Δηλώσεις Μπαγίς για δολοφονίες των Kούρδων ακτιβιστριών

18:50 17/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Hurriyet αναφέρει ότι ο επισκεπτόμενος τη Σουηδία Τούρκος Υπουργός ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς με σκοπό την αναζήτηση υποστήριξης για το άνοιγμα τουλάχιστον ενός Κεφαλαίου Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ κατά την διάρκεια της ιρλανδικής Προεδρίας ΕΕ , έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για το θέμα της δολοφονίας των τριών Κούρδων ακτιβιστριών στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπαγίς δήλωσε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Σαρκοζύ είχε καταβάλλει προσπάθειες για την έκδοση στελεχών του ΡΚΚ στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε τις δολοφονίες στο Παρίσι ως προσπάθεια εκτροχιασμού των συνομιλιών του τουρκικού κράτους με τον Οτσαλάν.

Ακόμα αναφέρεται ότι ο Μπαγίς τόνισε ότι ενώ πριν από ένα μήνα γινόταν ακόμη λόγος για άρση της ασυλίας των βουλευτών του BDP, το κλίμα τώρα έχει αλλάξει εντελώς και ότι τώρα πλέον υπάρχει μεγάλη συναίνεση για την ευαίσθητη διαδικασία των συνομιλιών για την ειρήνη.

Επίσης ο Μπαγίς χαρακτήρισε «γκάφα» του Γάλλου Προέδρου Ολάντ ότι είχε συνομιλίες με ένα από τα θύματα των δολοφονιών στο Παρίσι, τονίζοντας ωστόσο ότι παρά τα λάθη η Γαλλία μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των δολοφονιών.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει πρόοδος στη συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρώπη για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία όπως η Γερμανία και η Ολλανδία διεξήγαγαν επιδρομές κατά τρομοκρατών και είχαν ‘παγώσει’ περιουσιακά τους στοιχεία.

«Στην πραγματικότητα, ο Σαρκοζύ παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας , είχε καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την έκδοση τρομοκρατών του ΡΚΚ στην Τουρκία. Ωστόσο τις προσπάθειες αυτές τις μπλόκαρε η Δικαιοσύνη», τόνισε επίσης ο Μπαγίς.

Keywords
Τυχαία Θέματα