Δέσμευση του Υπ. Παιδείας για στήριξη των παροικιακών σχολείων στη Βρετανία

22:27 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκτενή σύσκεψη με τους εκπαιδευτικούς και την ηγεσία της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) είχε στο Λονδίνο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στόχος της συνάντησης ήταν να ακούσει από κοντά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί της ομογένειας που απασχολούνται στα παροικιακά σχολεία.

Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του υπουργού στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε με

γεύμα που παρέθεσε στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γρηγόριος. Στο γεύμα, κατά το οποίο οι παριστάμενοι βρήκαν την ευκαιρία να ευχηθούν από κοντά στο Σεβασμιώτατο για την ονομαστική του εορτή, θίχτηκαν θέματα που αφορούν την παροικία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημοσθένους τόνισε πως παρά την οικονομική κρίση η Λευκωσία θα συνεχίσει να στηρίζει την παροικιακή εκπαίδευση. «Είναι γνωστό ότι η Κύπρος συνεχίζει να στηρίζει μέσω της ΚΕΑ με 40 δασκάλους τα σχολεία, ενισχύοντας παράλληλα τις αμοιβές των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Παρά την κρίση θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη στήριξή μας. Θέλουμε να δούμε τα παιδιά από κοντά, να μιλήσουμε με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές, να αφουγκραστούμε τις δικές του έγνοιες και προβληματισμούς, έτσι ώστε να ξέρουμε και εμείς πώς με το δικό μας τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε περαιτέρω την προσπάθειά τους», είπε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

Το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού ολοκληρώνεται το Σάββατο με διαδοχικές επισκέψεις σε τρία σχολεία του βορείου Λονδίνου, του Αποστόλου Βαρνάβα, του Hazelwood και του Finchley.

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι σκοπός αυτών των επισκέψεων είναι κυρίως να ακούσει μαθητές και δασκάλους. «Θέλω όμως επίσης να τους δώσω το μήνυμα ότι εμείς ως πολιτεία, ως κυβέρνηση ως υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε, διότι θεωρούμε ότι τα σχολεία εδώ έχουν ουσιαστικό εθνικό και πολιτιστικό ρόλο». Όπως επισήμανε ο υπουργός στα παροικιακά σχολεία της Βρετανίας εγγράφονται πια Κύπριοι και Έλληνες μαθητές τρίτης και τέταρτης γενιάς. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την αγάπη και τη γνώση τους για την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό μας, τη μουσική μας, τους χορούς μας, την ιστορία μας. Όλα αυτά θέλουμε να τα στηρίξουμε και θα συνεχίσουν να έχουν την έμπρακτη αγάπη μας», κατέληξε ο Γιώργος Δημοσθένους.

Ο υπουργός συνοδεύεται στο Λονδίνο από το διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ελπιδοφόρο Νεοκλέους. Στις επισκέψεις του έχει στο πλευρό του το Μορφωτικό Σύμβουλο της Υπάτης Αρμοστείας, Κύπρο Χαραλάμπους και την Επιθεωρήτρια-Προϊσταμένη ΚΕΑ, Ανδρούλλα Όθωνος-Ζαχαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα