Διάσκεψη Τύπου από την ACCEPT-ΛΟΑΤ Κύπρου για να τιμήσει την Διεθνή Μέρα ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία

22:05 15/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, διοργάνωσε σήμερα διάσκεψη τύπου για να τιμήσει την Διεθνή Μέρα ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία στις 17 Μαΐου.

Κύριοι ομιλητές στην διάσκεψη την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Κωνσταντίνου από την εφημερίδα Πολίτης, ήταν ο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της

Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο κ. Τάσος Γεωργίου, Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο κ. Άριστος Τσιάρτας, Προϊστάμενος Αρχής Κατά των Διακρίσεων, εκ μέρους της Επιτρόπου Διοικήσεως, και ο Πρόεδρος της οργάνωσης Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου κ. Κώστας Γαβριηλίδης.
Στην διάσκεψη παρέμβαση έγινε και από μέλη της ομάδας ΛΟΑΤ νέων, Rainbow Youth, ενώ παρευρέθησαν και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΔΗΚΟ. Συγκεκριμένα παρεμβάσεις έκαναν, εκ μέρους του ΔΗΣΥ η Ξένια Κωνσταντίνου, Επίτροπος Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκ μέρους του ΑΚΕΛ η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Βουλευτής κα. Ρούλλα Μαυρονικόλα, εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ ο κος. Θεόδωρος Ευθυμίου, Διευθυντής Κόμματος και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών η κα. Έφη Ξάνθου, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων.

Στην διάσκεψη αναμενόταν να παρευρεθεί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Στυλιανίδης ο οποίος λόγω σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου δεν τα κατάφερε, στέλλοντας δημόσια τις απολογίες του.
Ο κος. Μαρκοπουλιώτης αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει η Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου προσθέτοντας πως έχουν «αναλάβει μαζί σχετικές πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης». Ανάφερε επίσης ότι «μερικές φορές ακούμε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου συγκρούονται με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας μας».

«Σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε σαφείς: όταν μιλάμε για τα δικαιώματα των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών προσώπων (ΛΟΑΤ), δεν συζητούμε την εισαγωγή νέων δικαιωμάτων για μια ομάδα ανθρώπων. Μιλάμε για την αρχή της μη-διάκρισης, η οποία προϋποθέτει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου», πρόσθεσε. Αυτή η αρχή, συνέχισε, βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Τάσος Γεωργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν πράξεις λόγια και υποσχέσεις που έχουν ακουστεί σε παρόμοιες εκδηλώσεις στο παρελθόν. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να προωθηθεί το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Κύπρο αφού θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την διασφάλιση κάποιων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ προσώπων.

Ο κ. Άριστος Τσιάρτας επικεντρώθηκε στον ρόλο που έχει το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, εξηγώντας ότι το υπάρχων σύστημα δημιουργεί ανισότητες. Ανέφερε δε ότι προβάλει επιτακτική ανάγκη να παρθούν μέτρα ενάντια στην ομοφοβία και να σταματήσει η αμηχανία των θεσμικών οργάνων της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη για την προώθηση του συμφώνου συμβίωσης τόσο για τα ομόφυλα όσο και για τα ετερόφυλα ζευγάρια αφού αυτή θα λύσει διάφορα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και θα δημιουργήσει μια νέα νοοτροπία και θα βοηθήσει στην αλλαγή αντιμετώπισης των ΛΟΑΤ προσώπων από την κοινωνία.
Ο κος. Γαβριηλίδης, εκ μέρους της οργάνωσης Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, αναφέρθηκε στην ανάγκη του να εισακουστούν οι ανάγκες της ΛΟΑΤ κοινότητας που σύμφωνα με έρευνες αριθμεί στο 10% του πληθυσμού, δηλαδή 85,000 άτομα. Ανάφερε επίσης ότι η οργάνωση ζητά από την πολιτεία να λάβει μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους, ζητώντας ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής και των εγκλημάτων ομοφοβικού και τρανσφοβικού μίσους μέσα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το αστυνομικό σώμα.

Ταυτόχρονα η οργάνωση απαιτεί από την πολιτεία όπως γίνουν σημαντικά βήματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού, αφού παρατηρούνται ολοένα αυξανόμενα φαινόμενα εκφοβιστικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου, του στρατού και της εργασίας ανάμεσα σε άλλα.
Τέλος έθεσε επιτακτικά την ανάγκη για την πολιτεία να προχωρήσει στην νομική κατοχύρωση των σχέσεων ομόφυλων ζευγαριών και τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τη συμβίωση όλων των ζευγαριών – ανεξαρτήτως φύλου, έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ο κ. Γαβριηλίδης χαιρέτισε και ευχαρίστησε δημόσια την πρώην υπουργό εσωτερικών Ελένη Μαύρου για την βοήθεια της αναφορικά με το Νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης που είχε ετοιμάσει κατά την θητεία της και που εκκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Κυβέρνησης. Το σχέδιο βρίσκεται τώρα στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο προτού περάσει στη Βουλή για ψήφιση. Σημείωσε τέλος ότι η οργάνωση αναμένει πως μέχρι το τέλος του έτους το εν λόγω νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί.
Το Νομοσχέδιο σχολίασαν επίσης και όλοι οι εκπρόσωποι τον κομμάτων που παρευρέθησαν και για το οποίο τοποθετήθηκαν θετικά.

Η κ. Ξένια Κωνσταντίνου, εκπροσωπώντας τον ΔΗΣΥ, χαιρέτησε επίσης την πράξη της κ. Ελένης Μαύρου να προωθήσει το Σύμφωνο Συμβίωσης κατά την θητεία της, σημειώνοντας ότι έκανε μια ανατροπή στο σύστημα. Είπε ότι πιστεύει ότι ζήτημα του Συμφώνου μπορεί να προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν στην Βουλή και πως εντός του έτους θα ήθελε να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να συνεργαστούν σε μια οριζόντια βάση όλα τα κόμματα.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι είναι λυπηρό ότι συζητούμε ακόμα αυτά που συζητούνταν και τα προηγούμενα ένα δύο χρόνια, τονίζοντας ότι είναι κρίμα που κόμματα δεν θέλουν να πάρουν το πολιτικό κόστος αποφάσεων οι οποίες επιβάλλεται να παρθούν. Τόνισε ότι ΑΚΕΛ είναι διατιθέμενο να υποστηρίξει έμπρακτα το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης όταν αυτό φτάσει στην Βουλή ζητώντας την ίδια δέσμευση να αναλάβουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Επίσης σημείωσε την λύπη της ότι η κοινωνία μας δεν κάνει ουσιαστικά βήματα στο να προστατεύσει ανθρώπους οι οποίοι στοχοποιούνται λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Αυτό συνέχισε είναι ακόμη πιο θλιβερό όταν εξάρσεις βίας και στοχοποίησης παρατηρούνται στα σχολεία, αναφέροντας ότι έχει εις γνώση της καταγγελίες για τα οποία ζήτησε εξηγήσεις από το Υπουργείο Παιδείας και για τις οποίες οι απαντήσεις ήταν απογοητευτικές.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, η βουλευτής κ. Μαυρονικόλα ανάφερε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος αντιμετώπισης της ομοφοβίας στην Κύπρο. Ταύτισε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ προσώπων με αυτά που πέρασαν οι γυναίκες όταν διεκδικούσαν τα δικά τους δικαιώματα και τόνισε ότι χρειάζεται και εδώ μια αλλαγή νοοτροπίας. Είπε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούμε να τα επιλέγουμε βάση του τι νιώθουμε εμείς. Επεσήμανε ότι στην Κύπρο νιώθουμε ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα των προσφύγων να πάνε στα σπίτια τους, αλλά πολλοί νομίζουν ότι δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα κάποιου άλλου να ζήσει με τον ή την σύντροφο του. Θα πρέπει να μάθουμε ότι να μην επιλέγουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα που μας συμφέρουν και όλα είναι σε μια βάση.

Πρέπει συνέχισε να πειστεί η κοινωνία ενώ τόνισε ότι η ίδια δεν πιστεύει πως η ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης θα είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να δοθεί μάχη για να κερδηθούν όχι μόνο κόμματα και βουλευτές αλλά και ο Κυπριακός λαός και δεν πρέπει να γίνει ένα Σύμφωνο Συμβίωσης απλά και μόνο για να ικανοποιήσουμε το Κοινοτικό κεκτημένο θεωρώντας ότι θα ξεπεραστεί ένας σκόπελος. Θα πρέπει τελείωσε να γίνει ένα σύμφωνο συμβίωσης το οποίο παρότι μπορεί να δημιουργήσει αναταραχή, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων όσων θέλουν να συμβιώνουν.
Εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ, ο κος. Θεόδωρος Ευθυμίου αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των πολιτών από πράξεις βίας λόγω προκαταλήψεων και την ανάγκη θέσπισης αυστηρών μέτρων τιμωρίας για τους ενόχους. Η λήψη μέτρων σε θεσμικό επίπεδο είπε συμβάλει στην εξασφάλιση της ισότητας, της κοινωνικής αναγνωσιμότητας και της διακριτής διασφάλισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ανάφερε επίσης ότι το ΕΥΡΩΚΟ αντικρίζει θετικά την προώθηση νομοσχεδίων που έχουν σαν στόχο τους την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης αλλά και της ρύθμισης θεμάτων που θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη μιας υγιούς κοινωνίας στην χώρα μας παρέχοντας στον κάθε πολίτη την δυνατότητα προόδου και δημιουργίας.

Τέλος η κα. Έφη Ξάνθου συμφωνώντας με τους προηγούμενους ομιλητές κατέθεσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι είναι αναγκαία η δραστηριοποίηση οργανισμών όπως η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, αλλά και η παροχή ουσιαστικής στήριξης τόσο από την κοινωνία των πολιτών όσο, και κυρίως, από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου στο έργο που επιτελούν υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Συμφώνησε με την κ. Μαυρονικόλλα, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει ένας διάλογος με την κοινωνία υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις άτομα για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Για το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σημείωσε, τα θέματα υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τους τα επίπεδα και σε επίπεδο διάκρισης φύλων, σε επίπεδο σεξουαλικού προσανατολισμού αλλά και σε άτομα με διαφορετική εθνική καταγωγή είναι συνυφασμένα με την ύπαρξη του κινήματος. Είναι πράγματα που σαν κίνημα θεωρούν αυτονόητα υπογράμμισε. Δήλωσε επίσης ότι η στήριξη του κόμματος για το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι δεδομένη, λέγοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτά που είναι και δεν μπορεί ο κάθε ένας να κόβει και να ράβει.

Keywords
κυπρος, κυπρου, accept, υπουργειο δικαιοσυνης, εν λόγω, υπουργείο παιδείας, accept, μαΐου, γαβριηλίδης, rainbow, youth, δηκο, ακελ, εδεκ, ευρωκο, κος, νέα, βουλη, σχολεια, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, ελενη, το θεμα, βημα, γνωση, εθνικη, θεμα, θητεια, σκοπελος, υπουργείο παιδείας, αμηχανια, ακελ, ανθρωπινα δικαιωματα, απλα, βοηθεια, βρισκεται, γαβριηλίδης, γεωργιου, γινει, δηκο, δυνατοτητα, δηλωση, δοθει, δρομος, εγινε, εδεκ, ειπε, ειρηνη, εν λόγω, ερευνες, εσωτερικων, ευθυμιου, εφημεριδα, ζευγαρια, ζητα, ιδια, υποθεση, κος, λυπη, ληψη, λογια, μαΐου, νομικη, νοοτροπια, ομαδα, ουσιαστικα, πολιτεια, προβληματα, ρολο, συγκεκριμενα, σωμα, σπιτια, σχεδιο, ταυτοτητα, τασος, ευρωκο, ξενια, χριστος, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωνσταντινου, κωστας, rainbow, θεματα, θετικα, χερια, youth
Τυχαία Θέματα