Δέσμευση ΔΗΣΥ για προώθηση της οριζόντιας ψηφοφορίας εντός 2014

13:04 20/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας πρέπει να κλείσει εντός του 2014 και να καλύπτει όλες τις εκλογικές διαδικασίες, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ύστερα από συνάντησή του με την πλατφόρμα «Διαφάνεια Τώρα».

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τη στήριξή του στο αίτημα της πλατφόρμας για καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας από τις προσεχείς Ευρωεκλογές, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα δεν πρέπει να συζητηθεί αποσπασματικά αλλά να ισχύει τόσο για τις δημοτικές όσο και για τις βουλευτικές εκλογές.

«Για αυτό κι εμείς δηλώνουμε σταθεροί στην θέση μας αλλά και υποσχόμαστε πως αυτό το θέμα όσον αφορά το δικό μας κόμμα πρέπει να κλείσει εντός του 2014 και πρέπει να καλύπτει απαραίτητα, τόσο τις ευρωεκλογές όσο τις δημοτικές εκλογές αλλά και τις εκλογές για το Κυπριακό Κοινοβούλιο», ανέφερε.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι ο ΔΗΣΥ ήταν ο πρώτο κόμμα που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία κατέθεσε πρόταση νόμου στο Κυπριακό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας.

Αναφερόμενος γενικότερα στη συνάντησή του με την πλατφόρμα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ειδικά σε αυτή την περίοδο οι ενεργοί πολίτες που θέτουν θέματα υψίστης προτεραιότητας και σημασίας όπως είναι τα θέματα της διαφάνειας, είναι πάρα πολύ χρήσιμοι για της κοινωνία.

Προέτρεψε τα μέλη της πλατφόρμας να γίνουν πιο αυστηροί και πιο κριτικοί έναντι του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών κομμάτων.

«Δεν μπορεί να πετύχει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση αν δεν ξεκινήσεις την μεταρρύθμιση από το δικό σου σπίτι. Άρα δεν μπορεί κανένας από εμάς, τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων να μιλούμε για διαφάνεια, αν πρώτα δεν διασφαλίσουμε την διαφάνεια εντός των κομμάτων μας», ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος της πλατφόρμας «Διαφάνεια Τώρα», Έρικ Σοκιούρογλου ανέφερε ότι η πλατφόρμα εδώ και αρκετό καιρό ξεκίνησε μια προσπάθεια για την εφαρμογή των υποδείξεων της Επιτροπής Greco στον περί πολιτικών κομμάτων νόμο σχετικά με τα θέματα της διαφάνειας.

«Βλέπουμε ότι ο ΔΗΣΥ είναι συνεπής στα λόγια του, βλέπουμε όμως ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην προώθηση του νόμου από πλευράς Κυβέρνησης», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη σαφήνεια της τοποθέτησης του ΔΗΣΥ στο θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας και για την δέσμευση να εργαστεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας.

«Είναι μια καθολική επιθυμία του κυπριακού λαού πιστεύουμε, να υπάρχει και η επιλογή της οριζόντιας ψηφοφορίας, όχι μόνο της κομματικής πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε πάρα πολλά μεγάλα οφέλη σε ό,τι αφορά την αντιπροσωπευτικότητα της λαϊκής βούλησης», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι έχει ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού όσον αφορά σκάνδαλα που έχουν γίνει στο παρελθόν όπως το Χρηματιστήριο, το Μαρί, την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Νεοφύτου απάντησε μονολεκτικά «όχι».

«Είμαστε μετεξεταστέοι στην συνείδηση του κόσμου», πρόσθεσε.

Στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Σοκιούρογλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι μόνο μέσω της σταδιακής και αποφασιστικής βούλησης με ενέργειες και πράξεις για αλλαγή του συστήματος, θα γίνει κατορθωτό να πληρώσουν τελικά οι υπεύθυνοι για τις πράξεις και παραλείψεις τους. Αυτό, είπε, δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζονται θεσμικές αλλαγές, όπως η διαφάνεια στη χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος και το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας. Όλα αυτά, είπε, είναι μέτρα τα οποία συντείνουν στο κτίσιμο ενός πιο σύγχρονου δημοκρατικού κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα