Αρχίζει σήμερα η επίσημη επίσκεψη Γκιουλ στο Λονδίνο

11:10 22/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Το Κυπριακό και η όλη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένονται να είναι  ανάμεσα στα κύρια θέματα που θ’ απασχολήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ  Γκιουλ και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη σημερινή  συνάντηση τους, στις 14.45 (16.45 ώρα Κύπρου) στην Ντάουνιγκ Στρητ.

H κατάσταση στη Συρία, λαμβανομένων υπόψη των νεοτέρων εξελίξεων, όπως και  εκείνη στο Ιράν καθώς και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας της οποίας η Βρετανία  είναι από τους κυριότερους υποστηρικτές, αναμένεται να είναι από τα κύρια θέματα  συζήτησης.

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις θα είναι επίσης

στην ημερήσια διάταξη, δεδομένου  του μεγάλου ενδιαφέροντος που αποδίδει η Βρετανία στην προοπτική αξιοποίησης της τουρκικής αγοράς.

Οι συνομιλίες στην έδρα της βρετανικής πρωθυπουργίας για συζήτηση των σχέσεων των δύο χωρών και εξέταση των δυνατοτήτων περαιτέρω ανάπτυξης τους είναι ένα μόνο μέρος της επίσκεψης Γκιουλ στο Λονδίνο, μέσα σε ένα βαρύ πρόγραμμα επαφών με τη βασιλική οικογένεια και τελετουργικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνει η τριήμερη επίσκεψη του τουρκικού προεδρικού ζεύγους με πρόσκληση της Βασίλισσας Ελισαβετ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και η σύζυγός του, βρίσκονται στο Λονδίνο από την Κυριακή αλλά η επίσημη επίσκεψη αρχίζει σήμερα το πρωί όταν η βασίλισσα μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο θα συναντήσουν το προεδρικό ζεύγος σε τελετουργική απόδοση τιμής στον Τούρκο Πρόεδρο από στρατιωτικό απόσπασμα.

Φιλοξενούντες και φιλοξενούμενοι θα μεταβούν με άμαξα στα ανάκτορα όπου και θα διαμένει το τουρκικό ζεύγος. Υστερα από γεύμα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβεί στην Ντάουνιγκ Στρητ για τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό.

Αργότερα το απόγευμα ο κ. Γκιουλ θα δεχθεί στα ανάκτορα, τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ και τον αρχηγό των Φιλελευθέρων- Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ.

Απόψε η Βασίλισσα παραθέτει στο παλάτι επίσημο δείπνο προς τιμή των φιλοξενουμένων. Βασίλισσα και Τούρκος πρόεδρος θα απευθύνουν ομιλίες. Aύριο βράδυ το τουρκικό ζεύγος θα φιλοξενηθεί σε επίσημο δείπνο από τον Λόρδο Δήμαρχο του Σίτυ του Λονδίνου.

Σε μακρά δημοσιεύματα που ο βρετανικός Τύπος αφιερώνει στην επίσκεψη τονίζεται ως προϋπόθεση για ομαλή συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας, η εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κύπρο. Γίνεται αναφορά και στις διαφωνίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με την ένταξη της Τουρκίας, αλλά υπογραμμίζεται και ο ενισχυμένος στρατηγικός της ρόλος σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα