Αθανάσιος Ορφανίδης: Να υλοποιηθούν άμεσα τα συμπληρωματικά μέτρα

11:05 5/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Δήλωση του Αθανάσιου Ορφανίδη, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Θέλω να ευχαριστήσω την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού για την ευκαιρία που μου δίνει να καταθέσω τις απόψεις μου για τον Προϋπολογισμό του 2012, ενός έτους εξαιρετικά κρίσιμου για τη μελλοντική πορεία της κυπριακής οικονομίας. Στόχος μου είναι να συμβάλω στο διάλογο

που διεξάγεται σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης της σοβαρής δημοσιονομικής επιδείνωσης των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, τη συνεπακόλουθη απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας και του πλήρους αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές τους τελευταίους έξι μήνες. Πρώτα όμως, θα ήθελα να χαιρετίσω τη συναίνεση που επιτέλους επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με την υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει έντονα σημάδια ύφεσης. Μετά τη θετική ανάπτυξη που παρουσιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2011, από το τρίτο τρίμηνο παρουσιάζεται αισθητή μείωση. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν στις 10 Νοεμβρίου, ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ στη χώρα μας για όλο το χρόνο προβλέπεται να είναι σχεδόν μηδενικός. Μηδενική προβλέπεται να είναι η ανάπτυξη και το 2012, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική αύξηση της ανεργίας πάνω από το 8%, ποσοστό πρωτόγνωρο για την κυπριακή οικονομία. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης την επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης τοποθετείται από την Επιτροπή στο 6,7% του ΑΕΠ το 2011, αισθητά μεγαλύτερο από το ήδη προβληματικό έλλειμμα των προηγούμενων δύο χρόνων.

Η σημαντικότερη συνέπεια της δημοσιονομικής επιδείνωσης των τελευταίων χρόνων είναι η απώλεια της αξιοπιστίας μας ως κράτος, με αποτέλεσμα να έχουμε αποκλειστεί πλήρως από τις διεθνείς αγορές από το Μάιο του 2011. Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, σε επίπεδα χωρών που βρίσκονται εντός του μηχανισμού στήριξης. Αυτό δυστυχώς αντικατοπτρίζει την ανησυχία των διεθνών επενδυτών για τη φερεγγυότητα της Δημοκρατίας, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το ρόλο της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Είναι γι’ αυτό το λόγο που είναι καίριο για τον τόπο μας να ανατραπεί αμέσως αυτή η εικόνα. Δεν είναι δυνατόν οι ξένοι επενδυτές να μας εμπιστεύονται τα δικά τους κεφάλαια όταν αμφισβητούν ότι εμείς μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τα δικά μας.
Η απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών προς ένα κράτος, θέτει το τραπεζικό του σύστημα κάτω από τρομερή πίεση. Η επιδείνωση της αξιοπιστίας ενός κράτους καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση κραδασμών από το τραπεζικό σύστημα αφού αυξάνει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης και άντλησης κεφαλαίων. Γι’ αυτό το λόγο η ευρωστία του τραπεζικού συστήματος μιας χώρας είναι αλληλένδετη με τη δημοσιονομική της κατάσταση.

Θεωρώ πολύ θετικό το ότι η κρισιμότη

Keywords
Τυχαία Θέματα