ότι “η σημερινή κατάσταση εξυπηρετεί το στόχο της Τουρκίας για δημιουργία ξεχωριστής τουρκοκυπριακής κρατικής οντότητας στον Βορρά, μέσω της οποίας θα ασκεί επικυριαρχία σε ολόκληρο το νησί”.

Είπε ακόμη ότι “σ’ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση που βρισκόμαστε, ήρθε να προστεθεί η απώλεια ενός σοβαρο

Keywords
Τυχαία Θέματα