ΕΕ: Η νέα νομοθεσία διασφαλίζει μετάφραση και διερμηνεία στις ποινικές διαδικασίες

16:45 28/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Από χθες, 27 Οκτωβρίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να εφαρμόσουν την νέα νομοθεσία της ΕΕ για τα δικαιώματα των υπόπτων, στο πλαίσιο των ποινικών διαδικασιών.

Η νέα νομοθεσία, που αποσκοπεί στην κατοχύρωση του δικαιώματος δίκαιης δίκης, εγγυάται στους πολίτες οι οποίοι συλλαμβάνονται ή κατηγορούνται για κάποια εγκληματική πράξη το δικαίωμα να έχουν διερμηνεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, στη μητρική τους γλώσσα και σε

όλα τα δικαστήρια της ΕΕ, μεταξύ άλλων και όταν τους παρέχονται νομικές συμβουλές.

Η πρόταση οδηγίας υποβλήθηκε από την Κομισιόν το 2010 και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών σε χρόνο ρεκόρ μόλις εννέα μηνών.

Η νέα οδηγία εγγυάται το δικαίωμα των πολιτών να υποβάλλονται σε εξέταση, να συμμετέχουν στις ακροαματικές διαδικασίες και να λαμβάνουν νομικές συμβουλές στη μητρική τους γλώσσα σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας και σε όλα τα δικαστήρια της ΕΕ.

Η Επιτροπή επέμεινε, όπως επισημαίνει, στο ζήτημα των δικαιωμάτων μετάφρασης και διερμηνείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με τα πρότυπα που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Το κόστος μετάφρασης και διερμηνείας θα πρέπει να το επωμίζεται το κράτος μέλος, και όχι ο ύποπτος. Χωρίς ελάχιστα κοινά πρότυπα για την εξασφάλιση δίκαιης δίκης, οι δικαστικές αρχές θα διστάζουν να παραπέμψουν κάποιον για να δικαστεί σε άλλη χώρα, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την εφαρμογή των μέτρων της ΕΕ για την καταπολέμηση του εγκλήματος, όπως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αναφέρει η Κομισιόν.

Το δικαίωμα σε μετάφραση και διερμηνεία ήταν το πρώτο από σειρά μέτρων για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης, σκοπός των οποίων είναι η θέσπιση κοινών κανόνων σε επίπεδο ΕΕ στις ποινικές υποθέσεις. Το νόμο ακολούθησε η δεύτερη οδηγία για το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, η οποία εγκρίθηκε το 2012 και το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο, που εγκρίθηκε το 2013.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει στο δρόμο του χάρτη πορείας της στον εν λόγω τομέα της δικαιοσύνης με τις προτάσεις για μια άλλη δέσμη δικαιωμάτων δίκαιης δίκης για τους πολίτες να αναμένονται πριν από τα τέλη του 2013.

«Πρόκειται για την πρώτη πρόταση που τέθηκε σε εφαρμογή από τις τρεις προτάσεις που είχε υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατοχύρωση του δικαιώματος δίκαιης δίκης για τα άτομα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό», δήλωση η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα έκθεση σχετικά με το ποιός συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα