Μπάντενχαϊμ: Η σωστή διαχείριση του ΦΑ καταλύτης της λύσης

09:44 17/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα Ηνωμένα Εθνη πιστεύουν ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι εφικτή, δηλώνουν δεσμευμένα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση και τις καλούν να επιδείξουν καλή πίστη και πολιτική βούληση, με στόχο την κατάληξη σε εκείνους τους αναγκαίους συμβιβασμούς που θα οδηγήσουν στη συνολική λύση του προβλήματος.

Τη θέση αυτή διατύπωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής

της Αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του Λίζα Μπάντενχαϊμ, σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της στην Κύπρο, και λίγες ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες χωριστές συναντήσεις στη Νέα Υόρκη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μπαν Γκι-μουν και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Η κ. Μπάντενχαϊμ εξέφρασε την άποψη ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου – εάν τύχει του σωστού χειρισμού – όπως σημείωσε, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι τα οφέλη από τέτοιους πόρους, που ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους, θα πρέπει να είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Στη συνέντευξή της, έκανε λόγο και για «δύσκολους συμβιβασμούς επί των γνωστών πτυχών του Κυπριακού», ενώ για το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΓΓ των ΗΕ δεν προτίθεται να συγκαλέσει τέτοια διάσκεψη εάν δεν υπάρξει καλή προετοιμασία και πιθανότητα επιτυχούς έκβασή της.

Σχολιάζοντας τη διακίνηση Κυπρίων μέσω των οδοφραγμάτων, η κ. Μπάντενχαϊμ δήλωσε ένθερμη υποστηρικτής των επαφών και του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που βοηθούν στη μεταξύ τους οικοδόμηση εμπιστοσύνης και κατανόησης, όπως υπέδειξε.

Ανέφερε ακόμα ότι η επιτυχής εκτέλεση της ειρηνευτικής αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξαρτάται, μεταξύ άλλων παραγόντων, στη στήριξη που της παρέχουν οι ίδιοι οι Κύπριοι, ενώ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψομε την αναζήτηση για συνολική λύση ενόσω μας ζητούν τη βοήθειά μας και έχομε την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτήν την προσπάθεια.»

Υπενθύμισε παράλληλα ότι δεν έχει υπογραφεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών στην Κύπρο, ούτε και έχει ποτέ καθοριστεί ξεκάθαρα η νεκρή ζώνη, των 180 χλμ.

Η Επικεφαλής της Αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ εξήρε το σημαντικό ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη διατήρηση της ειρήνης στο νησί και απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να προχωρήσουν την υλοποίηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Κυπρίων, υπενθυμίζοντας ότι έχουν συμφωνηθεί περίπου 23 ΜΟΕ το 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα