Διεθνής στήριξη στις χώρες φιλοξενίας μεταναστών από την Συρία

11:31 5/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες και τα κράτη που συνορεύουν με τη Συρία ανακοινώνουν κοινή προσπάθεια διεύρυνσης της διεθνούς στήριξης στις χώρες φιλοξενίας μεγάλων προσφυγικών πληθυσμών, αναφέρει το γραφείο της αρμοστείας στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην έδρα της Υπάτης Αρμοστείας στην Γενεύη αναφέρεται ότι «καθώς ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία αγγίζει τα δύο εκατομμύρια, υπουργοί

των κυβερνήσεων του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Τουρκίας μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να αναζητήσουν από κοινού επείγουσα και ευρεία ενίσχυση της διεθνούς βοήθειας για την περιοχή».

Ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου, Wael Abu Faour, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Nasser Judeh, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ahmet Davutoğlu, και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Hoshyar Zebari, μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, António Guterres, εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή και τον καταστροφικό αντίκτυπό της στις χώρες που φιλοξενούν μεγάλους προσφυγικούς πληθυσμούς από τη Συρία.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Ύπατος Αρμοστής και οι υπουργοί ανέφεραν πως «είμαστε αντιμέτωποι με τη δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, με τη χρήση χημικών όπλων και απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ξεπεράσει τις υπάρχουσες διαφορές της και να συνεργαστεί για να θέσει τέλος στις συγκρούσεις».

«Οποιαδήποτε πράξη δημιουργεί προσφυγικές ροές πρέπει να τερματιστεί. Απαιτείται άμεσα μια πολιτική λύση για να σταματήσει αυτός ο κύκλος του τρόμου. Δεν υπάρχει ανθρωπιστική λύση στη συριακή κρίση. Αντίθετα, αυτό που απαιτείται είναι μια πολιτική λύση που θα τερματίσει την ανθρωπιστική κρίση», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα