Διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια των πτήσεων στη Λευκωσία

12:28 31/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ασφάλεια στις πτήσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται για αποτροπή παράνομων και τρομοκρατικών ενεργειών θα απασχολήσουν το διήμερο διεθνές συνέδριο του Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων ΝΑ Ευρώπης-Μ. Ανατολής-Κύπρου με τίτλο «Από τα λόγια στις πράξεις», οι εργασίες του οποίου άρχισαν το πρωί στη Λευκωσία.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου αναμένεται να αποτελέσουν προπομπό για μια σειρά μέτρων που θα υιοθετηθούν σε διεθνές επίπεδο από τα ΗΕ, σε συνέδριο που θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στο Μοντρεάλ για θέματα ασφάλειας κατά παράνομων και τρομοκρατικών

δραστηριοτήτων.

Στο συνέδριο του Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων λαμβάνουν μέρος πέραν των 180 ατόμων από 14 χώρες και έξι διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), του Εurocontrol, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αεροδρομίων, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, του Διεθνούς Οργανισμού Τελωνείων και του Οργανισμού Ασφαλείας Μεταφορών των ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός αυτός των ΗΠΑ αποτελεί ,όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μάκης Κωνσταντινίδης, έναν πανίσχυρο οργανισμό ο οποίος δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εχει 55,000 εξειδικευμένους ελεγκτές ασφαλείας, ελέγχει καθημερινά με το σύστημα MRI 1,7 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα, 450 αεροδρόμια επί καθημερινής βάσεως, εργοδοτεί 400 ειδικούς πυροτεχνουργούς και χιλιάδες προσωπικό τους λεγόμενους air marshals, οι οποίοι πετούν ινγκόκνιτο στα αεροπλάνα και προβαίνουν σε ελέγχους και μπορούν να χειριστούν ειδικές καταστάσεις με ειδικό οπλισμό καθώς και 2800 ειδικούς στη συμπεριφορά ατόμων, τους λεγόμενες φυσιογνωμιστές.

Ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι η παρουσία τόσων ειδικών στο συνέδριο καταδεικνύει το ρόλο του Ιδρύματος σε σχέση με το μέγεθός του και το τι κατόρθωσε να διοργανώσει.

Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος, ο οποίος εξήρε το ρόλο του Ιδρύματος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κατόρθωσε να φέρει στην Κύπρο για τις ανάγκες του συνεδρίου την «αφρόκρεμα της πτητικής βιομηχανίας».

Αναφέρθηκε στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και συντονισμού σε θέματα ασφάλειας πτήσεων, τονίζοντας ότι μόνο με συνεργασία μπορεί να υπάρξει επιτυχής κατάληξη στους στόχους που τίθενται για την ασφάλεια στους αιθέρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι και στην Κύπρο, όπως και σε άλλες χώρες παγκοσμίως, έχουν υιοθετηθεί διεθνείς συμβάσεις, οδηγίες και κανονισμοί για την ασφάλεια των πτήσεων και έχουν εισαχθεί νέες μέθοδοι ελέγχων.

Σημείωσε ότι ειδικότερα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις τη δεκαετία του ’80 και τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο ICAO έχει εισάξει νέους κανονισμούς που αφορούν τους εξονυχιστικούς ελέγχους δεμάτων και αποσκευών και την ανίχνευση εκρηκτικών.

Διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια των πτήσεων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία από την ένταξή της στην ΕΕ το 2004 έχει εναρμονιστεί με το κεκτημένο

Keywords
Τυχαία Θέματα