Χρειάζεται μια καινούργια εθνική στρατηγική στο Κυπριακό, λέει ο Γ. Ομήρου

11:06 3/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη για χάραξη μιας καινούργιας στρατηγικής στο Κυπριακό, με καταγγελία της Τουρκίας και επανατοποθέτηση του Κυπριακού, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, υπέδειξε εκ νέου ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

«Χρειάζεται μια καινούργια εθνική στρατηγική. Με καταγγελία της τουρκικής στάσης ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Με επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής, κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο κ. Ομήρου

σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955 – 59 των Κοινοτήτων Κισσόνεργας και Τάλας.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη ότι η νέα αυτή στρατηγική περιλαμβάνει τη διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφαλείας για την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, που μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας πλατειάς εθνικής ενότητας.

Όπως είπε, η στρατηγική θα περιλαμβάνει αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας δικαίου. Και σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται η αποτυχία. Όσοι επιθυμούν να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η τουρκική επιθετικότητα» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: « Με την ανοχή που επιδεικνύουν προς την Τουρκία ενισχύουν την εγκληματική της συμπεριφορά, την αδιαλλαξία και την άκρατη αρνητικότητα της».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, σε τυχόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή η ευθύνη τους θα είναι τεράστια, ενώ είναι βέβαιο ότι θα πληγούν και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα.

«Η συνταγή της ειρήνης είναι απλή. Να πείσουν την Τουρκία να συμφωνήσει σε μια λύση όπως την περιγράφει η πολιτισμένη ανθρωπότητα. Να την πείσουν να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και να δεχθεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ομήρου είπε πως η ε/κ πλευρά πρέπει να επιμένει στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

«Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ», τόνισε.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος, στο δύσκολο δρόμο της, ενισχύεται γιατί νοιώθει δίπλα της την Ελλάδα και ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος. Στρατεύεται ο Ελληνισμός στον αγώνα της Κύπρου, γιατί συνειδητοποιεί πως κοινή είναι η μοίρα του Ελληνισμού και πως, αν χαθεί ο αγώνας αυτός, θα σημειωθεί ένα βαθύ ρήγμα στην περίμετρο του Έθνους.

«Γι’ αυτό εκείνο που τώρα απαιτείται, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι η εθνική ομοψυχία και η συσπείρωση όλου του Ελληνισμού για να μπορέσει να αντέξει στον αγώνα για δικαίωση», υπογράμμισε ο κ. Ομήρου.

Για τους ήρωες της ΕΟΚΑ, Χρίστο Κκέλη, Μιλτιάδη Στυλιανού, Γεώργιο Μιχαήλ, αλλά και τον Χαράλαμπο Καραγιάννη, αξιωματικό πυροβολικού που έχασε τη ζωή του ύστερα από άσκηση το 1965, ο κ. Ομήρου είπε πως «η απόδοση τιμής για τις μεγάλες αγωνιστικές στιγμές της ιστορίας και για τους επώνυμους και τους ανώνυμους πρωταγωνιστές της, αποτελεί αναμφίβολα επιτακτικό χρέος».

«Και για λαούς σαν το δικό μας, που περνά ακόμα στιγμές εθνικής δοκιμασίας και αντιμετωπίζει κινδύνους επιβίωσης, αυτό το χρέος αποτελεί μια κορυφαία αναγκαιότητα. Γιατί, πέρα από την οφειλόμενη απόδοση τιμής, μπορούμε και πρέπει να αντλούμε διδάγματα για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα