ΕΔΕΚ: Ο ρόλος και η αποστολή της Ερευνητικής Επιτροπής αποδυναμώνονται

14:34 26/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχία, θλίψη και απογοήτευση εκφράζει η ΕΔΕΚ για τη χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της Ερευνητικής Επιτροπής να μην ασχοληθεί με ορισμένες πτυχές των γεγονότων που οδήγησαν στην οικονομική τραγωδία.

Ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι ο ρόλος και η αποστολή

της Επιτροπής αποδυναμώνονται.

«Δυστυχώς, ενώ η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι η Ερευνητική Επιτροπή είχε ως όρο εντολής τη συνολική και καθολική έρευνα προκειμένου να καταλήξει σε πόρισμα για αστικές και ποινικές ευθύνες, με ενέργειες της και παρεμβάσεις της, όχι μόνο ανέχθηκε αλλά και προκάλεσε τις επάλληλες διαδικασίες όπως στην περίπτωση της αγοράς ρωσικής τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου, γεγονός που αποδυνάμωσε το ρόλο και την αποστολή της Ερευνητικής Επιτροπής», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι επείγει η άμεση διασαφήνιση των όρων εντολής της Επιτροπής και κυρίως η απάντηση στο κεφαλαιώδες ερώτημα «ποια θα είναι πλέον η χρησιμοποίηση της Ερευνητικής Επιτροπής».

«Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να συμφιλιωθεί με φαινόμενα ατιμωρησίας οποιουδήποτε ευθύνεται για τη σημερινή οικονομική τραγωδία. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλος στην τιμωρία και την κάθαρση», ανέφερε.

Μνημόνιο συνεργασίας για τερματικό

——-

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδάκης χαιρέτισε την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για τον τερματικό σταθμό υγροποίησης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εκπροσώπων των εταιρειών Noble, Delek και Avner.

“Η συμφωνία αυτή δεν είναι μόνο μεγάλης οικονομικής σημασίας αλλά και πολιτικής σημασίας. Αναμένουμε ότι έγιναν και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με διαφάνεια και εξασφάλιση των καλώς νοουμένων συμφερόντων του κυπριακού λαού”, συνέχισε.

Δηλώσεις Γεν . Εισαγγελέα

———

Για τις δηλώσεις εξάλλου Γενικού Εισαγγελέα «περί ευθυνών της Βουλής», ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «ο ισοπεδωτικός αφορισμός όλων είναι απαράδεκτος. Και κυρίως εξυπηρετεί τους πραγματικούς υπεύθυνους, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο απαλλάσσονται των βαρύτατων ευθυνών τους.».

Άσκηση βέτο στο άνοιγμα κεφαλαίου για την Τουρκία

———–

Ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ σχολίασε και τις εξελίξεις στον ενταξιακό διάλογο της Άγκυρας, λέγοντας ότι «η αυταρχική και ολοκληρωτική συμπεριφορά του τουρκικού κράτους απέναντι στις κινητοποιήσεις του τουρκικού λαού με αίτημα τις δημοκρατικές αλλαγές, αλλά και η άρνηση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας που προϋποθέτει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αποτελούν τους βασικούς λόγους για την προσωρινή αναστολή του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – Ε.Ε».

«Η απόφαση αυτή, που αποτελεί ασθενή έστω απάντηση στην αλαζονεία και την προπέτεια του τουρκικού κράτους, αποτελεί και μάθημα και μήνυμα για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται διστακτική στο να εγείρουμε βέτο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το άνοιγμα κεφαλαίων», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, “είναι ακατανόητη η στάση της κυπριακής Κυβέρνησης να μην εγείρει βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου, όταν η παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή συνεχίζεται και όταν η Τουρκία περιφρονεί τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως τις αποφάσισαν επανειλημμένα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια».

Keywords
Τυχαία Θέματα