Χρέος της πολιτείας να αποδίδει τις δέουσες τιμές στους νεκρούς της, λέει ο Γ. Ομήρου

18:49 11/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είναι χρέος της πολιτείας να αποδίδει τις δέουσες τιμές στους ηρωικούς νεκρούς της, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε αναφορά του για την έκρηξη στο Μαρί το 2011 και την πτώση του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς το 2002.

Ο Πρόεδρος της Βουλής

αναφέρθηκε ονομαστικά τους νεκρούς του Μαρί Ανδρέα Ιωαννίδη, Λάμπρο Λάμπρου, Κλεάνθη Κλεάνθους, Μιχάλη Ηρακλέους, Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου, Αντώνη Χαραλάμπους, Ανδρέα Παπαδόπουλο, Γιώργο Γιακουμή, Βασίλη Κρόκο, Σπύρο Ταντή, Παναγιώτη Θεοφίλου και Αδάμο Αδάμου.

«Η σημερινή δεύτερη επέτειος του τραγικού συμβάντος αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της πρόσφατης ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του Κακουργιοδικείου», είπε.

Επεσήμανε παράλληλα ότι σημαντική «είναι και η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως τα δεκατρία θύματα της τραγωδίας στο Μαρί ανακηρυχθούν σε ήρωες, καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, ‘με αυταπάρνηση προσέτρεξαν στην ακέραιη επιτέλεση του καθήκοντος, για να εξασφαλίσουν τη ναυτική βάση, θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους και προτάσσοντας την αγάπη προς την πατρίδα τους’».

Υπενθύμισε ότι η Βουλή είχε πέρσι ομόφωνα ψηφίσει νόμο για τη θέσπιση ημέρας μνήμης και απόδοσης τιμής σε όσους θυσιάστηκαν και έχασαν άδικα τη ζωή τους στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011, «στέλνοντας το μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία ότι η προσήλωση στην πατρίδα και το δημόσιο συμφέρον είναι το υπέρτατο αγαθό και υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για αποτροπή στο μέλλον παρόμοιων συμβάντων με τόσα αδικοχαμένα θύματα και υλικές καταστροφές».

Εξέφρασε επίσης «την ολόψυχη συμπαράσταση της Βουλής των Αντιπροσώπων προς τους συγγενείς των αδικοχαμένων ανδρών της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής».

Ο Πρόεδρος της Βουλής απέτισε φόρο τιμής και στους νεκρούς από την πτώση του ελικοπτέρου Μπελ στα Κούκλια της Πάφου, στις 10 Ιουλίου 2002 η οποία, όπως είπε, «προκάλεσε τον τραγικό θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Ταξίαρχου Στυλιανού Δεμέναγα, του υπασπιστή του Υποπλοίαρχου Νικόλαου Σεργίου, καθώς και των μελών του πληρώματος Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή».

Σε ειδική του αναφορά στον Ευάγγελο Φλωράκη, είπε ότι ήταν άνθρωπος των έργων και ότι «εργάστηκε αδιάλειπτα για το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος υπηρετώντας την Κύπρο, που τόσο αγάπησε».

«Ο χαμός των πέντε ανδρών στο τραγικό δυστύχημα αποτέλεσε αναμφίβολα μεγάλη απώλεια για την Κύπρο», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων της έκρηξης στο Μαρί και της πτώσης του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα