ΔΕΟΚ: Επιζήμια ολιγωρία οξύνει την ανεργία

12:00 7/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επιζήμια ολιγωρία και έλλειψη εθνικής κοινωνικής στρατηγικής οξύνουν τη μάστιγα της ανεργίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΟΚ.

«Αμείωτη και οδυνηρή αύξηση της ανεργίας καταγράφεται στα νέα στατιστικά στοιχεία τέλος Ιουλίου 2013. Αύξηση ρεκόρ 31,7% των εγγεγραμμένων ανέργων σε ένα χρόνο από τον Ιούλιο του 2012 με τους αριθμούς ατόμων στην ανεργία να αγγίζουν τις 75.000 (έρευνα εργατικού δυναμικού). Δυστυχώς, η επανεκκίνηση της οικονομίας

που εξάγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέχει ακόμη ‘έτη φωτός’ από την υλοποίηση και πραγματικότητα», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι «η βεβιασμένη, απρογραμμάτιστη» έκδοση νέου Διατάγματος για το ωράριο καταστημάτων δεν αποτέλεσε ούτε «ασπιρίνη» στη μείωση της ανεργίας.

«Ακούμε για πρόσληψη μερικών δεκάδων ανέργων σε όλη την Κύπρο από το νέο αντιεργατικό και αντικοινωνικό Διάταγμα. Ταυτόχρονα, περιορισμένου αποτελέσματος υπήρξε και η ανταπόκριση εφαρμογή του εξαγγελθέντος Σχεδίου πρόσληψης ανέργων στην τουριστική βιομηχανία», συμπληρώνει.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι όπως και οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι, κατάθεσε τον Ιούνιο 2013 νέες προτάσεις για την ανεργία μετά από αίτημα παράκληση της Υπουργού Εργασίας με στόχο ένα άμεσο και ουσιαστικό διάλογο και πρακτικές αποφάσεις για μείωση της ανεργίας.

«Αυτός ο διάλογος δεν άρχισε ούτε προγραμματίζεται από την Κυβέρνηση και αρμόδια Υπουργεία παρά την εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας», προσθέτει και διερωτάται τι αναμένει και μέχρι πότε θα επιμένει ότι βιώσιμη ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας με καταπολέμηση της ανεργίας θα επιτευχθεί με το ‘αόρατο χέρι’ της αγοράς, και όχι με την σχεδιασμένη στρατηγική παρέμβαση όλων των κοινωνικών, παραγωγικών και πολιτικών δυνάμεων.

« Οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες και νοικοκυριά που βιώνουν την ανεργία ψάχνουν με αγωνία νέα ευκαιρία για απασχόληση και εισόδημα. Δεν υπάρχει περιθώριο ολιγωρίας και καθυστέρησης», προσθέτει.

Ο Πρόεδρος, συνεχίζει η ΔΕΟΚ, μαζί με τους καθ’ ύλην Υπουργούς οφείλουν άμεσα να κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις και δυνατότητες του τόπου και της κοινωνίας για εθνική συστράτευση και εκστρατεία καταπολέμησης της ανεργίας.

«Για αξιοποίηση όποιων υπαρκτών εθνικών πόρων και για άμεση αξιοποίηση οικονομικής και τεχνικής βοήθειας από ΕΕ και οικονομικά ισχυρά κράτη και εταίρους μας. Με δημόσιες κυβερνητικές εξαγγελίες και ατυχείς, μη αποτελεσματικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς ούτε η επανεκκίνηση/ανάκαμψη της οικονομίας αρχίζει ούτε η ασυγκράτητη μάστιγα της ανεργίας ανακόπτεται», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα