Δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνομιλία Αναστασιάδη – Κέρι και ενεργειακά θέματα

20:55 22/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό και οι οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο ήταν το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την εκλογή του.

Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτώρια Νούλαντ, κληθείσα να επιβεβαιώσει πληροφορίες για τηλεφωνικές συνομιλίες του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Η κ. Νούλαντ μίλησε μάλιστα για κάποιες «παράξενες αναφορές του Τύπου» γύρω από αυτή τη συνομιλία.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε μαζί του για τη σημασία να επιστρέψουν στην προώθηση μιας διευθέτησης στο νησί, ώστε να επιστρέψουν στις συνομιλίες για μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε.

Για την οικονομική κατάσταση, η κ. Νούλαντ είπε πως ο κ. Κέρυ «ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ την επιτηρούν στενά». Τέλος συζήτησαν για τη δίκη μέλους της Χεζμπολάχ, ο οποίος τελικά κρίθηκε ένοχος από κυπριακό δικαστήριο και χθες εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρμτμεντ.

Κληθείσα να πει τι πιστεύει για το ενεργειακό παιγνίδι που παίζεται στην Μεσόγειο, όπου πολλές χώρες έχουν συμφέροντα, η κ. Νούλαντ επανέλαβε πως ως αρχή «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνήσει για ενέργεια ανοιχτά των ακτών της και συνεχίζει να το υποστηρίζει. Την ίδια στιγμή”, συνέχισε, υποστηρίζουμε την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία, υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Η κ. Νούλαντ είπε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ «πιστεύουν πως τα αποθέματα αερίου της νήσου κι όλοι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα