Διευκρινήσεις της Κομισιόν για τη στήριξη της Ισπανίας

19:02 11/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η στήριξη του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, θα συμβάλει στη διασφάλιση σταθερότητας στην Ισπανία και την Ευρωζώνη, ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Αντιπρόεδρου της Κομισιον, Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι χώρες που βρίσκονται εκτός μνημονίου,

αλλά σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος δικαιούνται στήριξης υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της διαδικασίας και ακολουθούν τις συστάσεις του Συμβουλίου ECO-FIN.

H στήριξη μέχρι 100 δισ. ευρώ που αποφάσισε κατ΄ αρχήν το Eurogroup τον περασμένο Σάββατο, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, αφού προηγηθεί και το επίσημο αίτημα από τη Μαδρίτη, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Θα προηγηθεί αξιολόγηση της Κομισιόν σε συνεργασία με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Πάντως, ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι εποπτικός, ενώ η συμμετοχή του κρίθηκε αναγκαία λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει. Ωστόσο, δεν συμμετέχει στη στήριξη και συνεπώς δεν θα αποφασίζει γι` αυτήν. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνον από το Eurogroup.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος η στήριξη θα διοχετευθεί μέσω του ισπανικού ταμείου για αναδιάρθρωση τραπεζών. Η ισπανική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για τα χρήματα αυτά, τα οποία θα υπολογιστούν στο δημόσιο χρέος της χώρας. Η κυβέρνηση θα υπογράψει επίσης και το Μνημόνιο με τους όρους, οι οποίοι σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου θα περιορίζονται στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στις Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι οι μεγάλες τράπεζες της Ισπανίας είναι υγιείς και έχουν τη δυνατότητα εάν χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια να τα αναζητήσουν από την αγορά.

Ερωτηθείς σχετικά με το μεγάλο ύψος της στήριξης δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις μετά την αξιολόγηση των ισπανικών τραπεζών υπολογίζουν τις ανάγκες στα 40 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το ύψος του ποσού καθορίστηκε στα 100 δισ. ευρώ ώστε να καλύπτει και το πλέον απαισιόδοξο σενάριο για ζημίες στον τραπεζικό τομέα.

Εντωμεταξύ, ο Ολι Ρεν κάλεσε σήμερα τις χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη του ΕΜΣ να το κάνουν, ώστε ο μηχανισμός να είναι έτοιμος την 1η Ιουλίου. Οι πόροι του μηχανισμού θα φτάσουν σταδιακά τα 500 δισ. ευρώ. Οι χώρες που δεν έχουν επικυρώσει ακόμη της Συνθήκη είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ολλανδία.

Το πλεονέκτημα που παρέχει ο ΕΜΣ, εκτός του ό,τι ενισχύσει τον αμυντικό μηχανισμό της Ευρωζώνης με τα κεφάλαια του, είναι ότι σε αντίθεση με το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η συνεισφορά των χωρών της Ευρωζώνης στους πόρους του δεν υπολογίζεται και φυσικά δεν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, γιατί θεωρείται ως δανεισμός σε διεθνή οργανισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα