Δύσκολη μάχη από Πρόεδρο στο Greentree, εκτιμά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

13:47 29/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διατύπωσε σήμερα τη λύπη της παράταξης «γιατί, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έδινε δύσκολη μάχη για την Κύπρο στο Greentree, κάποιοι εδώ φρόντιζαν να τον αποδυναμώνουν, ασκώντας του συνεχή και άδικη κριτική”.

Σε ομιλία του στην κοπή της βασιλόπιττας της «Αναγέννησης» Τρικώμου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το ΑΚΕΛ

εκτιμά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μια δύσκολη μάχη για την Κύπρο, υπερασπιζόμενος αρχές και τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι «οι ανησυχίες που για πολλοστή φορά διατυπώθηκαν από τα κόμματα για τους κίνδυνους που ελλόχευαν δεν έχουν επαληθευτεί, ως αποτέλεσμα των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ανέφερε, ακόμη, ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ξεκαθάρισε πως ο διεθνής οργανισμός δεν θα επιβάλει λύση στις δύο πλευρές, ότι δηλαδή η όποια συμφωνία θα είναι αποτέλεσμα των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

«Αυτό ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαιτησία», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «σημαντική είναι επίσης και η αναφορά του ότι η αξιολόγηση για την καταγραφή της όποιας προόδου θα πρέπει να συνάδει με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Οπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, «την ίδια στιγμή, όμως, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι από κύκλους του ΟΗΕ υπάρχει επιμονή στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που θα σηματοδοτεί τη λήξη του Κυπριακού».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «κάποιοι θεωρούν ότι η σχετική αναφορά συνιστά επιβολή χρονοδιαγράμματος, εμείς, ωστόσο, επαναλαμβάνουμε τη θέση αρχής που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε ότι διεθνής διάσκεψη πρέπει να συγκληθεί μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές και δοθεί η συγκατάθεση και των δύο κοινοτήτων».

«Η όποια άλλη προσπάθεια θα αποτύχει παταγωδώς, για αυτό θα πρέπει να εγκαταλειφθούν τυχόν ιδέες για κάτι τέτοιο», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι «το κύριο που πρέπει να μας απασχολεί είναι η έλλειψη προόδου αναφορικά με την ουσία του Κυπριακού, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική στάση, η οποία επιμένει σε θέσεις έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο».

Απηύθυνε έκκληση «στον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να στρέψει την προσοχή της προς την τουρκική πλευρά και να απαιτήσει συμμόρφωση της με τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού αν πραγματικά θέλουν και επιδιώκουν λύση».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα από μέρους όλων των πολιτικών κομμάτων, των ΜΜΕ και γενικά όσων ασχολούνται με το Κυπριακό», και εξέφρασε λύπη για «τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία κάθε άλλο παρά τέτοια είναι».

Οπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, «δυστυχώς κυριαρχούν οι κομματικές σκοπιμότητες και οι προσωπικές φιλοδοξίες, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα το εθνικό συμφέρον».

Αναφερόμεν

Keywords
Τυχαία Θέματα