Άρχισε η αντεξέταση του Μάρκου Κυπριανού από την Κατηγορούσα Αρχή

15:37 5/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με την αντεξέταση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού από την Κατηγορούσα Αρχή, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, η υπόθεση για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΜ στις 7/2/2011 και απαντώντας σε ερωτήσεις της, ο κατηγορούμενος είπε

ότι η σύσκεψη αυτή έγινε ύστερα από δική του πρωτοβουλία και ότι αυτό που γνώριζε για την υπόθεση ήταν πως η Συρία φάνηκε ότι άλλαζε κάπως την προσέγγιση της αναφορικά με το φορτίο του πλοίου ενώ το Ιράν εξακολουθούσε να διεκδικεί μέρος του φορτίου ή οικονομικό αντάλλαγμα. Είπε ακόμα ότι ο ίδιος πήγε στη σύσκεψη για να εξηγήσει τα πολιτικά δεδομένα και να ληφθεί μια απόφαση.

Ερωτηθείς από την κα. Ευθυβούλου ποιές επιλογές είχε να συζητήσει κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως «πήγα για να ακούσω και όχι να προτείνω. Κλήθηκαν όλες οι υπηρεσίες για να εξηγήσουν τις θέσεις τους στο συγκεκριμένο θέμα, εγώ εξήγησα τις πολιτικές πτυχές του ζητήματος και ήθελα να δω ποιές επιλογές υπάρχουν να ακούσουμε από τους παρευρισκόμενους. Ολοι μαζί εξετάζαμε τις επιλογές μας» είπε.

Σε ερώτηση ποια ήταν η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα, ο πρώην ΥΠΕΞ απάντησε πως «η προσέγγιση του Προέδρου για το φορτίο δεν είχε αλλάξει. Ηθελε να κρατηθούν οι ισορροπίες και το φορτίο να παραμείνει και να φυλαχθεί στην Κύπρο και σε περίπτωση που η αρχική πολιτική του Προέδρου θα άλλαζε θα μας την κοινοποιούσε ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Λεωνίδας Παντελίδης. Το θέμα το χειριζόταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικές ισορροπίες είχαν καθοριστεί από τον Πρόεδρο και ο ρόλος μας ήταν να εφαρμόζουμε τη πολιτική του Προέδρου».

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι ο ίδιος συμφωνούσε με το μέρος της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλαδή το φορτίο να παραμείνει στην Κύπρο αλλά δεν συμφωνούσε με το να δοθεί το φορτίο πίσω στη Συρία. «Η άποψη μου ήταν ότι εάν η Συρία ήθελε κάτι τότε θα έπρεπε να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να πάρει ό,τι της δώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ερωτηθείς κατά πόσον είχε αναφέρει στη σύσκεψη της 7/2/2011 ότι τα Ηνωμένα Εθνη αντίκριζαν θετικά το ενδεχόμενο εκποίησης του φορτίου, ο Μάρκος Κυπριανού απάντησε «όχι», πρόσθεσε πως αυτή η εισήγηση έγινε από κάποιον άλλο παρευρισκόμενο και πως το Σ.Α. δεν είχε εμπλακεί στο θέμα εκποίησης του φορτίου.

Η κα. Ευθυβούλου παρουσίασε σημείωμα εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας η οποία είχε αναφέρει πως στη σύσκεψη ο κ. Κυπριανού είπε πως τα Ηνωμένα Εθνη αντίκριζαν θετικά το ενδεχόμενο εκποίησης του φορτίου. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ίδιος ζήτησε να εξεταστούν κάποια δεδομένα και μετά να ληφθεί απόφαση για το φορτίο και πρόσθεσε πως «τα πρακτικά καταγράφονται από ανθρώπους και δεν είναι ευαγγέλιο».

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής παρουσίασε επίσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου πρακτικά της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής στην οποία είχαν κληθεί να παραστούν τόσο ο Υπουργός Αμυνας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο κ. Κυπριανού είχε αναφέρει, σύμφωνα με τα πρακτικά, ότι το Φεβρουάριο του 2011 άρχισε να μειώνεται πολιτικά το πρόβλημα, ότι αρχικά το θέμα ήταν στις πρώτες προτεραιότητες των εμπλεκομένων χωρών αλλά στη συνέχεια δεν υπήρχαν οι εντάσεις της πρώτης περιόδου, παρέμεναν όμως οι διεκδικήσεις από το Ιράν. Είχε επίσης αναφέρει στη Βουλή πως στη σύσκεψη της 7/2/2011 είχε πει «καταστρέψτε το προβληματικό φορτίο και πουλήστε το υπόλοιπο. Λήφθηκε η απόφαση και έληξε το θέμα».

Στο σημείο αυτό σημειώθηκε ένταση μεταξύ της κας. Ευθυβούλου και του συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην ΥΠΕΞ Γιώργου Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Κ.Α. δεν έδωσε στην υπεράσπιση τα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής. Αυτό παραβιάζει την αρχή της Δίκαιης Δίκης, είπε προσθέτοντας πως δεν γνωρίζουμε ποιες ερωτήσεις υπήρξαν και ποιες απαντήσεις δόθηκαν ενώ επικαλέστηκε δημόσιες δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι τα συγκεκριμένα πρακτικά είναι επτασφράγιστο μυστικό.

Η κα. Ευθυβούλου ανέφερε πως ο Μάρκος Κυπριανού ενόρκως είχε παραδεχθεί ότι έδωσε μαρτυρία στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής. Είπε ακόμα ότι ο κ. Γεωργίου δεν άσκησε το δικονομικό του δικαίωμα να ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία οποιοδήποτε υλικό υπήρχε για τους πελάτες του και κανένας συνήγορος υπεράσπισης δεν έκανε κάτι τέτοιο. Ανέφερε επίσης πως θέση της Κατηγορούσας Αρχής είναι πως στη σύσκεψη της 7/2/2011 δεν έληξε το θέμα και πως «το θέμα είναι η αντιφατικότητα και η αξιοπιστία του κ. Κυπριανού με βάση τα όσα λέχθηκαν από τους μάρτυρες κατηγορίας. Το ΥΠΑΜ, η Νομική Υπηρεσία και το Τελωνείο ήθελαν να καταστραφεί το φορτίο και ήταν έτοιμοι γι αυτό, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ δεν συμφωνούσε με αυτό, ζήτησε να γίνει δειγματοληψία για να δουν την κατάσταση του υλικού και έτσι δεν λήφθηκε τελική απόφαση για το θέμα» είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κ.Α., ο Μάρκος Κυπριανού είπε πως στην εν λόγω σύσκεψη «δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση αφού δεν υπήρχαν όλα τα δεδομένα ενώπιον μας όπως η κατάσταση του φορτίου, δεν ξέραμε εάν υπήρχε αγοραστής, αν το υλικό ήταν αλλοιωμένο ή όχι, το ενδεχόμενο πώλησης του και το ενδεχόμενο τα χρήματα από την πώληση να κατατεθούν σε τράπεζα. Τέθηκαν κάποια ερωτήματα και περιμέναμε απαντήσεις».

Ερωτηθείς εάν ανέφερε στη σύσκεψη ότι προσφεύγοντας στα Ηνωμένα Εθνη κερδίζαμε χρόνο, ο πρώην ΥΠΕΞ απάντησε πως «η φράση κερδίζουμε χρόνο σημαίνει ότι μας δινόταν χρόνος για να χειριστούμε μια κατάσταση, η κατάσχεση του φορτίου μας έδινε κάποιο χρόνο και άμα τύχει χρησιμοποιώ τη φράση αυτή».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε πως «εφόσον οι πολιτικοί λόγοι που καθόριζαν την παραμονή του φορτίου στη Κύπρο δεν άλλαξαν θα συνεχιζόταν η ίδια πολιτική, αν διαφαίνονταν αλλαγές τότε θα μπορούσε να εκποιηθεί το φορτίο και να κατατεθεί το ποσό σε τράπεζα και η εκποίηση ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε. Εισηγήθηκα να βρούμε την αξία του φορτίου και να βρούμε αγοραστές. Το Υπουργείο Αμυνας ήθελε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε με το φορτίο» συνέχισε ο Μάρκος Κυπριανού και πρόσθεσε πως «ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι ένας απλός δικηγόρος είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις με νομικές γνωματεύσεις».

Σου υποβάλλω ανέφερε η κα. Ευθυβούλου ότι «την αλήθεια για το όλο θέμα την είπατε στην Μονομελή Επιτροπή Πολυβίου, ότι δηλαδή ύστερα από δύο χρόνια δεν θυμάστε τι λέχθηκε και από ποιους στις διάφορες συσκέψεις και σήμερα θυμάστε γιατί εξυπηρετεί την υπεράσπιση σας» με τον κατηγορούμενο να απαντά «όχι διαφωνώ».

Η αντεξέταση του Μάρκου Κυπριανού θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 09.00 το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα