Δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια της Κύπρου διαβεβαιώνει ο ΥΠΕΞ

16:20 28/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια της Κύπρου, του πληθυσμού και του τουρισμού της ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων στη Συρία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ύστερα από διυπουργική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν αναμένει να βρεθεί η Κύπρος προ οποιασδήποτε έκπληξης, μέσα στα πλαίσια των ορίων, των δυνατοτήτων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην

σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών, οι Υπουργοί Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών και Έργων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όλα τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων στην περιοχή, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στους δημοσιογράφους. Όπως εξήγησε, υπάρχουν συμφωνίες για χρησιμοποίηση του εδάφους της Κύπρου προς εξυπηρέτηση πολιτών φίλων χωρών προς την Κύπρο.

«Υπάρχουν τα συγκεκριμένα σχέδια που προνοούνται από τις συμφωνίες και η Κύπρος θέλει για παν ενδεχόμενο να είναι έτοιμη», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Χαρακτηρίζοντας την συζήτηση παραγωγική, σημείωσε ότι αυτή έγινε πρώτα σε επίπεδο υπουργικό και ανέλαβαν στη συνέχεια οι υπηρεσίες να συνεχίσουν τον συντονισμό τους.

«Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω, είναι ότι είναι μέτρα τα οποία λαμβάνουμε προληπτικά και δεν σημαίνει ότι επειδή λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα υπάρχει οποιοσδήποτε ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια της Κύπρου, του πληθυσμού και του τουρισμού της», τόνισε.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, τα οποία παρουσιάζουν την Κύπρο στο επίκεντρο των επιχειρήσεων, ο κ. Κασουλίδης σχολίασε ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε το γεγονός ότι αναπόφευκτα η Κύπρος αυτές τις μέρες θα εμφανίζεται σε όλους τους χάρτες, όλων των διεθνών μέσων.

«Από εκεί και πέρα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, είμαι προσωπικά εγώ αλλά και το ΥΠΕΞ σε επαφή με τις διάφορες ενδιαφερόμενες ξένες κυβερνήσεις και δεν αναμένω ότι θα βρεθούμε προ οποιασδήποτε έκπληξης, μέσα στα πλαίσια ασφαλώς των ορίων και των δυνατοτήτων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη χρήση των βρετανικών βάσεων και για το κατά πόσο έλαβε κάθετες απαντήσεις από την Βρετανία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «δεν θέλω να κάνω οποιαδήποτε σχόλια για σχεδιασμούς άλλων και για κάθετες ή οριζόντιες απαντήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα