Αθήνα και Πεκίνο αποφάσισαν εντατικοποίηση της συνεργασίας σε οικονομία και εμπόριο

18:22 17/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε μια κοινή δήλωση σχετικά με το στόχο και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, στην Κίνα προχώρησαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κεκιάνγκ και κατά τη διάρκειά της ο κ. Σαμαράς

συναντήθηκε, εκτός από τον κ. Κεκιάνγκ, με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Ζανγκ Ντεζιάνγκ και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ενώ θα συμμετάσχει και στο Δεύτερο Συνέδριο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Φόρουμ στην πόλη Ταϊχού. Ο κ. Σαμαράς απυήθηνε πρόσκληση στον κ. Κεκιάνγκ να επισκεφτεί την Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός της Κίνας την αποδέχτηκε.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, διαπιστώθηκε η θετική εξέλιξη των διμερών ανταλλαγών και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς μετά τη θέσπιση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης τον Ιανουάριο 2006. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων στην κατεύθυνση αυτή θα είναι αμοιβαίου συμφέροντος. Οι δύο πλευρές, επίσης, συμφώνησαν να διατηρηθούν οι υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επαφές και να υποστηρίζουν η μία την άλλη, δια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σε ζητήματα που άπτονται θεμελιωδών συμφερόντων τους.

H ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πάγια θέση της υπέρ της αρχής της «Μίας Κίνας», χαιρέτισε τα επιτεύγματα της Κίνας στον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και εξέφρασε το σεβασμό της στο δρόμο ανάπτυξης που επέλεξε η Κίνα να ακολουθήσει ανάλογα με τις δικές της συνθήκες. Η Κίνα, από την πλευρά της, απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας στο χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για προσπάθεια επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσεως του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και η υποστήριξη των σχετικών προσπαθειών του ΓΓ του Οργανισμού. Επίσης, η Κίνα διατύπωσε την εκτίμηση και την υποστήριξή της για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι είναι αναγκαίο να εντατικοποιηθεί η διμερής συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να αξιοποιηθεί πλήρως η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή, να ενθαρρυνθεί η αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα, να εμβαθύνει η συνεργασία τους στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ με την ελληνική κυβέρνηση να χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την κινεζική να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της να εισάγουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα. Τα δύο μέρη, επίσης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή προστατευτισμό ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συμφωνήθηκε επίσης να ενισχυθούν οι πολιτιστικές ανταλλαγές και η τουριστική συνεργασία. Η κινεζική κυβέρνηση χαιρέτισε τη διοργάνωση από ελληνικής πλευράς εκδηλώσεων τουριστικού περιεχομένου στην Κίνα και δεσμεύτηκε να συνδράμει ενεργά ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επικοινωνία και συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημονικών ερευνών, των ανταλλαγών νέων, της διδασκαλίας γλώσσας κλπ.

Συμφώνησαν τα δύο μέρη επίσης ότι οι σχέσεις ΕΕ και Κίνας είναι στρατηγικού χαρακτήρα και μακράς προοπτικής και ότι θα εξακολουθήσουν να προωθούν από κοινού την περαιτέρω ανάπτυξη της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε.-Κίνας με τη δεύτερη να επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την πρώτη να δεσμεύεται να συνεχίσει να διαδραματίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο μέσα στην Ε.Ε. για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε.-Κίνας.

Η κινεζική και η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν το σεβασμό τους στις αρχές του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου καθώς και τη δέσμευσή τους να προωθούν τις αρχές αυτές καθώς και την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη μέσα και από κοινές πρωτοβουλίες και προσπάθειες ενώ διατύπωσαν το σεβασμό τους για το σεβασμό και την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας σε παγκόσμιο επίπεδο με γόνιμες ανταλλαγές μεταξύ των πολιτισμών.

Τέλος, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, οι δύο πλευρές υπέγραψαν σειρά συμφωνιών συνεργασίας και επιχειρηματικών συμβολαίων σε τομείς εμπορίου, ναυτιλίας, τηλεπικοινωνίας κ.α.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα