Δημοσθένους: Στηρίζουμε τη δια βίου μάθηση

21:37 6/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εργάζεται ώστε να παρέχεται η πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους σε ομιλία του με θέμα «Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και Δια Βίου Μάθησης», στο συνέδριο ”Η δια βίου μάθηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση”.

”Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των φραγμών που εμποδίζουν τους ανθρώπους

να εισέλθουν στην αγορά εργασίας ή να συνεχίσουν σε τομείς που σταδιακά απαιτούν την απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων”, είπε ο κ. Δημοσθένους.

Πρόσθεσε πως ”ταυτόχρονα, αγγίζουμε όμως και όλους τους πολίτες που επιθυμούν να μορφωθούν πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο την προσωπική ανάπτυξή τους, την κοινωνική τους ενσωμάτωση και τη συμμετοχή τους στην κοινωνία της γνώσης”.

Οπως ανέφερε, ”στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η εκπαίδευση ενηλίκων, η οποία προωθείται από τα Εσπερινά Σχολεία και συνδέεται άρρηκτα με τη Δια Βίου Μάθηση, αφού αποτελεί βασική πτυχή και αναπόσπαστο κομμάτι της”.

”Συμβάλλει στην ανάπτυξη εκείνων των δεξιοτήτων που χρειάζονται οι πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ιδιότητας του πολίτη και των ικανοτήτων του και βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό”, επεσήμανε.

Είπε πως η δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος εκπαίδευσης ενηλίκων στην Κύπρο που να παρέχει ευκαιρίες Δια βίου μάθησης, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων που έχουν αναφερθεί και την αντιμετώπιση των νέων μορφών κοινωνικού αποκλεισμού που έχουν δημιουργηθεί.

”Η εκπαίδευση και η συνεχής μάθηση, όταν είναι προσβάσιμες σε όλους, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των ανισοτήτων και στην αποτροπή της περιθωριοποίησης. Η εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της προσαρμοστικότητας των ατόμων με χαμηλά προσόντα, ούτως ώστε να αποκτήσουν ακόμα ένα επίπεδο προσόντων για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Με τον τρόπο αυτό βραχυπρόθεσμα επιτυγχάνεται η άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και, συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση των σημερινών επιπέδων ανεργίας”, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας.

”Για την προώθηση της Διά Βίου Μάθησης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει σειρά μέτρων, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Μερικά από αυτά είναι η ίδρυση και λειτουργία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), η ίδρυση του Φορέα Διά Βίου Καθοδήγησης, η ίδρυση και λειτουργία νέας Εσπερινής Τεχνικής Σχολής στη Λεμεσό και ο σχεδιασμός των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και των νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης”, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα