Αβ. Νεοφύτου: Η θετική αξιολόγηση της Τρόικας δεν είναι για πανηγυρισμούς

15:23 9/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η θετική αξιολόγηση της Τρόικας δημιουργεί τις συνθήκες για επανάκτηση της εμπιστοσύνης της Κύπρου και διαφοροποιεί τη χώρα μας από άλλες χώρες του Νότου, ωστόσο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία το πρωί στη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος στη Λευκωσία, την πρώτη με τη νέα ηγεσία και την πρώτη από την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη

στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στη μακροσκελέστατη ομιλία του, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην οικονομική κρίση, την αξιολόγηση της Τρόικας, τις προοπτικές που ανοίγονται λόγω φυσικού αερίου και στις προσπάθειες για επανένωση του τόπου. Μίλησε και για το πολιτικό στίγμα του ΔΗΣΥ ως δύναμη που στοχεύει να εκσυγχρονίσει το κράτος, να βάλει τέρμα στις στρεβλώσεις δεκαετιών, να αντιμετωπίσει την πολιτική απαξίωση και να δημιουργήσει συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας και προκοπής για το λαό.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι το 2014 να αποτελέσει τη χρονιά της μεγάλης στροφής που θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη και το 2015 να έχουμε θετικά πρόσημα ανάπτυξης. Ανέφερε ότι έχουμε ήδη κάνει βήματα προς τη σταθερότητα και έχουμε ήδη καλύψει πολύ δρόμο για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προσθέτοντας ότι “στοχεύουμε στην μείωση των εξόδων και όχι στην επιβολή νέων φόρων”.
Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή είναι πολύ απαιτητικός και τολμηρός, λέγοντας ότι οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ δεν βασίζονται στην υπεραισιοδοξία, αλλά το ρεαλισμό και παραδέχθηκε εκ νέου ότι το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά για την οικονομία και την κοινωνία, με αύξηση της ανεργίας και διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων.
«Θα περάσουμε τους επόμενους μήνες δύσκολα. Και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση έχουμε τεράστια υποχρέωση να κατανέμουμε με τρόπο δίκαιο και με ευαισθησία τα βάρη της κρίσης. Να είμαστε κοινωνικά δίκαιοι, ιδιαίτερα προς τα πραγματικά μεγάλα θύματα της οικονομικής τραγωδίας. Θα αποτελέσει ασυγχώρητη κοινωνική αδικία ο διαχωρισμός μεταξύ προνομιούχων και αδικημένων», ανέφερε.
Αναφέρθηκε στην εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιούνιο της πολιτικής για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση, προσθέτοντας ότι πρέπει και οι πολίτες να συνδράμουν και να στηρίξουμε όλοι μαζί όσους δυσπραγούν.
Για το σκοπό αυτό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου αλληλεγγύης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, στο οποίο όλοι μας θα συνεισφέρουμε πολύ λίγο, για να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη.
Για τη νέα διακυβέρνηση του τόπου είπε ότι οι πολίτες περιμένουν σπάσιμο των αδιεξόδων, οριστικό τέλος στις παθογένειες και τις αναχρονιστικές νοοτροπίες για να αποκτήσει ξανά η χώρα και η οικονομία της, το κύρος και την αξιοπιστία που της αξίζει.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η παράταξη του αποτελεί την κυρίαρχη και αξιόπιστη επιλογή για τον τόπο, την πολιτική δύναμη της μεγάλης ευθύνης, την παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να φέρει σε πέρας μια ακόμη πιο επίπονη αποστολή, να ανορθώσει δηλαδή την οικονομία και μέσα από τα συντρίμμια.
«Η χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ και ίσως και από την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούσε να είναι για εμάς επιλογή. Από την ώρα όμως που σοβαρή εναλλακτική δεν υπάρχει, αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε ενώπιον μας μία δανειακή σύμβαση πολύ σκληρή και ένα επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα το τηρήσουμε, τόσο στην εφαρμογή του, όσο και στα χρονοδιαγράμματα. Είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε. Είναι η μόνη μέθοδος να βγούμε από το μνημόνιο όσο πιο σύντομα γίνεται», ανέφερε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν τα δημόσια οικονομικά και ο τραπεζικός τομέας και ότι πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστη τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
«Σε υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής όμως, η ανοχή μας είναι μηδενική. Αλλιώς η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί προβληματική, αφού θα αντιμετωπίζεται με δικαιολογημένη δυσπιστία από τους πολίτες. Όλες οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους. Όποιον και αν αφορούν. Εμείς δεν θα κάνουμε πλάτες σε κανέναν απολύτως, από όπου και αν προέρχεται. Απαιτούμε διαλεύκανση παντού. Η δικαιοσύνη τη δουλειά της και εμείς τη δική μας. Πολιτικές συγκεντρώσεις έξω από δημοκρατικά δικαστήρια εμείς δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε ποτέ. Η αξιοπιστία μας έναντι των πολιτών, αποτελεί το πρώτο, το κυρίαρχο ζητούμενο σήμερα», είπε.
Ο κ. Νεοφύτου στην ομιλία του ανέφερε ότι η μόνη διέξοδος για ανάπτυξη της οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι επενδύσεις από το εξωτερικό και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντικρίσουμε και τις αποκρατικοποιήσεις.
«Να τις μεταχειριστούμε ως ένα όχημα ανάπτυξης και πόλο έλξης επενδύσεων. Ως μια εκσυγχρονιστική κίνηση που θα φέρει χρήμα στη χώρα μας από το εξωτερικό, προς όφελος των καταναλωτών και των φορολογούμενων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων. Αυτή η μεταρρύθμιση θα είχε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα εάν γινόταν στην ώρα της και όχι κάτω από την πίεση των σημερινών οικονομικών συγκυριών», ανέφερε.
Επανέλαβε ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά στέκεται απέναντι στην ασυδοσία και την αισχροκέρδεια και επιθυμεί το κράτος σε ρόλο αυστηρού επόπτη για να ελέγχει τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και την αποφυγή ολιγοπωλίων, στρεβλώσεων και αγκυλώσεων και μονοπωλίων.
Ανέφερε εξάλλου ότι πρέπει να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας κρατικής Τράπεζας Αναπτύξεως, προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την τεράστια έλλειψη ρευστότητας.
Ο κ. Νεοφύτου τάχθηκε υπέρ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τομών στο κράτος, λέγοντας ότι από καιρό έπρεπε να τις είχαμε υιοθετήσει από μόνοι μας για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις δεκαετιών, τις ανισότητες και τα μικρά βασίλεια και όλα εκείνα που διαχώρισαν τους πολίτες σε προνομιούχους και μη.
Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν μπορεί να ξεπεράσουμε καμία κρίση, αν ο πολίτης δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ έχει προωθήσει προτάσεις νόμου που αφορούν τη δήμευση περιουσίας ενόχων διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος και έχει ηγηθεί της προσπάθειας συμμόρφωσης των πολιτικών κομμάτων με τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO, υιοθετώντας όλες τις πρόνοιες που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων.
Αναφέρθηκε και στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ ενέκρινε απόφαση για την εφαρμογή κριτηρίων, που θα διασφαλίζουν πως όλοι τους θα διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα που χρειάζονται, μακριά από κομματικές λίστες, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να επιλέγονται οι καλύτεροι για κάθε αξίωμα, είτε κομματικά στελέχη είναι, είτε όχι.
Ανέφερε εξάλλου ότι προωθείται σωρεία άλλων προτάσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση της πολιτικής ζωής, στην πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, στον εκσυγχρονισμό του κράτους, και στη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Ο κ. Νεοφύτου μίλησε για τις προσπάθειες της παράταξής του για εθνική συμφιλίωση και την αναβάθμιση του πολιτικού πολιτισμού και τον τερματισμό των πεπαλαιωμένων και ξεπερασμένων περιχαρακώσεων.
«Αυτή την πολιτική, εμείς θα τη συνεχίσουμε. Ακόμη και αν δεν βλέπουμε ανταπόκριση. Η χείρα συνεργασίας μας είναι εδώ, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα υπό τις συνθήκες του πιεστικού αγώνα εθνικής και οικονομικής επιβίωσης που δίνει η πατρίδα μας. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε με ανοιχτό πνεύμα προτάσεις, από όπου και αν προέρχονται. Με αδιαπραγμάτευτους όμως αντιπάλους μας, τη διχόνοια και τον λαϊκισμό. Από όπου και εάν εκφράζονται, εντός ή εκτός κομμάτων. Εντός ή εκτός του κόμματος μας», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε αναφέρθηκε επίσης στον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου λόγω της ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στη ανάπτυξη των σχέσεων με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ώστε να μην αποτελεί η Κύπρος το εμπόδιο στον δομημένο διάλογο ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Κυρίως όμως, έχουμε υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις για να δημιουργηθεί το υπόβαθρο να είναι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ουσιαστικές και αποτελεσματικές. Τόσο στο διπλωματικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας», συνέχισε.
Ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι παραγωγικό το να καταθέτουν οι δύο πλευρές προτάσεις προς αντίθετη κατεύθυνση, όπως συνέβη δυστυχώς πολλές φορές στο παρελθόν και ότι σκοπός μας δεν είναι ένα ατέρμονο παιγνίδι απόδοσης ευθυνών για λάθος χειρισμούς.
Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε την τ/κ πλευρά να ανταποκριθεί εποικοδομητικά στην εξαιρετικά σημαντική ανάγκη του συγκεκριμένου πλαισίου διαλόγου, εάν πράγματι επιθυμεί την πρόοδο στο Κυπριακό, λέγοντας ότι δεν είναι διαπραγμάτευση το να καταθέτουμε εμείς προτάσεις για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και από την άλλη να προσκρούουμε στον τοίχο των δύο συνεργαζόμενων κρατών και των θεωριών περί συνεταιρισμού.
Για την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας είπε ότι αυτή η πορεία απαιτεί συνέπεια και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές και πρακτικές.

Ο κ. Νεοφύτου έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό μέτωπο λέγοντας ότι υπάρχουν ανάμεσα μας, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που μονίμως ανησυχούν ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό είναι εις βάρος μας και αποτελεί προϊόν διεθνούς συνωμοσίας. Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν όμως και από την άλλη, δυνάμεις που θεωρούν ότι η λύση του Κυπριακού είναι στα χέρια μας και εμείς από μόνοι μας σπαταλάμε διαρκώς ευκαιρίες.
«Η λύση του Κυπριακού αυτή τη φορά πρέπει να είναι απόρροια μεγάλης ευκαιρίας που θα δημιουργεί παράλληλα και ελπίδες οικονομικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό είναι που στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρώπης στο διάλογο. Για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα φέρνουν πραγματικά μαζί τις δύο κοινότητες σε συνθήκες πραγματικής συνεργασίας και κοινής δημιουργίας. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πρότασης για την Αμμόχωστο, αλλά και της ανάγκης εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Να έρθουμε πραγματικά κοντά. Να αντιληφθούμε ότι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε πολύ περισσότερα, παρά χώρια», είπε.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ θα είναι η μεγάλη γέφυρα της κυβέρνησης με την κοινωνία, ο μεταρρυθμιστικός πυλώνας, αλλά και ο καθρέπτης της κοινωνικής πραγματικότητας.
«Η φωνή μας θα είναι υποστηρικτική, αλλά και διακριτή. Και εκεί που απαιτείται, η παράταξη μας δεν θα διστάζει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Αυτό έπραξε πάντα ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην ιστορία του και θα συνεχίσει να το πράττει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», κατέληξε.
Την ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ ακολούθησε ενημέρωση του Ανωτάτου για τους ημικρατικούς οργανισμούς και έγκριση κανονισμών για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για τους ημικρατικούς ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν είναι φέουδα και χώρος λαφύρων για την εκάστοτε εξουσία υπενθυμίζοντας και πάλι τις προτάσεις νόμου για τα κριτήρια συμμετοχής στα ΔΣ και για το νέο ρόλο της ΕΔΥ σε θέματα προαγωγών.

Keywords
αξιολογηση, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, νίκος αναστασιάδης, δανειακή σύμβαση, κυπρος, νέα, προυπολογισμος, βουλη, χρεοκοπια, μνημονιο, τραπεζες, σωρεία, αιγυπτος, νατο, οηε, λύση, εδυ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, ξανα, κοινωνια, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, χωρες, αβερωφ, βημα, δουλεια, εθνικη, εξοδος, ηγεσια, ιθαγενεια, ισραηλ, κυπρου, οηε, οικονομια, πιεση, προγραμμα, ωρα, αδικια, αυξηση, αξιζει, βρισκεται, γεφυρα, δανειακή σύμβαση, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δικη, διχονοια, εδυ, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελλειψη, ελξης, ενημερωση, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, ζωης, ομιλια, κινηση, λαθος, λευκωσια, λειτουργια, λύση, μακρια, μηνες, μειωση, νατο, παντα, οφελος, οχημα, πεμπτουσια, πρισμα, πρωι, ρολο, σιγουρα, συντομα, στιγμα, σωρεία, τοπικη αυτοδιοικηση, φεουδα, φωνη, φορα, χρημα, ασφαλεια, βηματα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, μεθοδος, μπροστα, θεματα, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα