Εφαρμογή πλήρως του κανονισμού για το εμπόριο κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής

12:17 22/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα κάλεσε την κυβέρνηση αντί να τα βάζει με τους παραγωγούς να εφαρμόσει πλήρως τον κανονισμό για το εμπόριο κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής.

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει ότι οι δηλώσεις του “Υπουργού Γεωργίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει την μεταφορά γεωργικών προϊόντων εμποτισμένων με παράνομα φυτοφάρμακα, από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, επειδή το ζητά μια ομάδα παραγωγών, που δήθεν έχουν θιγεί τα συμφέροντα της, αποτελεί κραυγαλέα προσπάθεια

παραπλάνησης”.

Το ΕΥΡΩΚΟ υπενθυμίζει στον Υπουργό ότι ο εν λόγω κανονισμός διέπεται από περιοριστικές πρόνοιες, όπως ότι τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει να έχουν καλλιεργηθεί σε γη που σφετερίστηκαν οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι. Ο κανονισμός προνοεί επίσης τη διενέργεια φυτοϋγειονομικών ελέγχων των προϊόντων, προσθέτει.

Οι κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, σημειώνει το ΕΥΡΩΚΟ, «δεν ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας και έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες αδικαιολόγητα μεγάλες ποσότητες προϊόντων, τέτοιες που είναι αδύνατον να έχουν καλλιεργηθεί στην κατεχόμενη Κύπρο, πέρασαν από τα οδοφράγματα, γεγονός που προκαλεί εύλογες υποψίες ότι τα προϊόντα αυτά προήλθαν από την Τουρκία».

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα αναφέρει ότι όπως και στην Τουρκία, έτσι και στις κατεχόμενες περιοχές. κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται παράνομα φυτοφάρμακα. «Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να τα βάζει με τους παραγωγούς, ας εφαρμόσει πλήρως τον κανονισμό για το εμπόριο κατά μήκος της πράσινης γραμμής και ας προβεί σε συστηματικούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους και ελέγχους προέλευσης των προϊόντων», συμπληρώνει.

Η κυβέρνηση, προσθέτει το ΕΥΡΩΚΟ, έχει το ελάχιστο καθήκον να προστατεύσει τους καταναλωτές οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τί καταναλώνουν και από πού προέρχονται αυτά που καταναλώνουν και να προστατεύσει τους παραγωγούς, «οι οποίοι φυτοζωούν και αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή την αγροτική οικονομία, έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού των εισαγόμενων προϊόντων και των προϊόντων από τα κατεχόμενα».

Keywords
Τυχαία Θέματα