Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Αναστασιάδης 36,8%, Μαλάς 22,8% και Λιλλήκας με 18,9%

08:12 16/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, όπως καταδεικνύει η δεύτερη μεγάλη έρευνα κάλπης που παρουσίασε απόψε το ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στο πρώτο γύρο των εκλογών η πρόθεση ψήφου δείχνει

βέβαιο νικητή τον Νίκο Αναστασιάδη με ποσοστό 36,8%. Ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 22,8% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 18,9%.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει επίσης σαφές προβάδισμα στο δεύτερο γύρο αφού σε περίπτωση που θα αναμετρηθεί με τον Σταύρο Μαλά λαμβάνει ποσοστό 44,6% έναντι 29,2 του ανθυποψηφίου του.
Σε μια αναμέτρηση με τον Γιώργο Λιλλήκα , ο κύριος Αναστασιάδης λαμβάνει 38,8% έναντι 30,7 του ανθυποψηφίου του.
Στο σενάριο κατά το οποίο στο δεύτερο γύρο περάσουν οι Γιώργος Λιλλήκας και Σταύρος Μαλάς εξασφαλίζουν ποσοστά 34,8% και 25,8% αντίστοιχα.
Στην παράσταση νίκης το 58% των ερωτηθέντων θεωρούν βέβαιο νικητή τον Νίκο Αναστασιάδη, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν οι ίδιοι.
Στη σύγκριση των τριών υποψηφίων, ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρείται καταλληλότερος να χειριστεί το κυπριακό στη σημερινή του φάση, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, να προωθήσει τα συμφέροντα της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, να διαπραγματευθεί με την τρόικα και να διαχειριστεί την οικονομική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση των κομμάτων, η έρευνα δείχνει για τον Δησύ 92,5% στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη, για το Ακέλ 71,8% στην υποψηφιότητα Μαλά και για την Εδέκ 77,5% στην υποψηφιότητα Λιλλήκα.
Για το Δήκο η συσπείρωση στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη είναι 29% ενώ 13% θα στηρίξει την υποψηφιότητα Μαλά και 44,9% την υποψηφιότητα Λιλλήκα.
Ποσοστό 31,6% των ψηφοφόρων του Ευρωκό θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη και 47,4% την υποψηφιότητα Λιλλήκα.
Από τους Οικολόγους 17,6% υποστηρίζουν Αναστασιάδη, 11,8 Μαλά και 35,3% Λιλλήκα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, 53%, δηλώνουν ότι οι εκλογές δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου ή τους ενδιαφέρουν λίγο.

Όσον αφορά την εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βάση τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, καθόλου ή όχι και τόσο ικανοποιημένο από τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του δηλώνει ποσοστό 79% των ερωτηθέντων ενώ ποσοστό 71% δεν είναι επίσης ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίζεται τα θέματα της τρόικας.
Εξάλλου ποσοστό 36% εκτιμά ότι κανένα κόμμα δεν τηρεί ορθή στάση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στο ερώτημα αυτό, ο Δησύ συγκεντρώνει ποσοστό 19%, το Ακέλ 14, η Εδέκ πέντε, το Δήκο τέσσερα και το Ευρωκό ένα τοις εκατόν.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δείχνει εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, η Εκκλησία, η παιδεία, η Εθνική Φρουρά, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, η αστυνομία και οι εφημερίδες ενώ αρνητικά τάσσονται οι περισσότεροι σε θεσμούς όπως η δικαιοσύνη, η δημόσια υπηρεσία, οι συντεχνίες οι εργοδοτικές οργανώσεις, η Κεντρική Τράπεζα, η Βουλή, η Κυβέρνηση, οι τράπεζες, τα κόμματα και οι πολιτικοί-τους οποίους δεν εμπι

Keywords
Τυχαία Θέματα