Άρση της απομόνωσης κρατών ΕΕ από δίκτυα φυσικού αερίου,ζήτησε η ΥΠΕΞ

13:05 6/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Την άρση της απομόνωσης των κρατών μελών της ΕΕ από τα διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέχρι το 2015, ζήτησε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε παρέμβασή της στη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου βρίσκονταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, το προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2011, το πρόγραμμα εργασιών, και η

Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2012.

Κατά την απογευματινή σύνοδο συζητήθηκαν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη Διεύρυνση και τη Διαδικασία Σταθερότητας και Σύνδεσης. Αναφορικά με το προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις σε όλα τα βασικά ζητήματα.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν θέματα της οικονομικής πολιτικής και της νέας οικονομικής διακυβέρνησης, της ενέργειας, της Συνθήκης Σένγκεν, καθώς και σε σχέση με το Ιράν.

Σε παρέμβασή της στη συζήτηση για θέματα ενέργειας, η κ. Μαρκουλλή ζήτησε την άρση της απομόνωσης των κρατών μελών από τα διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέχρι το 2015, όπως ήταν και η εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2011.

Επίσης, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνει ειδική αναφορά σε αυτό το θέμα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος. Παράλληλα, ανέφερε, μια τέτοια αναφορά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.

Σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το Συμβούλιο συζήτησε την έκθεση προόδου της Πολωνικής Προεδρίας, με την οποία ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του ΠΔΠ.

Ηδη, η επερχόμενη Δανική Προεδρία προετοιμάζει εντατικά τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης του ΠΔΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2012, πριν αναλάβει η Κύπρος το τρίτο και καταληκτικό στάδιο κατά το δεύτερο ήμισυ του ερχόμενου έτους.

Η συζήτηση στη Σύνοδο επικεντρώθηκε στις αντιδράσεις των κρατών μελών σχετικά με την Εκθεση Προόδου της Προεδρίας και σε σημεία που, κατά την άποψή τους, χρήζουν βελτίωσης.

Σε παρέμβασή του, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ανδρέας Μαυρογιάννης, μεταξύ άλλων, χαιρέτισε το γεγονός ότι η έκθεση της Προεδρίας λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν μόνιμα φυσικά μειονεκτήματα, όπως η γεωγραφική τους θέση, η απομόνωση και το μικρό τους μέγεθος. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Κύπρος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τη λήξη της Προεδρίας της.

Keywords
Τυχαία Θέματα