Δημοσιεύτηκε η Πράξη για τα 18 δισ. στις τράπεζες

19:22 9/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβουν οι τράπεζες τα πρώτα 18 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της μεταβατικής διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους, μετά τις απώλειες από το PSI, καθώς την Τετάρτη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η Πράξη του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου για τους όρους διάθεσης των κεφαλαίων αυτών.

Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, και αφού οι τράπεζες

προβούν στην υπογραφή των απαραίτητων εγγράφων, θα λάβουν τα κεφάλαια, ύψους 18 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην Πράξη του υπουργικού συμβουλίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

“Η σύμβαση προεγγραφής που συνάπτεται μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πιστωτικού ιδρύματος και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως εκ τρίτου συμβαλλόμενου, σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 6 του ν.3864/2010, όπως η παράγραφος αυτή προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου δεύτερου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις θεμάτων εφαρμογής των νόμων 3864/2010, 4021/2011,4046/2012, 4051/2012 και 4071/2012» (Α΄ 103), περιλαμβάνει τους ακόλουθους όρους:

1. Την υποχρέωση του πιστωτικού ιδρύματος να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με έκδοση κοινών μετοχών ή έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή άλλων μετατρέψιμων χρηματοπιστωτικών μέσων, σύμφωνα με τους όρους των διατάξεων του άρθρου 7 του ν.3864/2010 και των Πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου που θα εκδοθούν κατ’ εξουσιοδότηση των παραγράφων 1 και 4, προβαίνοντας, κατά περίπτωση, σε προηγούμενη μείωση του μετοχικού του κεφαλαίου και του αριθμού των υφισταμένων μετοχών.

2. Το ύψος της προκαταβαλλόμενης εισφοράς από πλευράς ΤΧΣ έναντι της μελλοντικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος, με τίτλους έκδοσης του ΕΤΧΣ.

3. Τη δέσμευση των μερών για την τήρηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων και των σχετικών αποφάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβατότητα της εισφοράς των τίτλων αυτών με την εσωτερική αγορά ως προς τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των εισφερόμενων τίτλων και των προβλεπόμενων αποδόσεων με τις οποίες επιβαρύνονται.

4. Την αποδοχή εκ μέρους του πιστωτικού ιδρύματος των όρων χρήσης των εισφερόμενων τίτλων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 6 του ν. 3864/2010, αποκλειστικά για τη διασφάλιση ρευστότητας μέσω συναλλαγών πώλησης και επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενους της αγοράς ή και μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος.

5. Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ΤΧΣ, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 6 του ν. 3864/2010, κατά το διάστημα που ακολουθεί την προκαταβολή της εισφοράς του Ταμείου έως την πιστοποίηση της καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου και τη λήψη εκ μέρους του πιστωτικού ιδρύματος των αναγκαίων εταιρικών αποφάσεων ή εγκρίσεων για την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων, όπως ιδίως η τοποθέτηση έως δύο εκπροσώπων του Ταμείου στο Δι

Keywords
Τυχαία Θέματα