Χρειάζονται επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist

16:34 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το 20% των δανειοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το 2011 διοχετεύτηκαν σε ενεργειακά έργα, ανέφερε ο Luca Lazzaroli, Διευθυντής ΝΑ Ευρώπης της ΕΤΕπ.

Ο κ. Lazzaroli μιλούσε στο συνέδριο του Economist, στη Λευκωσία, αναφορικά με τον ενεργειακό ανασχεδιασμό του πλαισίου της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Για το ίδιο θέμα παρέμβαση έκαναν ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώγος

Σιαμμάς, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Metaxas & Associates Law Firm Αντώνης Μεταξάς, με τους ομιλητές να σημειώνουν την ανάγκη γα επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

Ο κ. Lazzaroli ανέφερε στην ομιλία του ότι το συνολικό ύψος των δανειοδοτήσεων της ΕΤΕπ ανήλθε πέρυσι σε 62 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 12,8 δις διοχετεύτηκαν σε έργα που σχετίζονται με την ενέργεια.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, προβλέπεται ότι το ύψος των επενδύσεων για την περίοδο 2010-2020 θα ανέλθει σε 125 δις ευρώ ανά έτος.

Εξήγησε ότι, σύμφωνα με την Κομισιόν, προβλέπονται συνολικά επενδύσεις 50 δις ευρώ ανά έτος για τον τομέα των ΑΠΕ, 85 δις για ενεργειακή απόδοση και 60 δις για δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου, καθώς και 15 δις για αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγών σταθμών που έχουν κλείσει τον κύκλο της ζωής τους.

Ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, ενώ είπε ότι ο τομέας αυτός θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σημαντικό τομέα των επενδύσεων της Τράπεζας.

Ο κ. Lazzaroliείπε εξάλλου ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους ενεργειακούς στόχους που έθεσε για 20% μείωση της εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, 20% χρήση των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας και αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% έως το 2020.

Συμπλήρωσε ότι το συνολικό ποσοστό της ενεργειακής απόδοσης ανέρχεται σε 9% περίπου, σε σχέση με το στόχο για 20%, ενώ όσον αφορά τις ΑΠΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας μέχρι το 2020, που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρις στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, ανέφερε στη δική του παρέμβαση στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς.

Εξήγησε ότι για την ηλεκτροπαραγωγή θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 500 δις ευρώ, ενώ για τα δίκτυα διανομής θα χρειαστούν άλλα 600 δις ευρώ.

Ο κ. Σιαμμάς, αναφερόμενος στο τρίτο ενεργειακό πακέτο που υιοθέτησε η ΕΕ, είπε ότι στοχεύει στη δημιουργία μιας λειτουργικής αγοράς ενέργειας, στην ασφαλή παροχή ενέργειας και φυσικού αερίου στους καταναλωτές, την προώθηση της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ένωσης και την παροχή επιλογών στους καταναλωτές, που θα συμβάλουν στη διατήρηση χαμηλών τιμών για τους καταναλωτές.

Επίσης αναφέρθηκε στη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» που αφορά μεταξύ άλλων τις διευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας. Είπε τέλος ότι η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζεται από την Κομισιόν και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και να υιοθετηθεί το 2013.

Ο

Keywords
Τυχαία Θέματα