‘Διευκρινίσεις για Αμμόχωστο ή να φύγει από το τραπέζι των συνομιλιών’

14:12 27/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως «ζητήσει εξηγήσεις, διευκρινήσεις και αν δεν πάρει διασφαλίσεις να φύγει από το τραπέζι των συνομιλιών μέχρι που να ξεκαθαρίσει η τουρκική πλευρά ότι σέβεται τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο και σε δεύτερο στάδιο να ζητήσουμε και την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για επιστροφή της Αμμοχώστου», απεύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του προσφυγικού Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια», ο κ. Συλλούρης είπε ότι «στο

θέμα της Αμμοχώστου έχουμε καταλήξει σε αυτούς τους κινδύνους που βγαίνουν μέσα από δημοσιεύματα τουρκικά προς το παρόν, αλλά δεν αποκλείεται να γίνουν και πραγματικές πολιτικές κινήσεις και απειλές γιατί δεν εφαρμόσαμε τα ψηφίσματα των ΗΕ που προνοούσαν παράδοση της Αμμοχώστου πριν από την έναρξη οποιονδήποτε συνομιλιών».

«Κάποιοι προτιμούν να αναφέρονται επιλεκτικά σε ψηφίσματα και επιλεκτικά σε πρόνοιες ψηφισμάτων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τους θυμίζουμε και αυτή την πρόνοια των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο».

Θεωρούμε, είπε, «ότι είναι προετοιμασία του εδάφους για εποικισμό της Αμμοχώστου».

Αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» Κλεάνθης Σολέα είπε ότι «εμείς σαν Κερυνειώτες είμαστε υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της Αμμοχώστου και της επιστροφής των Αμμοχωστιανών πίσω στα σπίτια και στις περιουσίες τους χωρίς όμως να προκαταλαμβάνεται η τελική λύση του Κυπριακού».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Σωματείου, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «στη συνάντηση που είχαμε με εκπροσώπους της Αδούλωτης Κερύνειας εξηγήσαμε τις θέσεις μας στο Κυπριακό, ενημερώσαμε για την συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο και έχουμε αναλύσει την ανάγκη στρατηγικής στο Κυπριακό, ώστε η λύση να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ακυρώνει την κατοχή».

«Αυτή η λύση είναι η ευρωπαϊκή λύση», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του σωματείου είπε ότι στη συνάντηση ότι «συμφωνήσαμε ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και επομένως απελευθέρωσης και όχι μόνο επανένωσης».

Η επανένωση θα έρθει, είπε τέλος, «όταν επιτευχθεί η απελευθέρωση του τόπου με την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες σε κατάσταση ελευθερίας και ασφάλειας με όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των κατοίκων πλήρως κατοχυρωμένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα