Διόρθωσαν τη δήλωσή τους οι ΗΠΑ: Υποστηρίζουν δίκαιο διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων

12:25 10/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον δίκαιο διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων της Κύπρου από τις δύο κοινότητες στα πλαίσια μίας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Αυτό επισημαίνεται από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, σε διόρθωση του σχετικά με δηλώσεις της οποίας προέβη η Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η χώρα της υποστηρίζει τον «ίσο διαμοιρασμό των ενεργειακών

πόρων της Κύπρου από τις δύο κοινότητες στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, αντί να αναφερθεί σε «δίκαιο διαμοιρασμό».

Κληθείς να αναφέρει ποια είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της ενέργειας στη Μεσόγειο με τους Ισραηλινούς να συνεργάζονται με την Ελλάδα και Κύπρο, τους Ρώσους να εγκαθίστανται στη Μεσόγειο και την Τουρκία να παραπονιέται για τις αμερικάνικες εταιρείες που συνεργάζονται με την Κύπρο και το Ισραήλ, η κ. Νούλαντ είπε ότι «σίγουρα υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή διαφανή και ανοικτών συνομιλιών και συζητήσεων».

Αναφερόμενη στην Κύπρο ειδικότερα, η κ. Νούλαντ είπε «όπως έχουμε πει ότι υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να προβεί σε έρευνες για ενέργεια στις υπεράκτιες περιοχές της. Σε αυτό το πλαίσιο, σίγουρα, υποστηρίζουμε έντονα η κυπριακή διαπραγματευτική διαδικασία να πραγματοποιηθεί υπό τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ για επανένωση του νησιού κάτω από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πηγές πετρελαίου και υδρογονανθράκων, όπως όλες οι πηγές του νησιού, θα πρέπει να διαμοιραστούν ΔΙΚΑΙΑ μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα