ΕΔΑΔ: Δημόσια ακρόαση για το “ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”

11:08 2/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εξετάζοντας σήμερα, σε δημόσια ακρόαση, την προσφυγή του Γάλλου δικηγόρου Πατρίκ Μισώντ κατά της Γαλλίας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καλείται ν` αποφασίσει το κατά πόσον συνάδει με την Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η θεσπισθείσα, στην Γαλλία, υποχρέωση των δικηγόρων να αναφέρουν στις ελεγκτικές αρχές, υποψίες για συμμετοχή

των πελατών τους στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου, για το παραδεκτό ή όχι της σχετικής προσφυγής, θα γνωστοποιηθεί, ως είθισται, σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο Γάλλος υπήκοος Πατρίκ Μισώντ, που γεννήθηκε το 1947, είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού και του Δικηγορικού Συλλόγου Conseil de l`Ordre.

Στις 12 Ιουλίου 2007, το Εθνικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Γαλλίας υποχρέωσε, με απόφαση του, τους δικηγόρους-μέλη του, να αναφέρουν στις ελεγκτικές αρχές, τις υποψίες που ενδεχόμενα έχουν, για συμμετοχή των πελατών τους σε “ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”, στα πλαίσια της εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας 2005/60/ΕΚ, για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ισχυριζόμενος ότι η εν λόγω υποχρέωση είναι αντίθετη με ορισμένα άρθρα της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και ότι, παραβιάζει το επαγγελματικό απόρρητο στις σχέσεις δικηγόρου-πελάτη, ο Μισώντ εξάντλησε όλα τα ενδικα μέσα στη Γαλλία, χωρίς οι ισχυρισμοί του να γίνουν αποδεκτοί.

Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε στις 19 Ιανουαρίου 2011 και στις 8 Δεκεμβρίου 2011, το Δικαστήριο κάλεσε την Γαλλική κυβέρνηση και τους διαδίκους να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους ενώπιον του Δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα