Χάρης Γεωργιάδης: Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος

03:16 18/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Παρά την οικονομική κρίση, οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας παραμένουν σταθεροί και το νομικό μας πλαίσιο και το φορολογικό καθεστώς για τη ναυτιλιακή βιομηχανία ανέπαφο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι μέσα από τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την αποφυγή λαθών του παρελθόντος, το μέλλον προδιαγράφεται ελπιδοφόρο για τον τόπο.

Μιλώντας στη μηνιαία συνάντηση των μελών του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη και θα χειροτερέψει πριν τα πράγματα αρχίσουν να βελτιώνονται.

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε γύρω από τα διαδραματιζόμενα στην οικονομία, υποδεικνύοντας πως τα όσα μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν “από νωρίς διαβάζαμε τα σημάδια και τις προειδοποιήσεις”.

Όπως είπε, ενώ βρίσκονταν μπροστά στα μάτια μας τα προβλήματα στα δημοσιονομικά και στον τραπεζικό τομέα, το πιο καταστροφικό και η κορυφή από μια σειρά λανθασμένων αποφάσεων, ήταν η αποτυχία να αντιδράσουμε, μέσα στα διαθέσιμα χρονικά πλαίσια, όταν άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να διαφαίνονται αυτά τα προβλήματα. “Αντί να λάβουμε αποφάσεις συνεχίζαμε να τις αναβάλλουμε μέχρι που φτάσαμε στο τέλος του δρόμου”, συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, πως ο ίδιος θα προτιμούσε να είχε μια διαφορετική μνημονιακή συμφωνία και μια διαφορετική “συνταγή” για επίλυση της κατάστασης, “αλλά όταν ξεμείνεις από διαπραγματευτικό χρόνο, δεν είσαι εσύ που λαμβάνεις πλέον τις αποφάσεις, αλλά κάποιος άλλος”.

Υποδεικνύοντας πως ένα κράτος δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως αυτό είναι που γινόταν στην Κύπρο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια ώρα είπε πως δημιουργούσαμε μια τεράστια δημόσια υπηρεσία, που δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί σωστά το κράτος και δεν ήταν τόσο παραγωγική όσο θα μπορούσε να ήταν. Παράλληλα, πρόσθεσε, οι τράπεζες δάνειζαν υπέρογκα ποσά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε σημείο που το ποσό δανεισμού διπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια, δηλαδή από το 2005 έως το 2007.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, ωστόσο, πως πρέπει πλέον να βλέπουμε μπροστά, να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να θεωρήσουμε τις νέες προκλήσεις που προβάλουν μπροστά μας ως μια δύσκολη εργασία στην οποία όλοι πρέπει να συμμετέχουμε.

“Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να παραδεχθούμε ότι θα χειροτερέψει πριν τα πράγματα αρχίσουν να βελτιώνονται”, είπε και τόνισε ότι η Κυβέρνηση προετοιμάζεται γι’ αυτό, ανασυντάσσεται και “σηκώνουμε πάνω τα μανίκια και πιάνουμε δουλειά. Δεν θα είναι εύκολο και ιδιαίτερα το πρόγραμμα που αφορά τα δημόσια οικονομικά”.

Παρά τις δυσκολίες, είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, η Κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα που θα το κάνει να αποδώσει και το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολύ χρήσιμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, “τις οποίες θα έπρεπε οι ίδιοι να είχαμε εφαρμόσει πριν από χρόνια”.

“Έχουμε την υποχρέωση να υιοθετήσουμε βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές κι αν το κάνουμε αυτό, νομίζω θα προσφέραμε την καλύτερη υπηρεσία στην οικονομία και στη χώρα μας, γιατί ουσιαστικά θα βελτιώναμε τα θεμέλια του επιχειρηματικού και οικονομικού μοντέλου που στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως οικονομικό θαύμα”, συμπλήρωσε.

Και αυτά τα θεμέλια είστε εσείς οι ίδιοι, είπε ο κ. κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΚΝΕ, τα οποία ευχαρίστησε για το γεγονός ότι παραμένουν στην Κύπρο και είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν τις ναυτιλιακές δραστηριότητες τους.

“Είστε εσείς, ο ιδιωτικός τομέας, ο πυρήνας της βιομηχανίας μας που βασικά θα ξανακτίσει ότι έχει υποστεί ζημιά και αποτελεί συνάμα μια ευκαιρία για συνεργασία του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα”, ανέφερε και πρόσθεσε πως “εάν εμείς οι πολιτικοί και η κρατική μηχανή, αντί να ορθώνουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, προσφέρουμε χέρι βοηθείας, εάν γίνουμε συνέταιροι και σύμμαχοι για επανεκκίνηση της οικονομίας, πιστεύω ότι η δύσκολη περίοδος που βρισκόμαστε σήμερα και που θα συνεχιστεί για κάποιο καιρό ακόμα, θα φτάσει στο τέλος της πολύ γρηγορότερα από τις όποιες προβλέψεις”.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να δράσει ως σύμμαχος του ιδιωτικού τομέα και να ενθαρρύνει νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες και εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως “αν το κάνουμε αυτό και την ίδια ώρα μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και δεν τα επαναλάβουμε, τότε μπορούμε να δούμε μπροστά σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για το νησί και την οικονομία μας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα