Φεύγει από την Κυβέρνηση το ΔΗΚΟ

17:16 21/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


00:30 Νεότερη ενημέρωση

Φεύγει από την Κυβέρνηση το ΔΗΚΟ, την Τετάρτη παραιτούνται οι Υπουργοί

Αποχώρηση απο την Κυβέρνηση αποφάσισε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ με 22 ψήφους υπέρ 15 κατά και 2 αποχές. Οι Υπουργοί και οι Πρόεδροι των Ημικρατικών Οργανισμών καλούνται

όπως υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι τις 4 Μαρτίου. Αναμένεται όμως ότι οι παραιτήσεις θα υποβληθούν την προσεχή Τετάρτη. Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου θα τεθεί προς επιβεβαίωση στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014, στις 15.30 μμ.

20:50 Προηγούμενη ενημέρωση

Η απόφαση θα παρθεί απόψε, δηλώνει η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ

Μακρά φαίνεται να είναι η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, η οποία και συνεχίζεται.

Εξερχόμενη της συνεδρίας του σώματος και ερωτηθείσα πότε θα ολοκληρωθεί η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι δεν γνωρίζει.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ό,τι και να γίνει η απόφαση θα παρθεί απόψε».

Στο μεταξύ, ο τέως Πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, επανήλθε στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ ύστερα από ένα μικρό διάλλειμα.

20:35 Προηγούμενη ενημέρωση

Αποχώρηση από την Κυβέρνηση πρότεινε ο Ν. Παπαδόπουλος, παραμονή ο Μ.Καρογιάν

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στην εισήγηση του ο Νικόλας Παπαδόπουλος πρότεινε απόψε κατά τη συνεδρία του Ε.Γρ. του ΔΗΚΟ, αποχώρηση από την Κυβέρνηση και ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παραβίασε την προεκλογική συμφωνία.

Από την άλλη, τη θέση ότι το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι παρών στις διαπραγματεύσεις και ν’ αναπτύξει διάλογο «επικαιροποιώντας και εμβαθύνοντας την προεκλογική συμφωνία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ» εισηγήθηκε ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Ο κ. Καρογιάν αποχώρησε από το ΔΗΚΟ στις 19.50, ενώ η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου συνεχίζεται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι παρών μαζί με τον Πρόεδρο, να αναπτύξει διάλογο επικαιροποιώντας και εμβαθύνοντας τη συμφωνία που έγινε.

Ο κ. Καρογιάν φέρεται να είπε ενώπιον των μελών του σώματος ότι δεν βλέπει καμία παραβίαση της προεκλογικής συμφωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη με το ΔΗΚΟ και θεωρεί υπερβολικές κάποιες ερμηνείες που δόθηκαν.

Φέρεται να είπε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος «και η διαφυγή από τις ευθύνες θα δημιουργήσει σμπαράλιασμα του εσωτερικού μετώπου και θα αποδυναμώσει το ρυθμιστικό ρόλο το κόμματος που θα τον εκχωρήσει σε κάποιους άλλους».

Στόχος και στρατηγική του ΔΗΚΟ, ανάφερε, είναι να διαμορφώσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση που εμείς θεωρούμε σωστό να λυθεί το Κυπριακό.

Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν είπε ότι ούτε το ωραιοποιεί ούτε το εξωραΐζει, αλλά δεν αποδέχεται τις υπερβολικές ερμηνείες που δίνονται.

Η άποψη του, όπως φέρεται να διατυπώθηκε, είναι ότι υπάρχουν σημεία που επιδέχονται ερμηνειών και αυτό όπως σημείωσε είναι το προβληματικό του κοινού ανακοινωθέντος.

Έχουμε λόγο σημαντικό να συναποφασίζουμε, είπε.

Στο βήμα τώρα είναι ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης.

17:11 Προηγούμενη ενημέρωση

Άρχισε στις 16:30 η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος, στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ, στη Λευκωσία, υπό την προεδρία του Προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου.

Στη συνεδρία μετέχουν, εκτός της 5μελούς ηγετικής ομάδας, δεκαπέντε Μέλη που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες ενδοκομματικές εκλογές, καθώς και έξι Βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι τέσσερεις Υπουργοί, οι Πρόεδροι όλων των Επαρχιακών Επιτροπών, οι Πρόεδροι ΓΟΔΗΚ και ΝΕΔΗΚ, σύνολο 39 άτομα.

Εισερχόμενος στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Μάρκος Κυπριανού, είπε ότι για το θέμα θα πρέπει να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης, με την ευχή να μην είναι “οριακή” η απόφαση, για να μπορεί να είναι “διαχειρίσιμη”.

Κατά την προσέλευσή τους, ερωτήθηκαν από δημοσιογράφους τόσο ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, όσο και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος τι να αναμένεται από τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου. Απαντώντας ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι θα τα πούνε εντός της συνεδρίας.

Σε δήλωσή του, επίσης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρώην Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε ότι το δίλημμα δεν είναι εάν μένουμε ή φεύγουμε από την Κυβέρνηση αλλά με ποιόν τρόπο θα βοηθήσει το κόμμα τον τόπο σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται το Κοινό Ανακοινωθέν του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και οι ευρύτερες εξελίξεις ως επίσης και τα θέματα που απορρέουν από τις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Γραφείου σύμφωνα με το Καταστατικό και αφορούν τη λειτουργία του.

Το Εκτελεστικό Γραφείο αναμένεται να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένης εισήγησης που θα υποβάλει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε σχέση με το θέμα της παραμονής ή όχι του κόμματος στη Κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διαφωνίες του κόμματος για το Κοινό Ανακοινωθέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα