ΔΝΤ : Σοβαροί κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία

15:05 12/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Σοβαρούς κινδύνους αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, οι οποίοι απαιτούν  αποφασιστικό χειρισμό, ανέφερε σήμερα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των επαφών του στην Κύπρο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η οικονομία αναμένεται να καταγράψει ελάχιστη ή και καθόλου  ανάπτυξη φέτος, ενώ το 2012 αναμένεται μικρή συρρίκνωση.

Το ΔΝΤ σημείωσε επίσης ότι η μείωση του ελλείμματος της τάξης περίπου

του 7% του  ΑΕΠ το 2011 είναι απαραίτητη για να τερματιστεί η ραγδαία αύξηση του δημόσιου  χρέους που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια και να τεθεί το ποσοστό του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ σε καθοδική τροχιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου, Wes McGrew, η εφαρμογή δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών είναι απαραίτητες, προκειμένου να τεθεί το δημόσιο χρέος σε σταθερά πτωτική τροχιά και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα, αποκαθιστώντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βελτιώνοντας τις προοπτικές για ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε δήλωσή του, ο κ. McGrew είπε ότι στην κυπριακή οικονομία επικρατούν αντίξοες συνθήκες, ενώ την ίδια ώρα ουσιαστικοί προς τα κάτω κίνδυνοι ενδέχεται να παραμείνουν. Εν μέρει, ανέφερε, οι κίνδυνοι αυτοί αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις εκτός Κύπρου – συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αναταραχής στη ζώνη του ευρώ, την έκθεση του μεγάλου τραπεζικού συστήματος στις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις δυσμενέστερες προοπτικές ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντανακλούν, όμως, είπε, και ανισορροπίες που έχουν αναπτυχθεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ραγδαίας επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών. Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, η Κυβέρνηση έχει χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Οι αρνητικές αλληλοεπιδράσεις μεταξύ των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των τρωτών σημείων του τραπεζικού τομέα συνιστούν σημαντικό μελλοντικό κίνδυνο, είπε ο κ. McGrew.

Η κατάσταση, ανέφερε, χρήζει άμεσου και αποφασιστικού χειρισμού, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη την λήψη αποφασιστικών και αξιόπιστων μέτρων για την ανατροπή της δημοσιονομικής ολίσθησης αλλά και για την επαναφορά του δημόσιου χρέους σε πτωτική πορεία. Αυτά, είπε, είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου, τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η οποία ενισχύει την Κύπρο ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο και την προστασία της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. McGrew είπε ότι οι αρχές πρέπει να συνεχίσουν να επαγρυπνούν για την ανίχνευση προβλημάτων ρευστότητας από τα αρχικά στάδια, να διενεργούν αυστηρές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης, καθώς και να διασφαλίζουν την ύπαρξη του κατάλληλου νομικού υπόβαθρου για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

Τολμηρές διορθωτικές ενέργειες, σημείωσε, μπορούν να θέσουν το πλαίσιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, με βά

Keywords
Τυχαία Θέματα