Χρίστος Πέτρου: Κυοφορούνται εξελίξεις στις αερομεταφορές

12:38 25/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη νέα δυναμική και πνοή που θέλει να δώσει στον τομέα των αερομεταφορών ούτως ώστε ο τομέας αυτός να συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου και στο ηγετικό και περιφερειακό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, τονίζει σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Χρίστος Πέτρου, ο οποίος διορίστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ως σύμβουλος

του σε θέματα αερομεταφορών.

Ο κ. Πέτρου, ο οποίος είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων και του Ινστιτούτου Αεροπορικής Εκπαίδευσης και διετέλεσε Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Πτήσεων (Eurocontrol), τονίζει ότι “για πρώτη φορά γίνεται σοβαρή δουλειά όσον αφορά τις πολιτικές πτυχές του τομέα των αερομεταφορών”.

Επισημαίνει ότι βρίσκεται στο τέλος ετοιμασίας μιας ολοκληρωμένης μελέτης για το πώς η πλευρά μας θα αντιδράσει σε περίπτωση που τεθεί θέμα ανοίγματος του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και του Κέντρου Ελέγχου στα κατεχόμενα και σημειώνει ότι στη μελέτη περιλαμβάνονται διάφορα σενάρια σε σχέση με το ενδεχόμενο αυτό. Αναφέρει ότι προσχέδιο της μελέτης έχει ήδη παραδώσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη

Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι κατά την επίσκεψη του στις 18 Νοεμβρίου στο Ισραήλ θα συζητήσει με τον Γενικό Διευθυντή της ΠΑ της χώρας, Πτέραρχο Γκιόρα Ρομ ένα έργο, που ενέκρινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και αφορά την ετοιμασία κοινών διαδικασιών ασφάλειας ή ακόμη και τη δημιουργία κοινού κέντρου ελέγχου για τα ελικόπτερα που θα ίπτανται των πλατφόρμων, οι οποίες θα βρίσκονται στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ.

Επίσης τονίζει την τελική και αμετάκλητη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αλλάξει η θεσμική δομή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) αλλά και στην άφιξη εντός των ημερών στην Κύπρο ομάδας του Eurocontrol “για να αναλάβουν τη μελέτη και την υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού”.

Αναφέρει επίσης ότι στις 31 Οκτωβρίου θα έχει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε αρχικά. Κατά τη συνάντηση, προσθέτει, θα αναπτύξει τις σκέψεις τους και για τη δημιουργία στην Κύπρο κέντρου εκπαίδευσης πιλότων με προσομοιωτή.

Τέλος, αποκαλύπτει ότι εισηγήθηκε σχέδιο Γ΄ για τις Κυπριακές Αερογραμμές, αποστέλλοντας σχετικό σημείωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους Υπουργούς.

Διορισμός
———–
Αναφορικά με τον διορισμό του, ο κ. Πέτρου τον χαρακτήρισε θετικό στοιχείο γιατί αποτελεί, όπως είπε, μια απόδειξη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζει τη σημασία του τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος είναι σημαντικός τόσο για την οικονομία όσο και για την εν γένει εικόνα του κράτους ως περιφερειακή δύναμη στον τομέα αυτό, ενώ έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

Άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι, ίσως και λόγω της κρίσης, αναγνωρίζουν όλοι ότι αν έχουμε συσσωρευμένες γνώσεις και εμπειρίες Κύπριων που τις απόκτησαν στο εξωτερικό είναι καλά να τις αξιοποιούμε.

Σχέδιο Δράσης
—————–
Ο κ. Πέτρου είπε ότι παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα Σχέδιο Δράσης που ενέκρινε, αφού προηγουμένως συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Συγκοινωνιών και Έργων με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν τα δύο Υπουργεία και ότι θα αναφέρει περιοδικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόοδο που θα επιτυγχάνεται με την υλοποίηση του σχεδίου.

Μελέτη για πολιτικές πτυχές των αερομεταφορών
—————————————
Ο κ. Πέτρου είπε ότι βρίσκεται στο τέλος ετοιμασίας μιας ολοκληρωμένης μελέτης για το πώς η πλευράς μας θα αντιδράσει σε περίπτωση που τεθεί θέμα ανοίγματος του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου και του Κέντρου Ελέγχου, με αντάλλαγμα την επιστροφή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, προσθέτοντας ότι προσχέδιο της μελέτης του έχει ήδη δώσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο Σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη για θέματα αερομεταφορών χαρακτήρισε περίπλοκο το θέμα και σημείωσε ότι “για πρώτη φορά γίνεται σοβαρή δουλειά όσον αφορά τις πολιτικές πτυχές του τομέα των αερομεταφορών”.

Ανέφερε ότι στη μελέτη που καταρτίζει περιλαμβάνονται διάφορα σενάρια σε σχέση με το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα είτε από την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είτε από διεθνείς οργανισμούς είτε από άλλες χώρες να δοθεί κάποιος ρόλος είτε στο παράνομο αεροδρόμιο είτε στο κέντρο ελέγχου στα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε ότι κοινό στοιχείο όλων των σεναρίων είναι η εφαρμογή των προνοιών της συνθήκης του ICAO και η διατήρηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε πρακτικές διευθέτησης στο θέμα.

Ανέφερε, επίσης, ότι η μελέτη αυτή θα χρησιμεύσει και για ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, προσθέτοντας ότι διαπιστώνει πως “υπάρχει πλήρης σύγχυση όσον αφορά τα διάφορα στοιχεία του τομέα της πολιτικής αεροπορίας, όπως π.χ. το FIR σε σχέση με το αεροδρόμιο και την εποπτεία σε σχέση με τη διαχείριση”.

Αναφορικά με το δεύτερο στοιχείο της εργασίας που ετοιμάζει, ο κ. Πέτρου είπε ότι αυτό αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης ενεργειών της Τουρκίας για αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου και του κέντρου ελέγχου στα κατεχόμενα.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Πέτρου είπε ότι «και στο παρελθόν γίνονταν ενέργειες για αντιμετώπιση των τουρκικών προσπαθειών αλλά επικεντρωνόμαστε μόνο στους διεθνείς οργανισμούς, ICAO, Ευρωπαϊκή Ένωση και Eurocontrol», προσθέτοντας ότι εισήγηση του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι όπως «πέραν των τυπικών διαβημάτων που κάνουμε προς αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, να διευρύνουμε τις κινήσεις μας και προς οργανισμούς που επηρεάζονται άμεσα από την ύπαρξη του παράνομου αεροδρομίου και του κέντρου ελέγχου και οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις, όπως είναι η διεθνής ομοσπονδία αεροπορικών εταιρειών, η οποία χρησιμοποιεί το κυπριακό FIR, από το οποίο διέρχονται 280.000 πτήσεις ετησίως και τίθεται σε κίνδυνο λόγω των τουρκικών ενεργειών».

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να προσεγγίσουμε την παγκόσμια ομοσπονδία πιλότων, την παγκόσμια ομοσπονδία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και τις εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών.

“Να ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την παρέμβαση όλων αυτών των οργανισμών, ούτως ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί και να μην θέτει σε κίνδυνο τις πτήσεις που εισέρχονται στο FIR Λευκωσίας”, σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Πέτρου είπε ότι το τρίτο στοιχείο της μελέτης του που είναι συνυφασμένο με τα δύο προηγούμενα είναι η προετοιμασία των θέσεων μας για τις συνομιλίες όσον αφορά τις αερομεταφορές.

“Για το θέμα αυτό, γνωρίζουμε τις προτάσεις των Τούρκων στις προηγούμενες συνομιλίες, ξέρουμε τι υπάρχει στο έγγραφο Ντάουνερ, ξέρουμε ότι η Κομισιόν δυστυχώς στην έκθεση της για την πρόοδο της Τουρκίας περίπου έβαλε και τη δική μας πλευρά και την τουρκική πλευρά στο ίδιο καλάθι χωρίς να λέει ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “ετοιμάζομαι όχι μόνο τις θέσεις αρχών αλλά και τις λεπτομέρειες”.

“Πολλές φορές αν δεν εφαρμοστούν οι λεπτομέρειες είτε αυτές είναι τεχνικές είτε διαδικαστικές είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι αρχές”, σημειώνει.

Ανέφερε επίσης ότι ένα άλλο στοιχείο της μελέτης είναι “αντί να περιμένουμε η άλλη πλευρά να κάνει προτάσεις και εμείς να δίνουμε απαντήσεις στις δικές τους προτάσεις, αυτή τη φορά θα βάλουμε εμείς τις προτάσεις μας στο τραπέζι και να αντιδράσει η άλλη πλευρά”.

Επί του προκειμένου, ο κ. Πέτρου είπε ότι είχε και συνάντηση με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη και σημείωσε ότι όλα αυτά τα πολιτικά θέματα τα επεξεργάζεται σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων και με τον διαπραγματευτή.

Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας
—————————
Ο κ. Πέτρου επισήμανε ότι υπάρχει τελική και αμετάκλητη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αλλάξει η θεσμική δομή του ΤΠΑ.

“Αυτή είναι σωστή απόφαση γιατί για 25 χρόνια που γνωρίζω την ευρωπαϊκή και διεθνή αεροπορία, δυστυχώς οι δικές μας υπηρεσίες είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή και τα περισσότερα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της πεπαλαιωμένης θεσμικής δομής και του πεπαλαιωμένου μοντέλου που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ΠΑ”, πρόσθεσε.

Είπε ότι “από τις 39 χώρες μέλη του Eurocontrol, οι μόνες χώρες που έχουν αυτό το μοντέλο μέσα στη δημόσια υπηρεσία είναι η Ελλάδα και η Κύπρος”.

Αποκάλυψε ότι εντός των ημερών φθάνει στην Κύπρο ομάδα του Eurocontrol “για να αναλάβουν τη μελέτη και την υλοποίηση του εγχειρήματος” αλλαγής της δομής του ΤΠΑ, προσθέτοντας ότι για το θέμα θα υπάρξουν και συναντήσεις της ομάδας με τις συντεχνίες του προσωπικού και της διεύθυνσης του ΤΠΑ.

Αναφερόμενος στις σκέψεις που γίνονται, ο κ. Πέτρου είπε ότι θα υπάρχει μια κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με μια μετοχή που θα ανήκει στο κράτος και θα βρίσκεται έξω από τη δομή της δημόσιας υπηρεσίας, με δικό της προϋπολογισμό, ΔΣ, Γενικό Διευθυντή και τρεις ή τέσσερις διευθύνσεις και θα ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας”.

Δεν μας φοβίζει, όπως ανέφερε, ενδεχόμενη ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας γιατί “όλα τα έξοδα ανακτώνται από τα τέλη διαδρομής” των αεροπορικών εταιρειών, τα οποία είναι από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη.

“Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια καλή δυναμική εταιρεία παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για πολλούς άνεργους νέους μας και να βοηθήσουμε να έρθει νέο χρήμα στην οικονομία”, πρόσθεσε.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι να δημιουργηθεί ένα μεταβατικό ΔΣ που θα υλοποίηση τη μεταφορά του προσωπικού από τη δημόσια υπηρεσία στο νέο οργανισμό και να συμπληρώσει παράλληλα τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν.

Στη δημόσια υπηρεσία, σύμφωνα με κ. Πέτρου, θα μείνει το εποπτικό κομμάτι του ΤΠΑ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τρεις μονάδες, που θα είναι η Εθνική Εποπτική Αρχή που θα ρυθμίζει και θα εποπτεύει τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, η μονάδα που θα εποπτεύει τις αεροπορικές εταιρείες και η μονάδα που θα εποπτεύει τα αεροδρόμια.

Ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει “μια απίστευτα απαράδεκτη κατάσταση όπου η διευθυντική ομάδα του ΤΠΑ για τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας αποτελεί από τρία άτομα για 280.000 πτήσεις”, ενώ δεν υπάρχουν τμήματα Τμήμα διεθνών και νομικών σχέσεων και εκπροσώπηση στο εξωτερικό.

Περιφερειακή συνεργασία
———————-
Ο κ. Πέτρου είπε ότι κατά τη συνάντηση του στις 31 Οκτωβρίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα παρουσιάσει τη σκέψη του για δημιουργία στην Κύπρο ενός κέντρου εκπαίδευσης πιλότων με προσομοιωτή, σε συνεργασία με συγκεκριμένο οίκο του εξωτερικού με τη βοήθεια συγκεκριμένης χώρας με την οποία θα έλθει σε επαφή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύντομα στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε ότι το έργο αυτό αποτελεί μια επένδυση 30-40 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργία 30-40 θέσεων υψηλού επιπέδου και την προσέλκυση πιλότων από τις γύρω χώρες στην Κύπρο για να εκπαιδεύονται δύο φορές τον χρόνο, όπως απαιτείται στους κανονισμούς του ICAO.

Άλλο έργο, το οποίο ενέκρινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και θα συζητήσει στις 18 Νοεμβρίου με τον Γενικό Διευθυντή της ΠΑ του Ισραήλ, Πτέραρχο Γκιόρα Ρομ είναι, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, η ετοιμασία κοινών διαδικασιών ασφάλειας ή ακόμη και τη δημιουργία κοινού κέντρου ελέγχου για τα ελικόπτερα που θα πηγαινοέρχονται από τις δύο πλευρές στις πλατφόρμες της ΑΟΖ, όταν αναπτυχθούν όλες οι πλατφόρμες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

“Επειδή τα σύνορα της ΑΟΖ είναι διαφορετικά από τα σύνορα του FIR θα μπαινοβγαίνουν τα ισραηλινά ελικόπτερα και στο δικό μας FIR”, σημείωσε.

Κυπριακές Αερογραμμές
—————————
«Είναι λυπηρό μία εταιρεία με ιστορία ύπαρξης 65 ετών, η οποία διαχειρίστηκε δισεκατομμύρια και έτυχε κρατικής βοήθειας από τα λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου εκατοντάδων εκατομμυρίων, να βρίσκεται στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, με έξι αεροπλάνα, με μεγάλο χρέος και να επικρέμεται ο κίνδυνος της Κομισιόν ότι πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 75 εκατομμύρια ευρώ και να κλείσει», πρόσθεσε.

Οι λόγοι για τη σημερινή κατάσταση της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, είναι οι πολύ “φτωχές” διοικήσεις και διευθύνσεις που διορίζονταν είτε με κομματικά κριτήρια είτε με παρεμβάσεις διαφόρων και έτσι είχαμε μια εταιρεία που εργαζόταν πάνω σε ερασιτεχνικό επίπεδο σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως αυτό των αερομεταφορών.

Αναφέροντας ότι το παρών ΔΣ εργάζεται πολύ σκληρά και σωστά, ο κ. Πέτρου εκτίμησε ότι η Κομισιόν δεν θα δώσει την απάντηση της σύντομα για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΚΑ, αλλά σε κάποιους μήνες, και μέχρι τότε, όπως είπε, τίθεται θέμα ρευστότητας της εταιρείας τη στιγμή που το κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά.

Επιπλέον, εξέφρασε αμφιβολία αν θα μπορέσει η εταιρεία να επιβιώσει μακροπρόθεσμα με αυτό το μέγεθος και υπό τις παρούσες συνθήκες, έστω και αν η απάντηση της Κομισιόν είναι θετική.

Ο κ. Πέτρου εισηγήθηκε να διοριστεί όπως και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου ένας επιτυχημένος εκτελεστικός διευθυντής από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε στην Κύπρο την ικανότητα να διαχειριστούμε μια προβληματική εταιρεία».

Αναφορικά με το σχέδιο Β΄ που υπάρχει για τις ΚΑ, με τη θυγατρική εταιρεία ο κ. Πέτρου είπε ότι είναι και αυτό εξαιρετικά δύσκολο για πολλούς λόγους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η εξεύρεση κεφαλαίων και άλλων αεροπλάνων προς ενοικίαση.

Ο κ. Πέτρου εισηγείται ένα σχέδιο Γ΄ για τις ΚΑ και σημειώνει ότι σχετικό σημείωμα απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Υπουργούς Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Έργων.

Σύμφωνα με τον κ Πέτρου, το σχέδιο Γ΄ προβλέπει τη δημιουργία μιας εντελώς νέας εταιρείας με τη συμμετοχή μιας μεγάλης διεθνούς φήμης αεροπορικής εταιρείας με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο, η οποία θα έχει τη διαχείριση της νέας εταιρείας. Σημείωσε ότι το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο να το κατέχουν το κράτος και άλλοι επενδυτές.

“Αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένες κινήσεις σε ανώτατο πολιτικοδιπλωματικό επίπεδο κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει συγκροτημένα και την ετοιμασία συγκεκριμένης πρότασης που θα συζητηθεί με τους δυνητικούς επενδυτές”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι κανένα από αυτά τα δύο δεν έχουν γίνει στην αναζήτηση επενδυτή.

Εξήγησε ότι το πλεονέκτημα αυτού του εγχειρήματος είναι ότι «φεύγει το βαρίδι της Κομισιόν, αφού θα αποτελεί καινούργια εταιρεία – σε αντίθεση με το σχέδιο Β΄ που μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια των ΚΑ – υπάρχει ο έλεγχος από την Κύπρο και έχεις μια εταιρεία κολοσσό που θα διαθέσει δικά του αεροπλάνα και κεφάλαια και ο οποίος θα προέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα ενδιαφέρονται να έχουν βάση σε ευρωπαϊκή χώρα.

«Έτσι θα έχουμε το κεφάλαιο, ένα κολοσσό με πείρα και επαγγελματισμό και προοπτικές ανάπτυξης της νέας εταιρείας μέσω της αύξησης και του αριθμού των αεροσκαφών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι από τη σημερινή εταιρεία θα κρατηθούν όλα τα υγιή στοιχεία συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού.

Keywords
χριστος, νέα, κυπρος, κυπε, συγκοινωνιες, αοζ, τπα, άφιξη, icao, ελλαδα, εταιρεία, συγκεκριμένο, βρυξέλλες, χρεος, αναδιαρθρωση, τραπεζες, θυγατρική, συμμετοχή, υγιή, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, τπα, χωρες, το θεμα, δουλεια, εθνικη, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θεμα, ισραηλ, κυπρου, οικονομια, περιοδικα, πτησεις, σημερινη, αεροδρομιο, απιστευτα, αραβικα, άφιξη, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δυναμη, δυστυχως, δικη, δοθει, δομη, δωσει, εγγραφο, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ενημερωση, εξι, εξοδα, ενοικιαση, εταιρεία, ετων, ευρωπη, υγιή, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, θετικο, θυγατρική, θυγατρικη εταιρεια, εικονα, οικο, κεφαλαιο, λεφτα, λεπτομερειες, μηνες, νεες θεσεις εργασιας, νικο, ομαδα, ουσιαστικα, περιβαλλον, περιφερειακο, πλατφορμες, πνοη, προβληματα, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σκεψεις, σχεδιο, τμημα, τουρκια, τρια, υλοποιηση, φταιει, φορα, χρημα, κυπε, ανηκει, εφαρμογη, ενωση, γνωσεις, χωρα, icao, κομματι, μεινει, μελετη, ο χριστος, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα