Διαχωρισμό των επενδύσεων υψηλού κινδύνου των τραπεζών προτείνει η ομάδα Λικάνεν στην Κομισιόν

17:18 2/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ευρωπαικές τράπεζες που εκτίθενται σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου πρέπει να διαχωρίζουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να διασφαλίζονται οι καταθέτες και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Την παραπάνω εισήγηση έκανε σήμερα στην Ευρωπαική Επιτροπή, η ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λικάνεν. Η μελέτη έγινε για λογαριασμό της Κομισιόν.

Η

εισήγηση αυτή θα ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στην Επιτροπή για την προώθηση νομοθετικών προτάσεων σχετικά με τις επενδυτικές δραστηριότητες των τραπεζών, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι δραστηριότητες που θα πρέπει να απομονωθούν αφορούν τις επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών σε μετοχές, παράγωγα και ορισμένα άλλα προιόνταν που συνδέονται με παράγωγα. Στην περίπτωση αυτή οι δραστηριότητες θα πρέπει να μεταφέρονται σε μια χωριστή οντότητα, που θα μπορούσε να είναι μια επενδυτική εταιρία ή τράπεζα στους κόλπους του ίδιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Πάντως, η ομάδα Λικάνεν διαφοροποιείται σε σχέση με τα μέτρα που ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχει πλήρης διαχωρισμός δραστηριοτήτων, αλλα και εκείνα που συζητούνται στη Μεγάλη Βρεταννία, για απομόνωση των δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής.

Η εισήγηση της ομάδας κινείται σε μέση οδό δεδομένου ότι αφήνει στην Κομισιόν να προσδιορίσει το ανώτατο ύψος των επενδύσεων κινδύνου πέραν του οποίου θα απαιτείται ο διαχωρισμός των δραστηριοτητων. Ενδεικτικά προτείνει να καθοριστεί το εν λόγω ποσοστό μεταξύ 15% και 25% ή εάν πρόκειται για πολύ μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην υπερβαίνει η έκθεση των ιδίων κεφαλαίων σε τέτοια προιόντα τα 100 δισ. ευρω.

Οπως τονίζεται στη μελέτη, στόχος δεν είναι η πλήρης απαγόρευση των επενδύσεων κινδύνου γιατί οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν στους πελάτες τους μια ευρεία γκάμα προιόντων. Εκείνο που επιδιώκεται είναι να μην εκτίθεται υπερβολικά οι τράπεζες σε τέτοια προιόντα θέτοντας σε κίνδυνο τους καταθέτες, τους μετόχους και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η ομάδα Λικάνεν κάνει επίσης εισηγήσεις στην Κομισιόν σε σχέση με τους κανόνες διαφάνειας και ελέγχου των τραπεζών, καθώς επίσης για το επίπεδο κεφαλαιοποίησης και την έκθεση τους σε στεγαστικά δάνεια. Μάλιστα, για τα στεγαστικά δάνεια υπενθυμίζεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην παρούσα χρηματοπιτωπιστική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα