ΔΕΟΚ: Υπόμνημα για ανεργία και καταπολέμηση της αδήλωτης απασχόλησης επέδωσε στον Υπ. Εργασίας

14:19 13/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπόμνημα παρέδωσε χθες η ΔΕΟΚ στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χάρη Γεωργιάδη, με τις θέσεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης για θέματα κυρίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας και καταπολέμηση της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης.

Το υπόμνημα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΟΚ, αναφέρεται επίσης στις ανησυχίες και στην αγωνία της ΔΕΟΚ

για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και για “την άκρως αρνητική συμφωνία της προηγούμενης Κυβέρνησης με την Τρόικα για νέα αναλογιστική μελέτη και για δραματικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται”.

Η ΔΕΟΚ καλεί την νέα Κυβέρνηση “να διασφαλίσει το τριμερή κοινωνικό χαρακτήρα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ο Υπουργός, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, “διαβεβαίωσε τη ΔΕΟΚ ότι θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την παράδοση και πολιτική του κοινωνικού διαλόγου και την τακτική επαφή, επικοινωνία και διαβούλευση του Υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους, για τα θέματα της αρμοδιότητάς του”.

“Δεσμεύθηκε επίσης ο Υπουργός”, συνεχίζει η ΔΕΟΚ, “να μελετήσει το υπόμνημα μα τις θέσεις της ΔΕΟΚ και να επανέλθει για συζήτηση των θέσεων του Υπουργείου για τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα”.

“Για το σοβαρότατο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζει ο τόπος”, προστίθεται στην ανακοίνωση, “η ΔΕΟΚ ανέφερε στο Υπουργό ότι ο δείκτης ανεργίας έχει σκαρφαλώσει σε δραματικό ποσοστό πέραν του 14% και τα άτομα στην ανεργία ξεπερνούν τις 60 χιλιάδες”.

“Το πρόβλημα της ανεργίας σίγουρα έχει ως βασική αιτία την οικονομική κρίση, αλλά μπορούμε με αρκετή βεβαιότητα να ισχυρισθούμε ότι υποθάλπεται και τροφοδοτείται εδώ και μερικά έτη σημαντικά από τη μαζική απασχόληση δεκάδων χιλιάδων κοινοτικών και αλλοδαπών εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται φαινόμενα απασχόλησης κοινοτικών και αλλοδαπών με αδήλωτη και παράνομη απασχόληση αντίστοιχα”, δηλώνει η ΔΕΟΚ.

Η ανακοίνωση σημειώνει πως “Υπουργός και ηγεσία της ΔΕΟΚ συμφώνησαν ότι το καυτό ζήτημα της ανεργίας πρέπει να τύχει άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης”.

Στο υπόμνημα περιλαμβάνεται αίτημα για ενισχυμένα μέτρα προς ίση μεταχείριση και πάταξη της αδήλωτης απασχόλησης κοινοτικών εργαζόμενων, αλλά και ξεκάθαρη απαίτηση της ΔΕΟΚ από τη νέα Κυβέρνηση να εξετάσει την δυνατότητα υποβολής αιτήματος στις Βρυξέλλες για προσωρινή αναστολή του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης στην Κύπρο για μερικά τουλάχιστο έτη.

Για το ζήτημα Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία και για την εφαρμογή συνθηκών ασφάλειας και υγείας στην εργασία, της σχετικής νομοθεσίας και κανονισμών και της καταπολέμησης επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων, η ΔΕΟΚ δηλώνει πως “διαπιστώνει αδυναμίες και παραλείψεις, για αυτό και ζήτησε από τον Υπουργό να θέσει τα θέματα αυτά σε υψηλή προτεραιότητα”.

Επίσης, η ΔΕΟΚ αναφέρει πως “υποστηρίζει την επέκταση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όπου δεν υπάρχουν κλαδικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, που να καθορίζουν τους όρους απασχόλησης και συμπερίληψη στο διάταγμα και άλλων ελάχιστων όρων και ωφελημάτων από την απασχόληση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα