Δέσμευση ΕΥΡΩΚΟ για μεταφορά στο Εθνικό των εισηγήσεων για κατεχόμενες περιουσίες

13:07 7/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Δέσμευση, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ανέλαβε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Μιχάλης Γιωργάλλας για μεταφορά στο Εθνικό Συμβούλιο εισηγήσεων, τις οποίες κατέθεσαν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών για συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η πολιτεία, προκειμένου να ανακοπεί το ρεύμα προσφυγών στην επιτροπή “αποζημιώσεων” που λειτουργεί στα κατεχόμενα, για τις περιουσίες τους.

“Μεταξύ των προτάσεων της Ομάδας Πρωτοβουλίας των Συνδέσμων”, είπε ο κ. Γιωργάλλας, “θα ξεχωρίσω το αίτημά τους να υπάρξει πάγωμα όλων των διαδικασιών, δικαστικών ή

άλλων, για οφειλές προς το κράτος για άτομα τα οποία, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος” και αυτά είναι “άτομα που προέρχονται από τις τάξεις των προσφύγων ή των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών”.

“Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κατεχομένων Περιουσιών είχε σήμερα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, στο πλαίσιο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση σχετικώς με την πρόταση που έχουμε καταθέσει δημόσια προς την πολιτεία, για αναχαίτιση των προσφυγών στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων και που είναι συνδεδεμένη και με την απώλεια χρήσης”, είπε σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Παναγίδης, εκ μέρους της Ομάδας, μετά τη συνάντηση που έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΕΥΡΩΚΟ, στη Λευκωσία.

Η συνάντηση ήταν “πάρα πολύ παραγωγική”, είπε ο κ. Παναγίδης, προσθέτοντας πως στο σύνολο των εισηγήσεών τους βρήκαν “πλήρη ανταπόκριση”.

“Κοινή θέση είναι ότι η δυσμενής διάκριση όσον αφορά τους πρόσφυγες”, δήλωσε ο κ. Παναγίδης, “εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα και πρέπει να ανακοπεί”.

Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Παναγίδης, “ενημερώσαμε εν πλήρει εκτάσει και λεπτομερεία τον κ. Γιωργάλλα για την πρόταση που έχουμε υποβάλει και η οποία συνίσταται στη χορήγηση οικονομικών εργαλείων στους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών με εγγύηση της κυπριακής πολιτείας, ούτως ώστε να ανακοπεί η πορεία προς την επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων”.

“Χαίρομαι να παρατηρήσω”, δήλωσε ο κ. Παναγίδης, “ότι το κόμμα του κ. Γιωργάλλα θα υποστηρίξει στο Εθνικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει κατά τις προσεχείς ημέρες, τόσο τη συγκεκριμένη πρόταση όσο και τις υπόλοιπες προτάσεις που άπτονται θεμάτων προσφυγικής πολιτικής”.

Ο κ. Παναγίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικώς, με τη βοήθεια και των πολιτικών κομμάτων, “η Κυβέρνηση θα πεισθεί να υιοθετήσει” την πρόταση που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.

“Η θεραπεία”, δήλωσε ο Γεώργιος Ματθαίου, από τα Λιβερά Κερύνειας και Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Περιουσιών Κατεχομένων, “θα πρέπει να είναι η επιδότηση των ιδιοκτητών γης για τα χαμένα εισοδήματα στα σαράντα έτη που πέρασαν και στη διάρκεια των οποίων δεν έτυχαν καμμίας απολύτως βοήθειας”.

“Είχαμε, σήμερα”, δήλωσε ο κ. Γιωργάλλας, “μία χρήσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ομάδας Πρωτοβουλίας των Συνδέσμων, ακούσαμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τις προτάσεις που κατέθεσαν και συμφωνούμε ότι έχουμε, ως πολιτεία, αργήσει στο να λάβουμε σοβαρά και ουσιαστικά μέτρα, προκειμένου να ενισχύσουμε τόσο τον προσφυγικό κόσμο όσο και τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών”.

“Συμφωνούμε, επίσης”, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, “ότι έφθασε η ώρα να μελετήσει η πολιτεία τους τρόπους και να βρει τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν να ενισχυθούν τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται στην καθημερινότητά τους, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο κατά την οποία το σύνολο του πληθυσμού μαστίζεται από την οικονομική κρίση”.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας, το ΕΥΡΩΚΟ συμφωνεί, επίσης, ότι υπάρχει ένας στόχος, με τον οποίο συμφωνούν -όπως πιστεύει- στο σύνολό τους οι πολιτικές δυνάμεις και αυτός “ο στόχος είναι να ανακοπεί το ρεύμα αιτήσεων προς τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων και, εάν είναι δυνατό, να δοθούν κίνητρα για απόσυρση αιτήσεων οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί”.

“Προς τούτο”, συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας, “οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών έχουν καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κόμμα προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες εισηγήσεις, τις οποίες δεσμευόμαστε ότι θα μεταφέρουμε στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται ότι θα συζητήσει το θέμα των κατεχόμενων περιουσιών είτε αύριον είτε σε μίαν από τις προσεχείς συνεδρίες του”.

“Καταθέσαμε, επίσης”, δήλωσε ο κ. Γιωργάλλας, “τη δική μας εισήγηση για μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων από τα κατεχόμενα, υπό μορφή συντελεστή δόμησης, μία πρόταση που νομίζω ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της φερεγγυότητας των προσφύγων και των ιδιοκτητών κατεχόμενης γης, μία πρόταση η οποία θα μπορεί να βοηθήσει να ανακοπεί αυτό το ρεύμα αιτήσεων προς τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων”.

“Είναι κοινή η διαπίστωση”, πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, “ότι, για να ανακόψουμε το ρεύμα προς την επιτροπή των κατεχομένων, θα πρέπει αυτό να γίνει με κίνητρα και όχι με απειλές”.

Keywords
Τυχαία Θέματα