“Μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τους θανάτους από καρδιακή ανακοπή”

14:52 24/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με απώτερο σκοπό τη μείωση των θανάτων από καρδιακή ανακοπή, ο Σύνδεσμος Παλμός Ζωής διοργανώνει την ερχόμενη εβδομάδα από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, εβδομάδα ευαισθητοποίησης για το θέμα της καρδιακής ανακοπής.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου στην Κύπρο χάνονται γύρω στα 800 άτομα το χρόνο από καρδιακή ανακοπή εκτός Νοσοκομείου και γύρω στα 200 άτομα εντός Νοσοκομείων. «Μπορούμε να σώσουμε 200-300 από αυτά αν εκπαιδευτεί

ο απλός πολίτης στο θέμα της καρδιακής αναζωογόνησης», σημείωσε.

Την βδομάδα που πέρασε η κ. Παπαδοπούλου παρέστη στο μεγάλο συνέδριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, στη Βιέννη, ενώπιον πολλών ατόμων που είχαν ανακτήσει καρδιακό παλμό μετά από καρδιακή ανακοπή.

«Είδαμε άτομα τα οποία είχαν υποστεί καρδιακή ανακοπή και σώθηκαν από την επέμβαση ακόμη και μαθητών που είχαν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν την τεχνική της αναζωογόνησης και το ΚΑΡΠΑ, καθώς και απινιδωτών.

Η κ. Παπαδοπούλου είχε καλεστεί στην εκδήλωση για να ανοίξει τις εργασίες του Συνεδρίου, και της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη Γραπτή Δήλωση που είχε ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Αυτή η γραπτή δήλωση έχει ως στόχο να εφαρμοστούν πανομοιότυπες πολιτικές αντιμετώπισης της καρδιακής ανακοπής, με τις ίδιες τεχνικές σε όλη την Ευρώπη.

Σήμερα, όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, υπάρχει ανομοιομορφία, και χάνουν τη ζωή του 500 χιλιάδες άτομα το χρόνο από καρδιακή ανακοπή στην Ευρώπη και μπορούμε, όπως υπογράμμισε, τις 100 χιλιάδες από αυτά να τα επαναφέρουμε στη ζωή αν γνωρίζουμε να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες στα πρώτα 3-4 λεπτά μετά την καρδιακή ανακοπή.

«Απαιτούμε επίσης να γίνει το μάθημα της καρδιακής αναζωογόνησης μέρος του μαθήματος των Α’ Βοηθειών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να μην υπάρχουν νομικές επιπτώσεις σε άτομα που δεν ανήκουν στον ιατρικό ή παραϊατρικό κόσμο όταν επέμβουν για να σώσουν ασθενείς και ο ασθενείς πεθάνει, και να υπάρξουν ομοιόμορφες τεχνικές καρδιακής αναζωογόνησης, ανεξάρτητα αν ο ασθενής βρίσκεται εντός ή εκτός νοσοκομείου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα