Διευρύνεται το χάσμα ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Συρία

11:28 7/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις ΗΠΑ και Ρωσίας για το θέμα της επέμβασης στη Συρία διεφάνη και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G20, όπου παρά την καθολική καταδίκη της χρήσης χημικών, το θέμα της άσκησης στρατιωτικής ισχύος δίχασε τους ηγέτες.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι περισσότεροι ηγέτες που πήραν μέρος στη σύνοδο της Ομάδας των 20 συμφωνούν ότι ο Sύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να απευθυνθεί

στο αμερικανικό έθνος για το θέμα της Συρίας από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

«Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω», όμως ο κόσμος δεν μπορεί να «παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια» μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σημείωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου της G20.

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολο» να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας και πρόσθεσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις των Αμερικανών «που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια». Παρόλα αυτά αρνήθηκε να εικάσει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε ένα πλήγμα στη Συρία, στην περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει την σχετική πρόταση που έχει υποβάλει ο ίδιος.

«Έθεσα το θέμα στο Κογκρέσο επειδή δεν μπορούσα ειλικρινά να ισχυριστώ ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ εναντίον αθώων πολιτών και γυναικών και παιδιών απειλούσε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ομπάμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν θεωρούσε ότι υπήρχε μια άμεση απειλή εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, θα διάτασσε την ανάληψη δράσης χωρίς να ζητήσει την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Aμερικανός πρόεδρος είπε, ακόμη, ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των μελών της G20 για το αν είναι πρέπον να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς στη Συρία, χωρίς μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι στη διάρκεια της «ειλικρινούς και εποικοδομητικής» συζήτησης μαζί του τού είπε ότι δεν περιμένει η Ρωσία να συμφωνήσει μαζί του για τα χημικά όπλα της Συρίας. Όμως ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εύσημα στον Πούτιν που διευκόλυνε μια εκτενή συζήτηση για τη συριακή κρίση στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου των ηγετών της G20.

Παράλληλα, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ρωσία και οι άλλες χώρες θα πρέπει τελικά να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους για να συνεργαστούν προς μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση για τη Συρία.

Πάντως, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα και ο Πούτιν, οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν για το θέμα του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν. «Συζητήσαμε για τη Συρία», το θέμα του «Σνόουντεν δεν αναφέρθηκε», δήλωσε και ο Ομπάμα.

Η Μόσχα θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο εξαιτίας της Συρίας, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τη βοήθεια που προσφέρει στη Δαμασκό στα τρέχοντα επίπεδα στην περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.

«Θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο (…) για να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, τους άμαχους, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο Πούτιν, όταν ρωτήθηκε, μετά το πέρας της συνόδου της Ομάδα των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

Οι δηλώσεις του απηχούν τα σχόλια άλλων ρώσων αξιωματούχων που έχουν επίσης πει ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να παρασυρθεί στη συριακή σύγκρουση.

Συνομιλία Ομπάμα – Πούτιν για τη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου, στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν για τη συριακή κρίση, άκουσαν ο ένας τον άλλον, όμως επέμειναν ο καθένας στις θέσεις του.

«Συναντηθήκαμε με τον αμερικανό πρόεδρο σήμερα», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση διήρκησε «20 με 30 λεπτά». «Καθένας επέμεινε στις θέσεις του», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν θεωρεί υπεύθυνους για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου τους αντιπάλους της συριακής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια πρόκληση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Μέση Ανατολή θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία και θα ανακόψει την ανάπτυξη.

Υπέρ μίας «σθεναρής απάντησης» κατά της Συρίας 11 στους 20

Ένδεκα από τις χώρες μέλη της Ομάδας G20 καταδίκασαν σήμερα την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα στη Συρία και ζήτησαν να δοθεί μία αυστηρή διεθνής απάντηση, επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

«Τα στοιχεία σαφώς καταδεικνύουν πως η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επίθεση, η οποία έγινε με έναν με έναν τύπο χημικών όπλων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση», τονίσθηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η οποία δημοσιεύθηκε ενώ περαιωνόταν η Σύνοδος της G20.

Τη ανακοίνωση προσυπέγραψαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ηγετών της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται σαφώς κάποιο αίτημα για να ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

«Απευθύνουμε κάλεσμα για μία σθεναρή διεθνή απάντηση απέναντι σε αυτήν τη σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων και της παγκόσμιας συνείδησης, η οποία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα πως αυτού του είδους οι ακρότητες δεν θα πρέπει ουδέποτε να επαναληφθούν. Όσοι διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα θα κληθούν να λογοδοτήσουν», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

Διαφωνίες

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 επιβεβαίωσαν, χθες το βράδυ, τις διαφωνίες τους ως προς μία ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου της συνόδου κορυφής στην Αγία Πετρούπολη, συμφωνώντας μόνο ως προς την γενική καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου «επιβεβαιώθηκαν οι διαφωνίες ως προς τη Συρία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ενρίκο Λέτα, πρωθυπουργός της Ιταλίας, η οποία απορρίπτει την επιλογή ανάληψης δράσης στη Συρία χωρίς την εντολή του ΟΗΕ.

«Η ατμόσφαιρα ήταν σοβαρή, όχι τεταμένη», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή. «Το θέμα για ορισμένους ήταν ποια πλευρά έκανε χρήση χημικών όπλων». Ο Πούτιν δεν δίνει απάντηση. Λέει «οι μεν ή οι δε και αναμφίβολα και οι μεν και οι δε».

Οι διμερείς επαφές μεταξύ των ηγετών της Ομάδας των 20 που χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα, συνεχίσθηκαν αργά τη νύκτα, μετά το δείπνο και το θέαμα που ακολούθησε, με τη συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν για μία ακόμη φορά τις απόψεις τους για τη Συρία», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε πολλούς τομείς».

Από την Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος Ομπάμα συνέχισε να ασκεί πιέσεις επί του Κονγκρέσου υπερασπίζοντας πολιτικά τη θέση του υπέρ της χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, εν όψει της 9ης Σεπτεμβρίου και της σύγκλησης των αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων που θα κληθούν να δώσουν στην έγκρισή τους στην επιλογή αυτή. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί στην πολιτική εκστρατεία αυτή να βασισθεί στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ, αφού μόνο ο Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει σαφώς την επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, που βρίσκεται επίσης στην Αγία Πετρούπολη, επανέλαβε χθες σε ανακοίνωσή του «ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, μία πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της αιματοχυσίας». Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες την παρουσία στην Αγία Πετρούπολη και του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι με αποστολή την προώθηση της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2» για τη Συρία.

Σε πολιτική λύση ελπίζει η Μέρκελ

Η πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας δεν μειώνει την ανάγκη να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην σύρραξη στη χώρα, δήλωσε σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Μέρκελ.

Η Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου, πως όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τάχθηκαν υπέρ μιας πολιτικής λύσης, ενώ οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Όλοι συμφωνούν ότι η (διεθνής ειρηνευτική σύνοδος) Γενεύη 2 θα βοηθήσει – ακόμη και η Τουρκία», είπε η Μέρκελ, αναφερόμενη σε μια ειρηνευτική σύνοδο στη Γενεύη που είχαν εκφράσει την πρόθεση να διοργανώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, αλλά διαρκώς αναβάλλεται.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη πρέπει να διεξαγάγει έρευνα για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού, ώστε «να αντιληφθεί ο (Σύρος πρόεδρος Μπασάρ) αλ Άσαντ ότι διέπραξε ένα έγκλημα».

Σε στάση αναμονής η Γαλλία

Η Γαλλία θα αναμείνει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στην Συρία προτού αποφασίσει για την ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, κ. Φρανσουά Ολάντ.

«Θα περιμένουμε την έκθεση των επιθεωρητών; Ναι, θα περιμένουμε την έκθεση των επιθεωρητών, όπως θα περιμένουμε την ψηφοφορία του Κογκρέσου» των ΗΠΑ, το οποίο θα αρχίσει να συζητάει το θέμα αυτό από τις 9 Σεπτεμβρίου, σημείωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά το πέρας της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι ηγέτες της G20 διαφώνησαν κατά τη Σύνοδο όσον αφορά στο ποιος ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.

Μια σαφής εντολή του ΟΗΕ θα ήταν προτιμότερη για την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης στην Συρία, σημείωσε, επίσης, ο Ολάντ, αλλά πρόσθεσε ότι στόχος του ιδίου θα είναι η συγκέντρωση ενός συνασπισμού κρατών που θα τάσσονται υπέρ μιας επέμβασης αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία.

Οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα περιοριστούν μόνον σε στρατιωτικούς στόχους, πρόσθεσε εξ’άλλου ο Γάλλος πρόεδρος. «Θα κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε ώστε η Γαλλία να πλήξει μόνον στρατιωτικούς στόχους για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων», σημείωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς αν τα στρατεύματα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν ήδη μετακινήσει τα κύρια όπλα από περιοχές που είναι πιθανόν να αποτελέσουν στόχο, ο Ολάντ απάντησε: «Ένας δικτάτορας δεν μπορεί να τα προβλέψει όλα».

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε, εξ’άλλου, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ τού είπε πως η ψηφοφορία του Κογκρέσου για μια επέμβαση αναμένεται να γίνει γύρω στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

«Αν δεν απαντήσουμε (…) αυτό θα σημαίνει ότι ένας δικτάτορας που χρησιμοποιεί χημικά όπλα και σφαγιάζει σχεδόν 1.500 ανθρώπους και πολλά παιδιά δεν θα τιμωρηθεί για τις πράξεις του, το οποίο σημαίνει επίσης ότι στην Συρία ή αλλού οι δικτάτορες μπορούν να δρουν υπό καθεστώς ατιμωρησίας», σημείωσε.

«Επικίνδυνη αναμονή»

Η αναμονή της έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας είναι μια «επικίνδυνη αρχή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον στη διάρκεια της Συνόδου.

Ο Κάμερον σημείωσε ότι κάποιοι ηγέτες της G20 δήλωσαν στο χθεσινοβραδινό δείπνο ότι «αν δεν πρόκειται για αυτοάμυνα ή αν δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν υπάρχει νομική βάση για να αναλάβουμε δράση. Δεν πιστεύω ότι αυτό ισχύει».

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη αρχή. Αν δεχθούμε κάτι τέτοιο, τότε θα μπορούσε να υπάρχει μια χώρα που σφαγιάζει τον μισό λαό της, μια εμπλοκή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κανείς δεν θα μπορεί να αντιδράσει», πρόσθεσε ο Κάμερον.

«Ένα από τα πράγματα που με απογοήτευσαν χθες είναι ότι υπάρχουν χώρες –μεταξύ αυτών και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – που λένε ότι όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσει το ΣΑ του ΟΗΕ και την ίδια ώρα είναι αυτές οι χώρες που εμποδίζουν οποιαδήποτε δράση και εμποδίζουν την υιοθέτηση αποφάσεων τα τελευταία δυόμισι χρόνια», κατήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα