Διαψεύδουν ΔΟΘ και ΠΑΣ δημοσίευμα για το φάρμακο Exjade

18:27 3/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για ανακρίβειες και αβάσιμες πληροφορίες σε πρωτοσέλιδο άρθρο ημερήσιας εφημερίδας, με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2012, που στόχο έχουν να παραπλανήσουν και να διαστρεβλώσουν την αλήθεια για το φάρμακο Exjade (Δεφερασιρόξη) που χορηγείται για αποσιδήρωση σε πολύ-μεταγγιζόμενους ασθενείς, έκαναν λόγο σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) και ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος (ΠΑΣ) στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για το θέμα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι δυο οργανώσεις, «με επιστημονικές ανακρίβειες και αβάσιμες πληροφορίες, το εν λόγω

δημοσίευμα αναιρεί τα δικαιώματα των ασθενών και εκθέτει αδίκως τις υπηρεσίες υγείας και την ειδική ιατρική κοινότητα για τις επιλογές τους σε ό,τι αφορά ένα φάρμακο πρώτης γραμμής εγκεκριμένο εδώ και χρόνια (από το 2005), από τους δύο μεγαλύτερους οργανισμούς ελέγχου φαρμάκων της Αμερικής και της Ευρώπης».

«Μας ταλαιπωρούν γι’ ακόμη μια φορά αναληθή σχόλια και αβάσιμες πληροφορίες και μας αφαιρούν για ακόμη μια φορά ένα δικαίωμα που δεν αφεθήκαμε να εκμεταλλευτούμε στο βαθμό που η κείμενη νομοθεσία μας κατοχυρώνει. Ενα δικαίωμα που εμείς το μετατρέψαμε σε δικαίωμα περιορισμένου βαθμού και αρκεστήκαμε να αποδεχθούμε και να συνεργαστούμε για τη χρήση του φαρμάκου ‘κάτω από ειδικά ιατρικά κριτήρια’, με σκοπό να μειώσουμε το κόστος και να περιορίσουμε το κονδύλι της δημόσιας υγείας,» τόνισαν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου ζήτησαν επίσης την άμεση χορήγηση του φαρμάκου Exjade σε όλους τους ασθενείς που οι ειδικοί ιατροί κρίνουν ότι πρέπει να λαμβάνουν τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Ο πρόεδρος της ΔΟΘ Πάνος Εγγλέζος εξέφρασε την απογοήτευση και τη λύπη του γιατί οι οικογένειες, οι φίλοι, οι οργανώσεις και τα ίδια τα άτομα με θαλασσαιμία, που με αγώνες κατάφεραν να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό κοινωνικοοικονομικό ζήτημα και να είναι η Κύπρος πρότυπο προς μίμηση παγκόσμια στο θέμα αυτό, βάλλονται άδικα και αψυχολόγητα.

«Γιατί», διερωτήθηκε, «ατεκμηρίωτα, μη επιστημονικά ή/και εσκεμμένα άρθρα όπως το πρόσφατο δημοσίευμα, που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την εικόνα εγκεκριμένων και αναγκαίων φαρμάκων αντιμάχονται το δικαίωμα των ασθενών να έχουν την καλύτερη θεραπεία που μπορούν καθώς και το δικαίωμα των ιατρών να χορηγούν τη θεραπεία, που θα φέρει αποτελέσματα για τον ασθενή», για να προσθέσει ότι όσοι βρίσκονται πίσω από το δημοσίευμα θέτουν σε τελική ανάλυση σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣ Λοΐζος Περικλέους ανέφερε ότι τη θεραπεία αποσιδήρωσης με Exjade παίρνουν σήμερα παγκύπρια μόνο 38 άτομα με θαλασσαιμία. Η μικτή επιτροπή των ιατρών της θαλασσαιμίας και των κλινικών φαρμακοποιών του υπουργείου Υγείας έχει εγκρίνει, πρόσθεσε, ακόμη 26 άτομα που το χρειάζονται άμεσα, αλλά δυστυχώς δεν τους έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα.

«Υπήρχε και υπάρχει αριθμός ατόμων με θαλασσαιμία που δεν είναι σε θέση να πάρει θεραπεία αποσιδήρωσης

Keywords
Τυχαία Θέματα