Άτυπη Συνάντηση των Υπ. Υγείας της ΕΕ στην Κύπρο

13:32 7/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της Δημόσιας Υγείας και τα οποία συνάδουν απόλυτα με το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας «Προς μια Καλύτερη Ευρώπη» θα απασχολήσουν την Ατυπη Συνάντηση Υπουργών Υγείας των Κρατών Μελών της ΕΕ στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η συνάντηση, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς ενημερώνοντας τα ΜΜΕ, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και, συγκεκριμένα, στις 10 και 11 Ιουλίου, στη

Λευκωσία.

Όπως ανέφερε, «ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Συνάντηση είναι η Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων, ως μία πράξη αλτρουισμού και κοινωνικής συνεισφοράς, που μόνο όφελος μπορεί να έχει για τους ασθενείς που χρήζουν τέτοιας θεραπείας», συμπληρώνοντας πως «η πράξη αυτή, προάγει την υγεία των πολιτών και αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για ένα καλύτερο και πιο ποιοτικό μέλλον».

«Εχοντας αυτά κατά νου και λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό των ασθενών που θα ωφεληθούν από ένα συμβατό δότη, την οικονομική αποτελεσματικότητα των χειρουργικών επεμβάσεων μεταμόσχευσης, καθώς και το μεγάλο αριθμό ασθενών στις λίστες αναμονής για συμβατό μόσχευμα, θεωρούμε ότι είναι ώρα για περαιτέρω συντονισμένες δράσεις που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλων αναφορικά με το θέμα αυτό», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Πρόσθεσε πως «είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία 50 χρόνια η μεταμόσχευση οργάνων έχει καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο, με τεράστια οφέλη για χιλιάδες ασθενείς», σημειώνοντας ωστόσο πως η εκτεταμένη χρήση οργάνων για μεταμόσχευση επιβάλλει τη διασφάλιση της ποιότητάς τους, ώστε να ελαχιστοποιούνται τυχόν κίνδυνοι που συνδέονται με τη μετάδοση ασθενειών.

Επιπλέον, ο κ. Μαλάς είπε πως στο πλαίσιο της συζήτησης στην οποία θα συμμετέχει και ο Επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών της ΕΕ John Dalli, θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί περαιτέρω και να ανταλλαγούν απόψεις για το θέμα των ζωντανών δοτών, καθώς και το θέμα της διασυνοριακής ανταλλαγής οργάνων για μεταμόσχευση, ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης ενδιάμεσης αξιολόγησης του σχετικού Σχεδίου Δράσης της ΕΕ (2009-2015).

Επίσης, είπε πως κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα επιδιωχθεί ο προσδιορισμός των υφιστάμενων προβλημάτων και πιθανοί τρόποι επίλυσής τους, η εξεύρεση τρόπων περαιτέρω ανάπτυξης προγραμμάτων σχετικών με τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, καθώς επίσης και ο εντοπισμός των μέσων με τα οποία μπορούν να βοηθηθούν τα ΚΜ ως προς τη συνεργασία τους με άλλες χώρες και την Επιτροπή.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι εργασίες της Συνάντησης θα επεκταθούν και στο θέμα των Διασυνοριακών Απειλών κατά της Υγείας με βάση και τις τρέχουσες συζητήσεις για την Πρόταση Απόφασης για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας.

Πρόσφατα, είπε, «σημαντικά γεγονότα απέδειξαν ότι η έλλειψη σωστής επικοινωνίας με το κοινό και τους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως είναι οι επαγγελματίες υγείας, είναι δυνατό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εφαρμογή αποτελεσματικών δράσεων για την προστασία

Keywords
Τυχαία Θέματα