Δεν αποκλείει τον τραπεζικό πανικό στην Ευρώπη η Societe Generale

10:11 18/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για κίνδυνο τραπεζικού πανικού στην Ευρώπη μιλά η Societe Generale σε νέα έκθεσή της, έπειτα από την απόφαση για την επιβολή εισφοράς στις κυπριακές καταθέσεις.

“Παρότι είναι βέβαια μια εστία σοβαρής δυσφορίας για τους Κύπριους καταθέτες, ένα φαινόμενο ντόμινο που θα εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο τραπεζικό πανικό (bank run) στην Ευρώπη, θα εξαρτηθεί από το εάν οι καταθέτες θα πιστέψουν ότι ‘η Κύπρος

είναι διαφορετική (και άρα μοναδική) περίπτωση”, σημειώνει η Societe Generale. Και προσθέτει ότι έτσι ακριβώς θα πρέπει να το δουν οι καταθέτες, για τους εξής λόγους:

* Η Ευρωζώνη έχει ξεκαθαρίσει ότι σε μελλοντικές διασώσεις, θα πληρώνουν οι πιστωτές (ομολογιούχοι) των τραπεζών. Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση γιατί οι τράπεζές της δεν έχουν άλλον πιστωτή από τους καταθέτες.
* Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι με διαφορά στη χειρότερη κατάσταση ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά.
* Η Κύπρος λειτουργεί σαν φορολογικός παράδεισος για εύπορους Ανατολικοευρωπαίους.
* Η σκληρή απόφαση για την Κύπρο λήφθηκε εν όψει των εκλογών της Γερμανίας, μετά το Σεπτέμβριο, η στάση του Βερολίνου θα είναι πιο μαλακή.

Παρόλα αυτά, η Societe Generale δεν αποκλείει τη μαζική απόσυρση καταθέσεων και από άλλα τραπεζικά συστήματα, πέραν του κυπριακού. “Ο τραπεζικός πανικός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ψυχολογικό-οικονομικό φαινόμενο. Επομένως, τυχόν λανθασμένη επικοινωνία είτε από την πλευρά της ΕΕ είτε σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσε να εντείνει ή να μετριάσει την κατάσταση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα