Μπόουλς: Προσβλέπουμε σε μια επιτυχή κυπριακή προεδρία

14:47 4/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα κληθεί να χειριστεί ένα πρωτοφανή αριθμό θεμάτων, που αφορούν άμεσα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, όπως η ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών και η διαχείριση κρίσεως των τραπεζών, σύμφωνα με δηλώσεις της Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σάρον Μπόουλς.

Σε διάσκεψη Τύπου που έγινε μετά από συνάντηση

που είχε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή στο Σπίτι της Ευρώπης, η κ. Μπόουλς εξέφρασε τη θέση ότι «η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά επιτυχής και θεωρώ ότι μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια πολύ επιτυχή προεδρία».

Την πεποίθησή του ότι «η Κύπρος μπορεί να έχει μια επιτυχή προεδρία μετά από την προετοιμασία που έγινε κατά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν και την εμφανή υποστήριξη της Ευρώπης γενικά, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», εξέφρασε από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών.

Η κ. Μπόουλς εξέφρασε την ικανοποίησή της για της σειρά συναντήσεων που είχε η αντιπροσωπεία με τοπικούς φορείς της οικονομίας, λέγοντας ότι «είναι ένα σημαντικό μέρος της εργασίας μας».

Αναφερόμενη στο ρόλο της προεδρίας της ΕΕ, είπε ότι είναι «πολύ σημαντικός και είναι ρόλος ευθύνης». Εσείς, πρόσθεσε, πρέπει «να συγκεράσετε τις απόψεις όλων των κρατών μελών στο Συμβούλιο και μετά όταν το επιτύχετε πρέπει να αρχίσετε μαζί μου τον ‘Τρίλογο’ για να συγκεραστούν οι απόψεις του (Ευρωπαϊκού) Κοινοβουλίου με αυτές του Συμβουλίου».

«Εχετε επιδείξει ενθουσιασμό για αυτό το ρόλο, κατανοείτε το τι συνεπάγεται και είμαι σίγουρη ότι θα έχετε μια πολύ επιτυχή προεδρία», υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει ένας πρωτοφανής όγκος εργασίας», που θα κληθείτε να διαχειριστείτε. Πρόσθεσε ότι σε κάποια από τα θέματα θα επιτευχθεί πολύ γρήγορα πρόοδος, ενώ άλλα θα είναι πιο ακανθώδη και θα παραμείνουν στο τραπέζι για την προεδρία της Ιρλανδίας, όπως κάποια θέματα θα κληροδοτηθούν στην Κύπρο από την προεδρία της Δανίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε αφορούν τη νομοθεσία που διέπει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως η ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών.

Το συγκεκριμένο θέμα θα κληροδοτηθεί από την προεδρία της Δανίας και η κ. Μπόουλς εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί νωρίς κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.

Αλλά θέματα, είπε, αφορούν ντοσιέ όπως η διαχείριση κρίσεων από τις τράπεζες, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι για κάποια επιμέρους σημεία τέτοιων θεμάτων, όπως είναι οι τραπεζικές εγγυήσεις καταθετών θα επιθυμούσε να σημειωθεί πρόοδος.

Το ΕΚ είναι έτοιμο να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθούν θέματα και να σταθεροποιηθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Μαρκ Φέρμπερ από την πλευρά του.

«Με όλο αυτό τον ενθουσιασμό και τη δέσμευση που είδαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εδώ στην Κύπρο, είμαστε πεπεισ

Keywords
Τυχαία Θέματα