ΕΕ: «Απογοήτευση» για τη μη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου από την Τουρκία

15:34 27/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Εφαρμόστε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο για να αποκτήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεγάλη δυναμική», ήταν το μήνυμα που έστειλαν σήμερα στην Άγκυρα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο πλαίσιο της 51ης Συνόδου του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

«Στην Τουρκία λέμε ότι ένα λουλούδι δεν φέρνει την Άνοιξη», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της χώρας του για το άνοιγμα μέσα στις

επόμενες βδομάδες ενός μόνο Κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μετά από 3 χρόνια στασιμότητα. Η απάντηση δόθηκε αμέσως στην ίδια συνέντευξη από τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε: «Εφαρμόστε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και θα έχετε έναν κήπο με λουλούδια», είπε, εννοώντας προφανώς τα κεφάλαια που έχει «παγώσει» η Κύπρος εξαιτίας της μη εφαρμογής του πρωτοκόλλου από την Τουρκία.

Στο σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκία, υπενθυμίζονται μεταξύ άλλων τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 11η Δεκεμβρίου 2012 με τα οποία η ΕΕ σημειώνει τη βαθιά της απογοήτευση για το γεγονός ότι η Τουρκία παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει τη δέσμευση της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου μπορεί να δώσει αποφασιστική ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία», αναφέρει το ανακοινωθέν, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει οιανδήποτε πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης της σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, ο Προεδρεύων Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Έμον Γκίλμορ ανέφερε ότι έγινε σε μια «πολύ θετική ατμόσφαιρα». Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Τουρκία που είναι εταίρος «κλειδί» για την ΕΕ, προσθέτοντας ότι ελπίζουμε να ανοίξουμε μετά από τρία χρόνια το κεφάλαιο 22 που αφορά την Περιφερειακή Πολιτική, εξέλιξη που δείχνει ότι οι πλευρές επιθυμούν να συνεχιστεί η ενταξιακή διαδικασία. «Χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και περιμένουμε να συνεχιστούν στο τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, είπε.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Νταβούτογκλου διαβεβαίωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν και παραμένει στρατηγικός στόχος για τη χώρα του, μάλιστα τώρα είναι πιο σημαντικός από ποτέ, τόνισε.

Στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα και παράπονο γιατί δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις δεδομένου ότι παραμένουν ανοικτά για πολιτικούς λόγους, όπως είπε, 17 Κεφάλαια. Ένα κεφάλαιο θα ανοίξει το πρώτο εξάμηνο του 2013, τόνισε, προσθέτοντας ότι με αυτό το ρυθμό θα πρέπει να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια και εμείς θέλουμε μια δυναμική στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είπε.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση τόνισε ότι «το κλίμα ήταν καλό» και πως συζητήθηκαν πολλά θέματα περιφερειακά και διεθνή. Υπάρχει καλός συντονισμός με τον Επίτροπο Φούλε, αλλά χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση, ανέφερε.

Σχετικά με τα επιμέρους θέματα στάθηκε ιδιαίτερα σε εκείνα της βίζας και των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες για την υπογραφή συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών.

Για τη βίζα ζήτησε φιλελευθεροποίηση, ώστε οι Τούρκοι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και όχι μόνο τα προϊόντα, τόνισε. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό η κατάργηση της βίζας πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την εφαρμογή από την Τουρκία της συμφωνίας επανεισδοχής λαθρομεταναστών. Το ένα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το άλλο ,είπε,

Για τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία) για ζώνες ελευθέρων συναλλαγών, υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετάσχει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις γιατί θίγονται ζωτικά οικονομικά της συμφέροντα.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Φούλε χαρακτήρισε το 2013 δυναμική χρονιά για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, και σ’ αυτό, όπως ανέφερε, έπαιξε σημαντικό ρόλο η λεγόμενη «θετική ατζέντα» της Κομισιόν. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και το άνοιγμα του Κεφαλαίου της Περιφερειακής Πολιτικής είναι θετική εξέλιξη, υπογράμμισε.

«Υπογραμμίσαμε (στην Τουρκία) ότι η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου θα δώσει μια νέα δυναμική, θα επιτρέψει το άνοιγμα αρκετών κεφαλαίων», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της βίζας, ο κ. Γκίλμορ είπε ότι ενθαρρύνουμε την Τουρκία να υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής, υπάρχει μια νέα δυναμική στην ενταξιακή πορεία και στο πλαίσιο αυτό θέλουμε η συμφωνία επανεισδοχής να υπογραφεί, ώστε να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της βίζας.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Φούλε είπε ότι η θέση ότι πρώτα πρέπει η Τουρκία να υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής και στη συνέχεια να υπάρξουν συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας ισχύει, ωστόσο, όπως είπε θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες κινήσεις παράλληλα.

Τέλος, ο κ. Νταβούτογλου τάχθηκε υπέρ της άρσης του εμπάργκο όπλων στη Συρία. Απαντώντας ο κ. Γκίλμορ είπε ότι στο θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της ΕΕ, ενώ εκφράζοντας , όπως είπε, τη θέση της χώρας του, τάχθηκε κατά της άρσης του εμπάργκο όπλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα